5 rumkoktél a nyári hőség ellen

Koktél hozzávalók © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Nyár, hőség, olvadó aszfalt, és az árnyék messze nem nyújt már elég védelmet a melegtől. A legjobb lenne nyakig elsüllyedni a vízben. Hetente barangolom be veled a változatos trópusi országokat, ahol az extrém hőmérséklet tökéletes a hordóban érlelődő rumoknak, de az embert jobban megterheli. Mivel ezek többnyire vízközeli helyek, tehát a nyakig süllyedés valós és kiváló opció. Az ott élőknek…

Mi legyen azonban velünk, trópusokról álmodozó rumfejekkel? A Karib-tenger karnyújtásnál sajnos távolabb van, és medence sem fér el mindenkinél. Egy pohárka rum meghozhatja a karibi hangulatot, de ha nem bírod a forróságban rövidezést, van megoldás számodra is. 

A Daiquiri-t és a Mai Tai-t már megkóstoltuk együtt. Egyszerűbb, frissítő koktélok, amikkel remek volt a koktél kalandokat elkezdeni. Pörgessük át most újra a receptkönyvet és próbáljunk ki új recepteket, ezzel is ünnepelve a rum sokszínűségét. Öt rumos receptet hoztam neked változatos, esetenként egzotikus hozzávalókkal. Elkészíteni nem ördöngösség őket, viszont némely hozzávalóhoz kellhet egy kis kézművesség. A múlt héten megismert alapanyagokat is elkezdheted így használni.

Jungle Bird

A koktél a hetvenes évekből származik. Otthona a kuala lumpuri Hilton szálló Aviary, azaz Madárház bárja. A történet szerint madár alakú pohárban szolgálták fel a koktélt. Az Aviary honlapján egyébként ma is madár alakú pohárban mutatják a koktélt: a jó dologk szerencsére nem változnak. Az eredeti receptben jelentősen több ananászlé volt (120 ml), de ez finomodott mára, egy komplexebb italt eredményezve. A recept először 1989-ben jelent meg írásban, majd Beachbum Berry is megjelentette 2002-ben, így a tiki szcénában is gyorsan elterjedt. Berry a receptben a nagyon általános dark rumot pontosítota: érlelt jamaikaira cserélte. Avval készítem én is. A funky rum gyümölcsösséget és mélységet ad a koktélnak. A Campari jól megy az ananászlével és a rummal, növényes kesernyésséggel ad még több komplexitást a Jungle Birdnek.

Jungle Bird © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Jungle Bird © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Recept

  • 1 ½ uncia / 45 ml érlelt jamaikai rum (Appleton Estate 12 éves)
  • ¾ uncia / 22.5 ml Campari
  • 1 ½ uncia / 45 ml ananászlé
  • ½ uncia / 15 ml limelé
  • ½ uncia / 15 ml egyszerű cukorszirup
  • Ananászlevél dísznek
  • Jég a rázáshoz
  • Rocks pohár

Öntsd a hozzávalókat egy shakerbe. Az alkoholokkal zárd a sort, hogy ha elrontanál valamit, ne a drága italokat kelljen kiönteni. Már ha kiöntöd… Bő jéggel rázd össze alaposan, majd szűrd egy rocks pohárba, friss jégre. Ha kevés jeged van, a szűrést kihagyhatod, és tölthetsz mindent egyenesen a pohárba. Én ananász levéllel díszítettem, de ha kalandvágyó vagy, egy kis kereséssel igazi madár költeményeket is találsz inspirációként.

Maracuya Mistress

A Maracuya Mistress alapja a francia karibi területek ikonikus itala, a Ti’ Punch. Az alaprecept agricole rum, nádcukor és pár csepp limelé. Hagyományosan a hozzávalókat kapod meg és saját ízlésed szerint keverheted. Chacun prépare sa propre mort, azaz mindenki a saját halálát készíti elő. 

A nemrég bezárt, floridai Madrina koktélbár tulajdonosa, T.J. Palmieri beletett egy tiki csavart ebbe a klasszikusba. Clément Canne Bleue-t használt, de cukor helyett hibiszkusz szirupot tett bele, valamint a lime fanyarságát egészítette ki maracuya lével. Az agricole nyers funkja nagyon jól megy a maracuja erős fanyarságával. A hibiszkusz édes, fűszeres íze tökéletes egyensúlyt teremt.

