Clairin Communal

Clairin Communal © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Haiti a Dominikai Köztársasággal osztozik Hispaniola szigetén, amelyet elsőként hódított meg Kolumbusz a Karib-térségben 1492-ben. A szoros szomszédság ellenére a két ország külön úton járt, rum terén is. Míg Haitin az agricole jellegű rumok dominálnak, addig a dominikai rumok a spanyol vonalat követik: könnyebbek, édesebbek és inkább melasz alapúak.

Haiti spanyol, majd francia gyarmatként felvirágzott. A mi szempontunkból a csúcson, valahol a 20. század fordulóján Haiti rum termelése meghaladta Jamaika, Guyana és Martinique termelését együttvéve. Meglepő módon ennek nagy részét a helyi piac szívta fel. 1804-ben a régióban elsőként szabadult fel az ország a gyarmati béklyóból, de nem tudott igazán utat mutatni a többieknek. Franciaországnak több, mint 100 évig fizethettek jóvátételt,  ami gyengítette a sziget gazdaságát. Sajnos a mai napig kerülik a szigetnek ezt a felét a turisták és a befektetők.

Haiti történelme minden értelemben viharos. A gazdasági és társadalmi feszültséget földrengések és hurrikánok súlyosbítják a mai napig. Hiába volt Haiti a leggazdagabb gyarmat hosszú ideig, mára csak botladozik.

Mivel a folyamatos mélyrepülést a rendszer nem tudta kezelni, a helyi közösségekre nagyobb szerep hárult. Az összetartás és egymás segítése különösen felértékelődött. Ezeknek a közösségeknek fontos mozgatórugója a clairin, haiti nemzeti párlata, a magyar kisüsti- és/vagy házi pálinka karibi megfelelője. Ezen az apró szigeten több, mint 500 lepárló berendezés működik. Ez több, mint az egész Karib-térségben együtt. A lepárlók többnyire a helyi közösségeket szolgálják ki, csak néhány tud eleget termelni ahhoz, hogy exportra is jusson. Szeszt adnak a közösségnek, valamint megélhetést a cukornád termesztőknek.

A clairin vagy kléren neve haiti kreol, és azt jelenti, hogy tiszta. Tiszta párlat mindenféle csavar nélkül, lepárlásból egyenesen a pohárba. A lepárló berendezések a legtöbbször egyszerű pot stillek, kis házi barkáccsal megtoldva. Az alapanyag friss cukornádlé vagy cukornád szirup, amit leginkább vadélesztővel erjesztenek. Mivel a lepárlás nem igazán kifinomult, a menete is egyszerűbb. A legtöbb clairin egyszer kerül lepárlásra és valahol 50-55% ABV körül kerül a palackba. A legritkábban érlelik. Az egész folyamat erősen munkaigényes, kézműves folyamat, a kézi betakarítástól kezdve, a szamárral húzott szekereken át, a közvetlenül tűzzel fűtött lepárlókig.

Fontos megjegyezni, hogy a clairin nem rum és nem is agricole jellegű rum. Pontos definíciója nincs, de a hagyomány egész jól körvonalazza, hogy mi a clairin. A hagyományos rum kategorizálási módszerekkel is egész jól elhelyezhető, ha ragaszkodnál ahhoz, hogy a clairin mégis rum.

A clairin sorsában a 2012-es év hozott fordulópontot, amikor Luca Gargano Haitire érkezett, hogy a Berling S.A. képviselőivel találkozzon. Ez a Barbancourt családnak az a vonala, akik a hivatalos Barbancourt lepárlásból kiszorultak korábbi családi nézeteltérések miatt. Velük járta be a szigetet Luca és ekkor találkozott először a kis kézműves clairin lepárlókkal. Azonnal megszerette a párlatot. 2013-ban létre is jött a The Spirit of Haiti vállalkozás, ami a La Maison du Whisky & Velier együttműködés, valamint a Berling közös kezdeményezése. Első három palackozásuk a Sajous, a Vaval és a Casimir volt. Mindegyik kiadás a lepárló tulajdonosának nevét kapta. Palackjaik színesek és élettel teltek, a címkék helyi művészek munkái. Mindegyik lepárló egyénisége benne van a clairin kiadásokban. Párlataik illatosak és aromásak, felturbózott agricole rumnak tűnnek.

Az La Maison du Whisky & Velier viszonylag szigorú, egy szerintük autentikus clairinnek sok (jogi kötőerővel nem bíró) szempontnak kell megfelelni, hogy hajlandóak legyenek foglalkozni vele. Kicsit talán túl is tolta a romantikát Luca ebben. A feltételek az alábbiak:

  • helyi cukornád típusokat kell használni, mindenféle vegyszeres kezelés nélkül
  • kézzel kell betakarítani a cukornádat
  • állat húzta szekerekkel kell a levágott nádat a lepárlóba szállítani
  • az alapanyagot (nádlé vagy szirup) csak tisztán, kezeletlenül lehet használni
  • csak természetes élesztőkkel szabad erjeszteni, minimum 120 órán át
  • csak szakaszosan lehet lepárolni
  • Haitin kell palackozni, lepárlási erősséggel, higítás nélkül.

Nagy technológiai modernizálásnak ezek az elvárások csak akadályozói azonban. Az egész Karib-térségben az egyik leghagyományosabb cukornád alapú párlat a clairin és ezt kell is védeni, de szamaras szekérnél és közvetlen tűzzel fűtött, sufniban tákolt pot stillnél azért tudunk már jobbat 2023-ban.

