Doorly’s XO

Doorly's XO © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Doorly’s XO egy elég jó és kiegyensúlyozott belépő a rumok világába. Hagyományosan készített barbadosi rum egy kis sherry hordós csavarral.

De mi ez a márka? Miért Doorly’s, ha Foursquare lepárló van a nyakán lógó címkén? Ennek a megválaszolásához kicsit vissza kell tekerni az idő kerekét Barbadoson. Az 1906-os rum törvény értelmében Barbadoson rumot csak kereskedőházak árulhattak, lepárlóktól saját márkás rumot nem lehetett vásárolni. Martin Doorly ilyen kereskedő volt, aki az 1920-as években kezdett a rumkereskedésbe. Állítólag az övé volt az első barbadosi export rum márka. A Foursquare 1993-ban vásárolta meg a Doorly’s márkát, azóta ők készítik és értékesítik.

A Foursquare részben a Doorly’s-nak is köszönhetően nagyon népszerű a rum rajongók között. Van legalább négy márkájuk, amikbe szinte minden nap belebotlasz a rumos közösségi médiában (Doorly’s, R.L. Seale’s, Exceptional Cask Series és The Real McCoy), valamint számtalan független palackozótól szerezhetsz be a Foursquare-nél lepárolt rumot.

A lepárló sikere nehezen megkerülhetővé tette a tulajdonosát, Richard Seale-t. Purista nézetei a rum készítésről mindenhol nagy visszhangot vernek és elég gyakran idézik is őt különböző fórumokon. Természetesen remek rumok kerülnek ki a Foursquare-től, de a hype körülöttük, szerintem, nem mindig indokolt.

A Doorly’s XO (Extra Old) mindenképpen egy komolyan vehető, belépő kortyolgatós rum. Mint a legtöbb Foursquare kiadás, ez is pot still és oszlopos lepárlású rumok blendje, ami lepárlás után legalább 5 évet tölt ex-bourbon hordókban, ezután pedig további egy évet oloroso sherry hordókban. Ez a kettős érlelés, ami kiemeli ezt a rumot a többi közül. Nem meglepő, hiszen a legjobb érlelt rumok kerülnek ki Richard kezéből. Hogy ne bontsam a rendet, én is idéznék tőle: “elkészíted a rumot és hordóba teszed”. Egyértelmű, hogy az igazi értéket az érlelt párlatban látja. A Veritasba is becsempészett egy kis érlelt rumot végül, hogy számára megfelelő legyen az íze. A Rumcast negyedik epizódjában beszél is erről részletesebben.

A Doorly’s XO először 40% alkoholtartalommal került piacra, de 2020 óta 43%-kal értékesítik. Ennek örülök, mert a 40%-ot sokszor keveslem, főleg azért, mert laposabb ízt kapok, mint egy magasabb alkoholtartalmú párlattól. Ha visszanézed a korábbi R.L. Seale és The Real McCoy kóstolókat, láthatod, hogy azok is picivel magasabb alkoholtartalommal bírnak és ez jól is áll és kell is nekik.

Megjelenésre klasszikus Foursquare rum. A szokásos dundi üvegbe került, mint mára talán az összes Doorly’s és ECS rum, nyakán a lepárló viaszpecsétjével. Ez a pecsét nekem nagyon tetszik, elegánsabbá teszi a palackot. A címkén természetesen ott a papagáj (angolul macaw), a Doorly’s rumok védjegye. A papagáj őshonos Barbadoson és már Martin Doorly is használta a palackjain, sőt Macaw Rum kiadása is volt.

Doorly's XO © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Doorly’s XO © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a színe aranyba hajló, sötétbarnás színezetű okker. Közepesen testes, vékony lábai nőnek, ahogy egy kis forgás után megindul a pohár alja felé.

Az illata nagyon tiszta, kerek, kiegyensúlyozott, kissé visszahúzódó. Első illatolásra szúrós, alkoholos a szaga, de ezt gyorsan ledobja. Érlelt, erősen hordó vezette aromák dominálnak. Először a hordó aromái érződnek: vanília, karamell, majd fanyar tölgyfa. Ezeket remekül egészítik ki a csatlakozó aszalt gyümölcsös és mazsolás ízek. A gyümölcsös édességet melasz és barna nádcukor is erősíti. Az érlelés komollyá tette a párlatot, kevés tere maradt a bohókás gyümöcsösségnek. Az illatok sorát fűszeres csípősség zárja.

Ízében már nem hozza az említett komolyságot. Több tere van a gyümölcsnek és az édességnek. Nekem épp megfelelően édes, vaníliás és karamellás a bevezetése. Helyet kapnak a tanninos, érlelt aromák és a fűszeresség, de megmarad a mazsolás édesség. A melasz édes-kesernyés ízvilága érezhető röviden. Enyhe borsos csípés kíséri a kóstolót. Jól érvényesül a tölgyes ízek mellett, és tökéletes harmóniában van a párlat édességével is. A sherry hordó nagyon jól végezte a munkáját. Szépen lekerekítette és megédesítette a rumot. Érezhetően testesebb rum, mint ahogy első pillantásra gondoltam.

A lecsengése sajnos nem túl hosszú, már-már felejthető. Meglepő, mivel az ízek a helyükön voltak és az egyensúly is kiemelkedő volt a párlatban. Édes és fanyar benyomások váltogatják egymást és mintha egy kis alkoholos égést is éreznék, de mindez tényleg nagyon rövid és illékony.

A Doorly’s XO a Foursquare-től megszokott tiszta és őszinte párlat, ami a rummal való ismerkedésre tökéletes. Az én ízlésemnek túlságosan visszahúzódó és meglehetősen édes. Az édesség nagyjából az 5 éves Real McCoy-jal egyezik, de a Doorly’s-on sokkal inkább érezni a hordót. A plusz egy év sherry hordó nagy különbséget tesz és jól is áll a kiadásnak. Az alkoholtartalom emelésével szerintem lehettek volna bátrabbak is, nincs benne elég kraft. Jó rum, de nem kiemelkedő. Korábban nagykövetnével eliszogattunk egy 12 éves kiadást, az sokkal jobban bejött: erősebb ízű és karakteresebb volt. 

Ha épp ismerkedsz Barbados rumjaival, mindenképp érdemes a Doorly’s XO-t is megkóstolnod, mert az ár-érték aránya nagyon jó. Keverni is remekül lehet. Nagyon jól működik egy Corn’n’oil vagy Old fashioned evvel is. 13 ezer forint körül remek vétel, de ha késznek érzed magad a 12 éves változatra, akkor érdemes 5 ezer forinttal többet kiadni arra a kiadásra, mert nagyobb benne a wow faktor.

Értékelés: 100/78

Vélemény, hozzászólás?