Chairman’s Reserve White Label

Chairman's Reserve White Label © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Megízható fehér koktélrumot kerestem, amikor Muráth Gergő, nemzetközi rumfej felhívta a figyelmem a Chairman’s fehér rumjára. Kóstoltam a Forgotten Casks-ot tőlük, így bíztam benne, hogy evvel sem fogok mellényúlni. Nem mintha Gergő személyes ajánlása nem lett volna elég biztosíték…

A Chairman’s a St. Lucia Distillers (a továbbiakban SLD) lepárló export márkája, tulajdonképpen az alap szériájuk a prémium Admiral Rodney mellett. Ez az egyetlen rum lepárló a szigeten, amely a helyi igényeket is kiszolgálja.

Maga a rum lepárlás nem tekint vissza nagy múltra a szigeten. A 18. és 19. században elenyésző exportot tudtak csak felmutatni a többi, rumban erősebb karibi sziget (például Jamaikai vagy Martinique) mellett. 1931-től indul a SLD története, amikor Denneryben a Barnard család lepárlót nyitott. 1972-ben a Dennery lepárló egyesült az akkor még a Geest család tulajdonában lévő Roseau Bay lepárlóval és megszületett St. Lucia egyetlen, mai napig működő rum lepárlója. 1993-ban vásárolta ki a Barnard család a Geest családot a megmaradt részesedéséből. 1998-ban azonban eladta a Barnard család a tulajdonjogok negyedét a trinidadi Angosturának. 2005- ben a CL Financial, az Angostura akkori tulajdonosa a teljes tulajdonjogot megszerezte, azoban Laurie Barnard, az alapító Denis Barnard unokája maradhatott az igazgatói székben (chairman). 2009-ben utolérte a CL Financialt is a gazdasásgi válság, ezért túl kívánt adni a lepárlón. 2016-ban a Spiribam vásárolta meg, amely tulajdonosa volt már a Clément és Rhum JM márkáknak, azóta is az ő tulajdonukban van. 

A Chaiman’s rumot 1999-ben indította útjára a chairman, Laurie Barnard, ami pot still és oszlopos lepárlású rumok blendje. Egészen új elképzeléssel próbálta felemelni a St. Lucia-i rumokat. A meglévő oszlopos lepárló mellé új pot stilleket vásárolt, hogy a blendelés irányába tudja elvinni a gyártást. Abban hitt, hogy érett, komplex rumok nem csak egy hordóból (single cask) jöhetnek, hanem különböző alapok blendjeiből is. Így halmozott fel a lepárlónak végül két pot stillt és egy Vendome hibrid (pot stillre épített oszlopos lepárló) lepárlót a meglévő oszlopos mellé. A melasz mellé a friss cukornád levet is felvette alapanyagként, több rum esetén is benne van a blendben (pl. Chaiman’s Reserve 1931). Ez azért is különleges, mert a nádcukor piacának 1960-as évekbeli bedőlése óta St. Lucián sincs nagyobb léptékű cukornád termesztés. A lepárló ma saját, kis területen termesztett cukornáddal dolgozik.

Mivel a lepárló szerint a blendelés a minőség biztosítéka, a Chairman’s rumokon és általában az SLD rumjain nem találsz kormeghatározást. Az információ ugyan fellelhető az interneten, de nem kap akkora hangsúlyt, mint más rumok esetében. Közösségi felületeiken előszeretettel használják a #theartofblending címkét.

Chairman's Reserve White Label © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Chairman’s Reserve White Label © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A fehér rumjuk is ugyanilyen gondossággal kevert blend, pot still és oszlopos lepárlású rumok keveréke. A blendet alkotó rumokat 3-4 évig ex-bourbon hordókban érlelik, majd blendelés után újabb 6 hónapot töltenek fehér tölgy hordóban. Az újabb SLD fehér rum, ami simán “White” névre hallgat, már eltér ettől, és csak 2-3 évet tölt ex-bourbon hordókban. Alacsony, dundi üvegben érkezik, ami nem túl elegáns, de bárban kiválóan kezelhető. A cimkén a jól megszokott Chairman’s logo, amin a St. Lucia délnyugati csücskénél fekvő két Piton szikla stilizált rajza van.

Pohárba töltve tiszta, áttetsző italt kapok. Ez nyilván az érlelés utáni szűrés eredménye. A pohárban megforgatva sűrű, olajos, megragad a pohár falán.

Megszagolva erős alkohol az elején, enyhe körömlakklemosós beütéssel. Illata száraz, érzek egy kis friss, de nem túl tolakodó citrusosságot. Összességében erős az aromája enyhe virágos és füves jegyekkel.

Kóstoláskor tompul az alkohol aroma, olajos, sűrű érzetet kelt a számban. Könnyen csúszik, nagyon lágy párlat. Noha koktélrumnak vettem, megállná magában is helyét. Kicsit harsány az én ízlésemnek, de így is messze felülmúlja a olcsóbb fehér rumokat. Tovább ízlelve a  citrusok és az enyhe körömlakklemosós aroma elveszik. Kellemes édes íz tölti be a szám, majd újra megérzem a növényes umamit, ami már az illatolás végén éreztem.

Lecsengése rövid, de nincs burn, enyhén kókuszos-édeskés íz maradt a számban. Nem kiemelkedő, könnyen múló az élmény végül, az illat alapján karcosabbra számítottam.

Összegezve még ha kicsit harsány is az íze, a White Label nem elég erős magában, azonban koktélokban remekül muzsikál és én pont ezért is kerestem. A Whiskyneten beszerezhető 7000 forint körül és ennyiért remek választás a fehér rumok közt, csak ajánlani tudom.

Értékelés: 100/70

Vélemény, hozzászólás?