A sorozat idővel tovább bővült a Le Rocher és Sonson kiadásokkal, valamint megérkeztek az érlelt clairenek és az első kereskedelmi blend, a Clairin Communal is. A Clairin Communal a Haiti viharos történelmén átívelő közösségi összefogást jelképezi. A címkén látható négy nap a blendet adó négy falut szimbolizálja. Összefogja őket Haiti mottója, az Egységben az erő. Mindegyiknek felfedezhetőek benne a sajátosságai. Próbál egyszerre csapongó lenni, a négy lepárló egyvelegével, de megközelíthető is maradni a 43% ABV-vel. Ez a többi clairint nézve igen alacsony alkoholfok. A vad gyümölcsös, növényes aromák azonban nem vesztek el, még felhigítva is határozottak és kimondottan erősek. A blend összetevői, ha más kiadásokkal szeretnénk kifejezni, akkor Sajous, Vaval, Casimir és Le Rocher. Az arányokat sajnos nem ismerem.

Érdemes kiemelni, hogy Luca és a Velier a clairineket nem saját termékként értékesítik. A lepárló azonosítható a kiadás nevéből, övék az érdem. Ez is jól mutatja, hogy a Velier valóban függő és nem független palackozó. Természetesen megfürödnek ugyanabban a hírnévben, de bőven jut belőle az eredeti lepárlónak is.

Clairin Communal © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Clairin Communal © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve kristály tiszta, átlátszó a párlat. Nem túl olajos, a higítás látható rajta. A pohárra sem ragad fel annyira.

Az illata a friss cukornádlé alapú párlatok összetéveszthetetlen illata. Erős és karakteres. Elsőre édes, ragacsos, mézes-gyümölcsös aromákat érzek. Nagyon erősen emlékeztet a málna pálinka illatára. Második szaglásra kis kesernyésséget érzek, amit aztán egy nagyon sós-növényes kombináció követ. Hatalmas fordulat ez a két illatolás között. Az édes után minden átvezetés nélkül csap arcon a sós tengervíz, az olivabogyó és édesanyám sós-ecetes lében kifőzött zellerének az illata. Van benne egy leheletnyi benzinesség is. Nagyon tetszik ez a kettősség, amit a zöldséges- és gyümölcsöskert adnak egyszerre.

Első kortyra édes, de kicsit csípi a nyelvem hegyét. Sokkal hamarabb beüt a fanyarság és sósság, mint az illatában. Az íze kesernyés, kicsit ecetes is. Az íze sokkal inkább a zöldséges és sós vonalon mozog. Az illat édes jegyei el is tűntek. Meglepően selymes párlat, ahhoz képest, hogy milyen híg és mekkora észterbomba is mellé. Nem csordulok túl az ízekkel és nem is túl vizes. Az agricole rumok füvessége is teljesen benne van, csak sokkal vadabbul és zabolázatlanabbul. 

A lecsengése elég rövid. Édes, gyümölcsös íz marad meg utána egy kis csípős fűszerességgel. A higítatlan testvérei maradandóbb élményt adnak, jobban megtöltik élettel a szád.

Egészen megdobogtatta agricole áztatta szívem a Clairin Communal. Megkaptam ugyanazt az aroma bombát, amit a többi clairintől is. Az alacsony alkoholtartalom valóban barátságosabbá teszi a párlatot, ha magában kortyolgatod. Megcélozták azonban a bárok világát is a kiadással. Bármilyen agricole rum alapú koktélban jól működhet, ha ügyesen használod. Az íze sokkal karakteresebb, mint a rhum agricole íze, minden mást jobban elnyom. Könnyű fehér rumként is láttam már említve, de én óvakodnék ettől a meghatározástól. Magában is bejött, de csodás Maracuya Mistresst tudtam csinálni belőle. Próbáltam rum tonikként is, de agyon vágta a tonikot. Bubis clairin highball lett belőle, ami okés, ha nem vársz tonik ízt tőle.

Még ha a Clairin Communal nem is olyan zabolázatlanul szagos és aromás, mint a single distillery társai, azért egy jó dobbantó a haiti párlatok világába. A jelleget és ízvilágot tökéletesen megmutatja és jól is keverhető. Nekem ez utóbbi szempont is volt, mert eléggé rákaptunk a fent említett Maracuya Mistress-re és a beszerezhetetlen hawaii agricole rumjaim utolsó kortyait nem akartam koktélba önteni. Az ára is elég baráti, 10 ezer forint alatt már megkapod. Én 8 ezer alatt kaparintottam meg egy tavaszi iDrinks akció során. Ha nem ragaszkodsz a kimondottan francia rumokhoz, akkor a Clairin Communal elég jó kezdés a friss cukornádlé alapú rumokkal, tudom ajánlani.

Értékelés: 100/78

2 Replies to “Clairin Communal”

  1. Ez a belépő szint kicsit kétélű fegyver. Nekem a Communal nem votl elég vad, de aki egy fehér rumot vár, és még egyszerűbb jamaikait vagy Martinique-it se kóstolt korábban, annak meg esetleg túl sok is. Én lehet, hogy a költségesebb, hordóval megszelídített hátsó bejáratból indítanék egy clairinaddikt karriert 🙂

    1. Ár szempontjából inkább belépő. Ennél jobb szempontom nincs. Ahogy te is mondtad, aki nem ismeri, már ettől is ugrik egy hátra szaltót. A clairin esetében talán az arccal a közepébe a legjobb belépő 🙂

Vélemény, hozzászólás?