Hawaii rum agricole egyveleg

Hawaii agricole rumok © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Egy éve jártam Hawaiin, ahol nagy kanállal terveztem belekóstolni a tengerentúli rumkínálatba. Érdemes tudni, hogy bizony van különbség az európai és az amerikai rumos polcok között. Jól felkészülten érkeztem, hogy célzottan tudjak keresni pöpec Hamilton vagy Holmes Cay kiadásokat, esetleg valami karibi különkiadást, amit Európába nem hoztak el. Neadjisten valamilyen Foursquare ECS-t megfizethető áron.

Az első akadály, amibe ütköztem, hogy noha a kontinentális Amerika közel esik a Karib-térséghez, Hawaii már nem annyira. Nem volt akkora rum fiesta a boltokban, mint én azt gondoltam. Az alap dolgok, mint az olcsóbb helyi rumok, a Bacardi és a Captain Morgan előfordultak, de kimondottan csemegét nehéz volt felhajtani. Mivel mindent hosszan kell hajóztatni vagy reptetni ide, a ritkább rumok piszok drágák lennének. A második akadály a rumot árusító boltok hiánya volt. Bejártam Oahu szigetét és egy híján az összes ajánlott italboltot felkerestem, hátha szerencsém lesz. A sziget egyébként fantasztikus és valóban paradicsom minden szempontból. A partmenti naplemente pedig ugyanolyan élmény egy ready to drink Mai Tai-jal is. Még akkor is, ha a Mai Tai a dobozból amúgy pocsék.

Végül meglett a szerencsém is, csak más formában. Hawaii ugyanis egy külön kis világ rum szempontjából az Egyesült Államokon belül. A szigeteken kiemelt fontosságú volt a cukornád a polinézek betelepedése óta, így nem meglepő, hogy helyi rumot is kapni. A Ko Hana látogatós bejegyzésben már említettem, minden nagyobb szigeten akad egy rumlepárló, ahonnan vagy kézműves rumok vagy legalább olcsó koktélalapok kerülnek ki. Ahogy ismerkedtem a lepárlókkal, kettő volt, ami igazán megtetszett: a Ko Hana és a Kuleana Rum Works.

Hawaii agricole rumok © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Hawaii agricole rumok © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Ko Hanat már előzetes felkészülésből ismertem. Hallgattam beszélgetést velük a RumCaston és olvasgattam a weboldalukat. Hawaii örökségi cukornád típusokat (heirloom sugarcane) termesztenek és abból csinálnak single varietal rumokat. Rumjuk agricole jellegű. A cukornádat még a mezőn lepréselik, úgy kerül a lepárlóba. 

A Kuleana Rum Works hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre: ők is helyi cukornádból készítenek agricole jellegű rumot. A kóstolt kiadásuk az egyetlen olyan, amelyik csak a saját rumjukból készül. Importálnak rumot a világ különböző sarkaiból és blendelik a sajátjukkal. Amennyire megtetszett, amit csinálnak, annyira ismeretlenek voltak számomra korábban. Az utolsó próbám volt rumos boltra, amikor rájuk találtam. A Ko Hana Oahun készül, így sok helyen előfordult, a Kuleana már kevésbé: egy helyen találtam csak.

Érdemes volt kitartóan keresni, mert sokkal érdekesebb rumvilágra bukkantam, mint gondoltam. A karibi import és amerikai független palackozók helyett sikerült belekóstolni a helyi rum kultúrába. Sajnos ezt a kultúrát és a rumot mint kategóriát sajnos egyik lepárló se promotálja. Nincs igazi rum szcéna Hawaiin, csak a lepárlók összessége. 

Ami izgalmasat találtam, azt megvettem és hazahoztam, így össze tudtam állítani neked ezt a hawaii agricole egyveleget. Ezekkel érdemes elkezdeni az ismerkedést a hawaii rummal. Nyilván remekül éreztem magam az út során, így nagyjából mindent rám lehetett sózni, ami helyi, de ezeknek a rumoknak a minősége magáért beszél. Európaiként jobb a hozzáférésem a francia területekről származó agricole rumokhoz. Mégis azt kell mondjam, hogy bár az agricole gyártás fiatal még Hawaiin, versenyben vannak bármelyik rhum agricole-lal.