Maracuya Mistress © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Maracuya Mistress © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Recept

  • 2 uncia / 60 ml érleletlen agricole rum (Kuleana hawaiian agricole)
  • ¾ uncia / 22.5 ml maracujalé
  • ½ uncia / 15 ml limelé
  • ½ uncia / 15 ml hibiszkusz szirup
  • Friss vagy szárított lime karika dísznek
  • Jég a rázáshoz
  • Rocks pohár

Palmieri kevert italként készítette a Maracuya Mistresst. Keverő pálcával (swizzle stick vagy bois lélé) keverte el a hozzávalókat tört jéggel egy pohárban. Ha nincs pálcád, egy bárkanál vagy fakanál is megteszi. Én rázni szoktam. Kis jégkockákkal röviden, határozottan, utána szűrés nélkül kitöltök mindent a pohárba. Teszek hozzá friss jeget is, hogy a használt jéggel keveredjen, hasonlóan a pálcával kevert változathoz. Lime karikával díszítem. 

Royal Bermuda Yacht Club

A Royal Bermuda Yacht Club a harmadik legöregebb “Royal” hajós klub brit partokon kívül. Noha ez a patinás klub adja a koktél nevét, nincs rá bizonyíték, hogy valóban innen is származna. Trader Vic jelentette meg elsőként ezt a Daiquiri tiki variációt a negyvenes években. A fehér rumot érlelt rumra cserélte, a trópusi ízeket pedig narancs curacao-val és falernummal adta hozzá. Továbbra is frissítő a koktél, de a falernum és az érlelt rum több és izgalmasabb ízt kínál. Komplexebb, gazdagabb, de nehezebb is, mint a klasszikus Daiquiri.

Royal Bermuda Yacht Club © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Royal Bermuda Yacht Club © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Recept

  • 2 uncia / 60 ml demerara rum (El Dorado 8 éves)
  • ¼ uncia / 7.5 ml narancs curacao (Ferrand Orange Curacao)
  • ¾ uncia / 22.5 ml limelé
  • ½ uncia / 15 ml falernum
  • Friss vagy szárított lime karika dísznek
  • Jég a rázáshoz
  • Hűtött coupe vagy Nick&Nora pohár

Öntsd a hozzávalókat egy shakerbe. Bő jéggel rázd össze alaposan, majd szűrd a választott pohárba. Díszítsd lime karikával, akár a klasszikus Daiquirit.

Corn’n’Oil

A Corn’n’Oil egy klasszikus barbadosi ital. Nevét Mózes Ötödik Könyvének egy passzusából kapta, ahol az Úr bőséget ígér a zsidóknak, mielőtt az Ígéret Földjére lépnének. Ebben szerepel a gabona (corn) és az olaj (oil) kifejezés is, nem a koktél összetevőire utal.

A Corn’n’Oil a Rum Old Fashioned-höz áll közel, az eredeti recept alapján. Barbadosi rum, falernum és bitters van benne, amit a pohárban kevernek készre. A barbadosi hagyomány szerint tört jéggel készül.

Corn'n'Oil © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Corn’n’Oil © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Recept

  • 2 uncia / 60 ml érlelt barbadosi rum (Doorly’s XO)
  • ½ uncia / 15 ml falernum (John D. Taylor falernum)
  • 1-2 csepp Angostura bitters
  • Jég a keveréshez
  • Rocks pohár

Öntsd a hozzávalókat a pohárba, majd töltsd fel jéggel. Hűtsd és higítsd a koktélod keveréssel ízlés szerint, majd pótold a jeget, ha szükség van rá. Több receptben limelé is van, valamint rázzák is a koktélt, de az már nem az eredeti Corn’n’Oil.

Rumhattan

A Manhattan egy igazi whisky klasszikus New Yorkból. Karakteres, édes és a bitters által növényesen friss is. Az rozs whisky-t érlelt rumra cserélve hasonlóan elegáns és kiegyensúlyozott koktélt kapsz. A rum érlelt aromáit az édes vermut és a bitters növényessége nagyon jól egészíti ki. A koktélcseresznye pedig a jutalom a koktél végén.

Rumhattan © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Rumhattan © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Recept

  • 2 uncia / 60 ml érlelt rum (Equiano Rum)
  • 1 uncia / 30 ml édes vermut (Lillet Rosé vagy Blanc)
  • 1-2 csepp Angostura bitters
  • Koktélcseresznye dísznek
  • Jég a keveréshez
  • Hűtött coupe pohár

Öntsd a hozzávalókat egy keverő pohárba és bő jéggel, keverve hűtsd és higítsd a koktélt. Tegyél egy koktélcseresznyét a pohárba és szűrd rá a koktélod.

Az eredeti recept olasz vermutot kér, nekem azonban könnyebb, francia vermutom van, aminek borosabb az íze. Egy bárkanálnyi cukorsziruppal vagy hibiszkusz sziruppal édesebbre tudom hangolni a koktélt, ha szükséges.

Ha meghoztam a kedved a keveréshez és rázáshoz, akkor ne tartsd magadban, hogy hogyan sikerült. Lődd fel a képeidet Instára és taggeld a @rumnagykövetet vagy mutasd it kommentben.

Vélemény, hozzászólás?