R.L. Seale’s 10 years

RL Seale's 10 years © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Itthon is elérhető, jó ár-érték arányú barbadosi rummal folytatom. Belépő rumnak nem nevezném, azonban remek példája a mai barbadosi rumnak, illetve a Foursquare rumok megismerését is kezdheted ezzel.

Ugyan a név nem árulkodik róla, de ez a rum is a Foursquare lepárlóból érkezik. Jellemzően saját nevüket használják a lepárlók rumjaik brandjében és ez félig-meddig ebben az esetben is igaz, ugyanis a Foursqare lepárló tulajdonosa az R.L. Seale and Company Ltd. Aki ismeri a Foursquare rumokat, annak a Seale név ismerős lehet. Nem véletlen, hiszen a cégvezető és lepárló mester (master distiller) Richard Seale, negyedik generációs lepárló és az egyik legnagyobb hangja a rumiparban a tiszta, adalékmentes rumoknak és a rum körüli transzparenciának. A cég és a rum nevét alapítójáról, Reginald Léon Seale-ről, Richard dédapjáról kapta. 

Az R.L. Seale and Company rum blenderként kezdte 1926-ban. Akkor már érvényben volt az 1906-os Rum Duty Act, ami a barbadosi rum lepárlást enegedélyhez kötötte, illetve a lepárlók nem értékesíthették közvetlenül a rumjaikat, csak értékesítőkön/blendereken keresztül. A vállalat csak 1996-ban nyitotta meg saját lepárlóját, a Foursquare Rum Distilleryt, ahonnan azóta a rumjaik érkeznek. Több, korábbi blender márkája is ebből a lepárlóból jön (Doorly’s, Old Brigand), az R.L Seale’s csak az egyik közülük. Ezeket a Seale család lassan felvásárolta és ma már a Foursquare lepárlóban készíti.

Az R.L. Seale’s-ből 10 és 12 éves változat kapható, utóbbi csak az Egyesült Államokban. A kóstolt 10 éves változat ex-bourbon hordókban érlelt, pot still és oszlopos lepárlású párlatok blendje. Ez tökéletesen illeszkedik a Foursquare (és általában Barbados mint rum lepárló) profiljába: a legtöbb rum blend, ami kikerül a kezük közül. Az alkohol tartalma 46%. 43%-ról indult, de 2017-ben emeltek rajta. Azóta is kis piros plecsni van az üvegen (Export Proof 46%), ami egy kicsit átmeneti érzést ad, mivel azonban évek óta nem cserélték le, így ez talán beépült a brandbe mára. Ez az alkoholfok pont jó, nem túl gyenge, de nem is tolakodó, az aromák jobban megmaradnak. Természetesen mentes minden adaléktól. 

RL Seale's 10 years © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
RL Seale’s 10 years © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Az üveg érdekessége, hogy régi idők tengerészeinek/kalózainak a bőr flaskáját imitálja, azért csálé a formája kicsit. Sötét fekete, ami elegánssá teszi, azonban nehezebb felmérni, hogy mennyi van még benne. A címke elegáns, fém érmével van díszítve, azonban viszonylag kevés az információ rajta a lepárló többi márkájával összehasonlítva (pl. a Real McCoy korrekt történelem leckét ad az amerikai szesztilalomról, hogy érthesd a rum kapcsolatát a rum csempész Bill McCoy-jal).

A pohárba töltve a rum színe aranysárga, állaga viszonylag híg. A poharat forgatva szépen látszanak a “lábai”, ahogy csorog a pohár fenekére.

Illata rendkívül tiszta. Tökéletesen ellentmond a rumról kialakult sztereotípiának, nem édes és a whisky ivóknak is kedvére lenne. Az első illatok enyhén alkoholosak, kis oldószeres beütéssel, azonban hamar átveszi a helyüket egy száraz, tölgyes-hordós illat. Előjönnek a klasszikus süti aromák is – vanília, karamell, szegfűszeg. Illata nagyon kerek, érett, komoly párlatot sejtet, de nem mélységesen komplex.

Ízében hozza, amivel az illat is kecsegtet. Első kortyra enyhén édes az íze, majd szárazba megy át. Mindenhol érződik a hordós-tölgyes és erősen száraz ízvilág. A süti aromák itt is  visszaköszönnek, de aszalt gyümölcsök íze is bujkál benne. Végül csípős, kesernyés, talán leginkább borsosan fűszeres íz váltja őket, kellemesen bizsergetve az ízlelőbimbókat.

Lecsengése viszonylag rövid, marad a hordós, száraz, fás aromája. Nem csíp vagy éget az alkohol (nincs burn), a kerekség érzete megmarad az utolsó cseppig.

Összességében az R.L. Seale’s 10 éves rumja egy remek példája a barbadosi, illetve a tiszta, őszinte rumnak. Szárazságával és tisztaságával más elegáns, érlelt szeszek kedvelőit is elcsábíthatja. 

Nekem kimondottan tetszik az ízvilága és az is, amit képvisel: a tiszta, adaléktól mentes, kézműves párlatot, ami a saját érdemeivel csábít, nincs szüksége extra színre vagy ízre. Általában erős a hype a Foursquare rumjai körül magas minőségük és Richard hozzáállása miatt. Erről a rumról sem fogsz nagyon negatív értékelést találni, kivéve a Lone Canert, aki szerint ez laposabb, kevésbé kiemelkedő rum, azonban a hype lendülete viszi magával. Abban egyet tudok érteni vele, hogy szinte a csapból is Foursquare vagy Richard Seale folyik, amikor minőségról van szó, de a termékeik mind fantasztikusak és ezt a rumot is csak ajánlani tudom. Ha ismerkedni szeretnél Barbados rumjaival, vagy valami whiskyhez hasonlóan tisztát keresel szárnypróbálgatáshoz, ez a rum remek lesz.

16 ezer forinttól körül már beszerezhető a Whiskyneten és az iDrinksen is. Ennyiért remek kortyolgatós rumot kaphatsz, de egy Corn ‘n’ Oil vagy Gayle Seale Daiquiri is fantasztikus belőle, ha nem sajnálod keverni.

Értékelés: 100/80

4 Replies to “R.L. Seale’s 10 years”

  1. Sokáig a kedvenc rumom volt, és most is van a polcomon Doorlys 14 és XO! Valóban új távlatokat tud megnyitni! 🥃

    1. Egy Doorly’s XO-t én is fogyasztgatok épp. Talán ideje is írni egy kóstolót róla 🙂

  2. Én imádom, és nagy bánatom, hogy itthon nem szerezhető be a 12 éves!

    1. Azt én is szívesen megkóstolnám, de ha találsz más 12 éves FS rumot, az nem esik messze tőle. Pl. a Real McCoy 12 évese, szerintem, hasonló kell legyen.

Vélemény, hozzászólás?