Kuleana Rum Works Hawaiian Rum Agricole

A Kuleana egy kis lepárló Maui szigetén. 45 holdon 40 féle helyi cukornádat termesztenek. A tulajdonosokat Martinique szigetén ihlette meg az agricole rum. Nyaralásuk után azzal a céllal tértek vissza Hawaiira, hogy hasonlóan jó minőségű rumot készítsenek. A friss cukornádlevet erjesztés után egy réz pot stillben párolják le. A lepárlási ABV viszonylag alacsony, 50-74% között mozog. Van blending programjuk is, ami azonban kevésbé csigázott. Egyrészt a bőröndben sem volt már hely, másrészt izgalmas blendekkel máshol is találkozhatok. Ez a kiadás azonban 100% hawaii agricole rum, így nem hagyhattam ki. 40% alkohollal, frissen palackozzák, mentesen mindenféle adaléktól.

Kuleana Rum Works Hawaiian Rum Agricole © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Kuleana Rum Works Hawaiian Rum Agricole © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a Kuleana rumja tiszta, átlátszó párlat. Viszonylag olajos, szépen megtapad a pohár falán egy kis forgatás után. Látszik, hogy pot still.

Az illata visszafogott, de összetéveszthetetlenül agricole. A nyitás édes: mézes, befőttesen gyümölcsös és elég nehéz. Az édes kezdés után megcsapja az orrom a magos, csonthéjas fanyarság. Talán a meggypálinkához áll a legközelebb. A fanyarsággal együtt jön egy kis gyógyszeresség és zöldséges növényesség is. A fanyar és gyógyszeres aromák hosszabban maradnak meg, mint az édesek. Az erősen édes kezdés ellenére inkább gyógyszeresnek és növényesnek mondanám az összhatást, inkább az utóbbiak dominálnak. Alkoholos csípősséget egyáltalán nem tapasztalok. A pohárba dugott orral is kényelmesen tudom szaglászni, nem zsibbasztja az orrom. Ennek ellenére nem gyenge a párlat, nem kevés a 40% ABV neki.

Az íze még kevesebb édességet rejt. A cukornádat érezni jól benne, de nincs meg a trópusi gyümölcsösség ebben a rumban. Száraz és fanyar az íze. A meggypálinka még mindig találó, a csonthéjas fanyarság dominál. Az íze azonban laposabb, mint az illata. A komplex illatok után hasonló hullámvasutat vártam az édestől a köptetőig, de kicsit csalódnom kellett. A rum nagyon finom, csak a vártnál kevésbé izgalmas. A cukornádlé alapú rumok frissessége megvan benne, de elszabadulhatna jobban is.

A lecsengése egészen rövid és jellegtelen. Kicsi fanyarság, kicsi szárazság játszik a nyelvem hegyén, de többre nem futja.

Értékelés: 100/76

Ko Hana KEA

A KEA a Ko Hana frissen palackozott kiadása. A beérett típustól függően más és más cukornádból készül, így kiadásonként van eltérés. Hibrid lepárló berendezésben készül, majd legfeljebb 90 nap pihentetés után 40% ABV-vel palackozzák. Az én palackom a Kea nádtípusból készült.

Ko Hana KEA © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Ko Hana KEA © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve tiszta, átlátszó. Viszkózusabb, kevésbé olajos, mint a Kuleana. Hamarabb is kezd el leperegni a pohár faláról.

Az illata a Kuleanához hasonlóan felismerhetően agricole-os. Édesen nyit, ami ebben az esetben egy kicsit maradandóbb. Kevésbé harsányak az aromák, de nem bújkálnak. Kisebb a kilengés is. Az édes kevésbé intenzív és a száraz, földes, növényes jegyek is gyengébbek. Megvan a hullámvasút, csak nem a haladó pályán megyünk. A földességet és ásványosságot sokkal erősebben érzem, mint a növényességet. Kevésbé játékos és nehezebb is ez a rum. A gyógyszeres felhangokat itt benzinesség pótolja. Kicsit olyan, mint az olajos rongy a bringa mellől. A Kuleana illata sokkal komplexebb volt, ez inkább stabilan tartja a középutat. Az illata alapján kevesebbet várok tőle: olyan stabilan megfelelőt, de sehol se igazán kiemelkedőt.

Kortyolva sokkal hígabb, mint a Kuleana. Már a pohárban is látszott, de a számban is egyértelműen érzem. Az édesség teljesen eltűnt, semmi nyoma az ízében. Sokkal visszafogottabb. Száraz és földes, igazi umami, ami a Kuleanában nem volt meg. A magos fanyarságot kicsit tompábban, de ebben is érzem. Az elvárásoknak eleget tett, valóban egy erős középutas rum. Hozza az agricole-t megkülönböztető cukornádas ízt, a friss zöldségességet egy kis födlességet. A pálinkás jelleg ebben is megvan, de tompábban. A 40% ABV-t itt már keveslem. Szerintem egy kicsit erősebb párlattal sokkal teltebb ízek is jöhettek volna. Nem a clairin ütősségét várom, de mindenképp több zamatot és teltebb ízeket.

