Worthy Park Single Estate Reserve

Worthy Park Single Estate © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Mi sem lenne jobb első kóstolónak, mint egy elegáns jamaikai rum. Nem régóta, de kapható már itthon is az iDrinksnél a lepárló majdnem teljes palettája. A Worthy Park rumok nekem valahol középen helyezkednek el a Appleton Estate és a Hampden elérhető párlatai közt; nem  tolakodó, de mégis gyümölcsös funk jellemzi. Ha már kicsit bedolgoztad magad a jamaikai rumokba, akkor remek választás ez a palack.

A Worthy Park Jamaika egyik legrégebbi cukornád ültetvénye, ahol a rumlepárlás szorosan összefonódik a cukorgyártással. Rumot a birtokon 1741 óta készítenek, de az 1960-as években a második világháború utáni túltermelés miatt leállt a lepárlás. Az ültetvény és a cukor is megmaradt, és a mai napig Jamaika leghatékonyabb cukortermelője. 2005-ben kezdtek el újra rumot lepárolni, ami a legrégebbi ültetvényből egy csapásra a legfiatalabb és valószínűleg legmodernebb lepárlót eredményezte Jamaikában. A lepárlót teljesen az alapoktól építették újra, és egy vadiúj, 18000 literes Forsyths pot stillt helyeztek üzembe. A mai napig ez az egy üst látja el a teljes lepárlásukat. Rumjaik többnyire single estate rumok, tehát az alapanyag termesztéstől a palackozásig minden helyben történik.

2005-től a helyi piacot célozva a Rum Bar márkával kezdtek. Ezt a márkát kezdték el később exportálni is, célközönségük ekkor elsősorban a bárok világa volt. Emellett bulk rumot is adtak el és adnak el a mai napig. Hosszú ideig a Rum Bar volt az egyetlen márkájuk. Így viszonylag nagy teret hagytak független palackozóknak, hogy a olyan Worthy Park rumokat forgalmazzanak, amik nem fértek bele a lepárló állandó kínálatába.

2017-ben került piacra a Worthy Park Single Estate Reserve, ami az első saját márkanév alatt futó, érlelt prémium rum a birtokról. Hogy épülhessen a márka, hosszú időre meg is tiltották a független palackozóknak, hogy a Worthy Park mint forrás felkerüljön a cimkéikre. Kisebb vintage sorozatok, különböző hordós utóérleléssel kijöttek már talán korábban is, de a Single Estate Reserve az első igazi saját, érlelt sorozatuk. A rum 100%-ban pot still rumok blendje, amelyek 6-10 évet töltöttek ex-bourbon hordókban. 

A 45%-os alkoholtartalmat én kimondottan értékelem. Nincs túlságosan lebutítva, pont jó az ereje és az aromák kárára se ment a higítás. Annak ellenére, hogy erősebb az átlagosan a polcon található rumoknál, remekül megáll magában, nincs szüksége higításra vagy keverésre. A Jamaikából megszokott bódító aromáknál egy kicsit visszafogottabb, mégis tökéletesen megmutatja nekünk a Worthy Park fogalmát a funkról.

Worthy Park Single Estate © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Worthy Park Single Estate © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Jellegében és megjelenésében is elegáns. Az üveg vastag falú és nehéz, méretes fadugóval. Érezhetően adtak az imidzsre, és komolyan meg is különböztetik ezt a típust a Rum Bar egyszerű, bárban könnyen forgatható üvegeitől. Kormegjelölés nincs külön a címkén, az üveg hátulján olvasható le a párlat kora a leírásban. 

Pohárba töltve a párlat aranysárga, kicsit talán már rézbe hajló színű. Nem túl sűrű, mégis rendesen megtapad a pohár falán.

Az illata azonnal árulkodik arról, hogy egy igazi pot still rumról van szó. Visszafogott, de erősen érezhető a funk benne. Érett trópusi gyümölcsök jellemzik kezdetben, majd megjelennek a erős fűszeres aromák, főleg vanília. Enyhe ragasztóillat kivehető második szaglásra, de nem tolakodó, és nincs csípősen alkoholos szaga. Érett, komplex párlatot várok ettől az illattól.

Íze igazán karakteres. Rögtön az első kortyban érezni a hordós érlelést, a kicsit fanyar tölgyes hordóízt. Második kortyra jobban előbújnak az érett trópusi gyümölcsök, határozottabban megjelennek a fűszerek és a vanília. A korty végén aszalt sárgabarack és kandírozott gyümölcsök bujkálnak, leheletnyi borsos csípősséggel. 

Az erős karakter ellenére könnyen iható, selymes az ital. Lecsengése közepesen hosszú, nincs alkoholos égés a torkomban. Kellemesen száraz párlatíz marad a számban, enyhe fanyarsággal a hordótól. 

Összegezve, a Worthy Park nagyon eltalálta ez a rumot. Ár-érték arányban szerintem kíváló, minden nap tudnám kortyolgatni. Keverve nem próbáltam, túlságosan is ízlett ahhoz, hogy felüssem valamivel. Nem kezdő rumról van szó, nem biztos, hogy ezzel érdemes a rumok világában kalandozást elkezdeni, azonban érdemes feldolgozni magad idáig, mert egy ízig-vérig jamaikai rumról van szó, ami a szigeten készült rumok jellegét remekül mutatja be. Minden alkalommal élmény kortyolgatni.

Értékelés: 100/85

2 Replies to “Worthy Park Single Estate Reserve”

  1. Nagykövet úr!
    Jó az írás. Lesz esetleg vezetett kóstoló is a jövőben?

    1. Köszönöm! Jól hangzik a vezetett kóstoló, mindenképp sort kerítek egyre.

Vélemény, hozzászólás?