Rólam

Valószínűleg a nemrég leköszönt amerikai elnökről, Donald Trumpról feltételezhetnéd, de mit gondolsz, vajon melyik korábbi elnök szerethette annyira a rumot, hogy még a beiktatására is csapra veretett két barbadosi hordót? 

Nem más, mint George Washington, az Egyesült Államok első elnöke. Már a beiktatását megelőző forradalom, majd a forradalmat követő politikai kampánya alatt is taktikusan használta az alkoholt, főleg a rumot, hogy katonáiban és később a szavazóiban is tartsa a lelkesedést. 

Amit Washington látott a rumban, azt kívántam én is felfedezni néhány pohár Dictador után, amire Dani haverom beszélt rá néhány éve. Tulajdonképpen az egész az ő hibája… Később berendelt pár üveggel, amiket gondosan végig is kóstoltunk. Rendeltem én is pár üveggel és onnantól meg sem álltam. A rum számomra már hobbi, nem csak kedvenc ital. Mivel a szesziparral és vendéglátással sem állok kapcsolatban, így főleg a kíváncsiság és lelkesedés hajt; nem botlok bele napi szinten párlatokba a munkám által.

Ahogy folyamatosan gyűltek az üvegek és a könyvjelzőzött cikkek, úgy alakult bennem is a vágy, hogy ezt valamilyen rendezett formában megosszam másokkal is. Hatalmas tudásanyag halmozódott fel online, valamint kóstolókból és véleményekből is van szinte végtelen, de magyar irodalma nincs a rumnak. 

Hozzánk lassabban gyűrűzik be, és mivel a gyarmattartó országokkal ellentétben nincsen kialakult kultúrája, a jóféle rumnak le is kell döntenie a beégett sztereotípiákat és képzettársításokat a rumaromáról és az olcsó sütőrumról. Ezeken átlátva fedezhető csak fel, hogy a rumnak bizony nem csak számtalan fajtája és felhasználása, de történelemformáló ereje is van — a rum sokkal több, mint sütemény alapanyag.

Legyen hát ez az első magyar rum blog, amelyik lerövidíti a távolságot köztünk és a cukornád ültetvény között. Szóljon mindenkinek, kezdő rumkóstolótól gyakorló rumbarátig. Nézz szét velem a cukornád termő és nem-termő vidékeken (a Karib-térségtől kezdve Skócián át, egészen Japánig), akik rumot készítenek és kóstoljuk végig a palettát a friss Agricole-tól a 20-30 évig érlelt, hordó alján már csak lötyögő pot still csodákig. Vizsgáljuk meg a különböző rumokat és mindent, ami velük kapcsolatos: a cukornádat, a lepárlást, az érlelést és a lepárlók és független palackozók közti együttműködést.

Ha még csak ismerkedsz a rummal, az alapvető ismereteket összeszedtem és folyamatosan bővítem a tudástárban, így a kóstolók szövegei is sokkal érthetőbbek lesznek. A kóstolókkal pedig szeretnék elveszni az apró részletekben is, legyen szó akár csak egy lepárlóról vagy párlatról, hogy a tapasztaltabb rumfejekkel is éljen a párbeszéd. Érdekelnek a koktélok? Esetleg lelkes otthoni bartender vagy? Remek! Szívesen próbálkozom én is koktélokkal, likőrökkel, szirupokkal. Említettem már, hogy a vendéglátáshoz semmi közöm? Nagyvállalati szoftver tervezéssel foglalkozom munkaidőben, utána azoban Rumnagykövetté változom és a tervező eszközöket poharakra, üvegekre vagy koktélhozzávalókra cserélem.

Ez a rengeteg lehetőség tette számomra varázslatossá a rumot, hiszen megannyi különböző szempontból vizsgálhatom (a legjobb nyilván egy poháron keresztül), mégse fúj ki soha a téma, mindig akad valami egy bejegyzéshez.

Ha tetszik a blog vagy érdekel valami bővebben vagy akár hibát találtál, ne habozz, írj nekem egy emailt és boldogan válaszolok. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy sose maradj le egy bejegyzésről sem.

A rumnagykövet személyesen
Várszegi Sándor, a rumnagykövet

Lépj velem kapcsolatba