A lecsengése is hanyagolható sajnos. Kimondottan rövid és meglepően édes a korábbi ízekhez képest. 

Étékelés: 100/73

Ko Hana KOHO

A KOHO a Ko Hana alap érlelt palackozása. Általában 3, de legfeljebb 3 évet tölt, többnyire új amerikai tölgy hordóban. 45% alkoholfokkal palackozzák. Az alapanyag ugyanolyan változatos, mint a KEA esetében: az én palackom a Pakaweli nádtípusból készült. 2019-ben párolták le és 2022-ben palackozták.

Ko Hana KOHO © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Ko Hana KOHO © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a KOHO elegáns, aranybarna. A KEA-hoz hasonlóan eléggé viszkózus, hamar elengedi a pohár falát.

Az illatát erősen a párlat vezeti, bár a növényes, agricole-os jegyek elsőre kicsit a háttérbe szorulnak. A vibráló frissesség mindenesetre érezhető. Szárazabb is a nyitás, mint a KEA-nál. Elsőre inkább piszkosabb, oldószeresebb az illata. Amint ez kiszellőzött, előbújnak a hordós aromák. Egészen megédesedik a KOHO illata. Vanília, fahéj és tölgyesség érződik, végül pedig egy kis ázott kartonpapír. Visszafogott, elegáns párlatot csinált a hordó ebből a rumból. Az agricole jellegét nem tudná letagadni, de szépen lekerekedett. Nem túl erős a hordó befolyása, jól dolgozik együtt a párlattal. Nehezebb az illata, mint a KEA-nak. Jót tesz a 5 százalékkal magasabb alkoholfok.

Az íze sokkal harsányabb az illatánál. Kesernyések, füvesek, gyógyszeresek az első ízek, amik aztán átadják a helyüket a hordós jegyeknek. Kellemesen édes, nektáros lesz a KOHO. Érezni továbbra is a vaníliát, a fahéjat és természetesen a tölgy fanyarságát is. Már itt megállva is egy komplex, jól iható rumot kaphatnék, de folytatódik az ízkavalkád. Ahogy a nyitó piszkosság, majd hordósság kifut, megjelennek a nyersebb agricole ízek. Érzem megint a málnapálinkás édességet és a gyümölcsösséget. Sokkal édesebb, barátságosabb rum, mint a KEA. A korty végére mutatkozik meg igazán a párlat frissessége, növényessége és gyümölcsössége. Megfordult a sorrend az illatokhoz képest és teljesen kinyílt az ízpaletta. Sokkal érdekesebb rum, mint azt az illata sejteni engedte.

A lecsengése is tökéletes. Közepesen hosszú, melengető. Mazsolás édesség keveredik a száraz, hordós fanyarsággal.

Nagykövetnével mindkettőnknek ez lett a kedvence és végül az ő javaslatára hoztunk ebből is egy palackot.

Értékelés: 100/85

Számomra egyértelmű, hogy Hawaiinak helye van a rumtérképen. Az Egyesült Államok kusza rumvilágának is stabil pontja lehet a hawaii agricole rum. Más, melasz alapú helyi rumok mellett egyértelműen a Ko Hana és a Kuleana rumjai képviselik az értéket. Ezek a lepárlók ugyan fiatalok, de erős versenyzők a piacon kézműves párlataikkal. A többi lepárló nem rum fókuszú vagy inkább a koktélokat célozzák meg rumjaikkal. 

Európában már elérhetők a konkurens Koloa eredeti és független palackozásai. Kíváncsian várom, hogy a kis kézművesek is tudnak-e és akarnak-e egyáltalán exportra termelni. Megkóstolnék egy koa fa hordós Ko Hana rumot. Láttam a raktárban pihenni, de kóstolni még nem lehetett.

Érdekes kérdés az, hogy tud-e és akar-e ez a néhány szereplő egy egységes identitást kialakítani a hawaii rumnak a jövőben? Ahogyan az egyes karibi országok rumjai is jól azonosíthatóak, úgy a hawaii rum agricole is lehetne egy felismerhető kategória mind az Egyesült Államokban, mind a világ többi részén.

Vélemény, hozzászólás?