Rum Show 2022 beszámoló

Rum Show 2022 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Rum nagykövetként természetesen szem előtt kell tartanom a protokoll eseményeket, ahol megfelelő módon kell képviselnem a követséget és a rum barátokat egyaránt. A követség megnyitása után az első ilyen esemény a Rum Show 2022 volt. Első rum blog és első rum show, tökéletes párosítás. Felkerekedtünk hát Nagykövetnével, hogy tiszteletünket tegyük a rendezvényen, illetve megkóstoljuk, hogy mivel készültek az általunk képviselt rum barátoknak a szervezők.

Az elvárásaim vegyesek voltak. A szervező Whiskynet már több whisky- és bar shown túl van, azonban a rum piac itthon kicsit a nyugati után kullog, kérdés volt tehát, hogy a szervezői profizmus el tudja -e fedni ezt a piaci lemaradást a szakavatottabb szemek előtt.

A helyszín a Société elegáns épülete volt, remek választás, szerintem, az eseménynek. Összesen 19 helyszínen kínáltak nekünk információt, kóstolókat és rum alapú koktélokat is. Megegyeztünk Nagykövetnével, hogy én vezetem őt és ellátom háttértudással, ő pedig segít kiválasztani, hogy miket kóstoljunk meg. Mivel még a szélesebb körben elérhető kiadásokkal is vannak elmaradásaim, ez megfelelő tervnek bizonyult. 

Az emeleten a Rum Nationnél kezdtünk, megkóstoltuk a Jamaica 5 évest és a Demerara Solera No. 14-et. A jamaikai remek, ütős, funky pot still rum a Worthy Parktól, annak minden ízjegyével felvértezve. Ismerjük a WP-t, nem okozott csalódást. A Demerara viszont nem vágott hanyatt. Az illata fantasztikus csokoládé és nehéz pot still párlat, rajta kapható az Enmore rum a blendben. Megkóstolva azonban elfogy a lendület, az ízvilág inkább marad lapos, mint érdekes. A 40% alkoholt keveslem benne, valószínűleg többet is ki lehetett volna hozni belőle, ha egy kicsit erősebb. Kezdésnek mindenesetre jó volt, demerara rumot nem kóstoltam még eleget, a jamaikai pedig jó lendületet adott a maga funkjával.

Rum Show 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Rum Show 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kimondottan kíváncsi voltam az Arhumatic italaira és Nagykövetné is támogatott ebben, így belekóstoltunk a rhum arrangé világába. Őket (is) a Velier fogalmazza, Luca Gargano pedig nem szokott mellényúlni, valamint meghallgattam a Rumcast ide vágó epizódját Kate Perryvel, így muszáj volt megkóstolni. Nekem a pirított ananász-bazsalikom lett a kedvencem a maga kis olaszosságával. Inkább likőr már az ital, nem pedig rum, ki is vesznek az agricole jegyek belőle és kicsit elmegy az ágyas pálinka irányába, mivel azonban többnyire trópusi alapanyagokkal dolgoznak, az ital hitelessége megmaradt számomra.

Leakadtunk kicsit a La Maison Du Whisky és Velier közös standjánál is, hogy Clairint kóstoljunk, azonban elkalandoztunk a Mhoba ananászos párlatával, ami egy igazán jól sikerült gyümölcsös rum, de közel sem a rhum arrangé kategória. Aromás pot still rum, amire kíváncsi is voltam és korábban nem kóstoltam még dél-afrikai rumot. Akadt Rum Fire is a standnál, amit nem is hagyhattam ki: ez az egy tömegoszlató szagú jamaikai maradt ki eddig nekem a sorból (a Worthy Park Overproof és a Wray&Nephew Overproof mellett). A szagával ugye vallatni lehet, és a 63% alkohol is ijesztőnek tűnik, de hihetetlenül lágy a párlat. Nem süti végig a nyelőcsövet, érzem a gyümölcsös ízeket, de kínálkozik is, hogy koktélba keverjem. Érezhetően jól tervezett ital ez, nem csak úgy kiesett bitang erősen a lepárlóból, a Hampdennél nagyot alkottak.

Pihenésképp becsúsztunk az oldalajtón a Diplomatico bárba, ahol épp egy kóstoló ért véget. Kíváncsi lettem volna az egészre, de sajnos csak az utolsó slideot kaptam el a prezentációból, ami a Diplomatico rumok blendjeinek arányait mutatta, Jó lett volna egy kicsit több információ a programmal kapcsolatban, hogy ne maradjunk le a kóstolóról, már ha nem zártkörű vagy ad hoc volt. A kóstoló után volt szerencsénk két koktélt is megkóstolni, amit a Diplomatico nagykövete kevert nekünk. Az egyik La Palanca névre hallgatott és egy puncs jellegű édeskés keveréket rejtett bódító kókusz illattal. A másik egy Coffee Negroni volt cold brew kávéval és Mantuanoval. Ez utóbbi receptet le is kellett nyúlnom, mert imádom a Negronit és a cold brewt is, így tökéletesíthetem itthon is az elkészítését. Részünkről evvel kimaxoltuk így az emeletet, a Kraken, Malecon, Coloma és társai nem izgatták a fantáziánkat különösebben, de örültem, hogy ezeknél a standoknál és állnak érdeklődők, hogy ismerkedjenek különböző típusú rumokkal.

Rum Show 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Rum Show 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A földszinten beszélgettünk Charlotte-tal, a Spiribam export managerével. Megkóstoltuk együtt a Clément 10 évesét és a Rhum JM Épices Créoles kiadását. Megegyeztünk, hogy jobban ízlik a JM, igazi csodát művelt a hordó a párlattal mindösszesen 3 év alatt. Van itthon egy Jardin Fruité ugyanebből a JM sorozatból, így mindenképp kellett az összehasonlítás és bizony mindkettő pazar, még ha röviden érleltek is. Remek játék a hordókkal és az agricole-lal. Eloszlattuk közösen a ködöt az agricole név és a francia eredetvédelem körül is. Többször is belefutok, hogy más lepárlókat leszólnak online fórumokon, mert a nádlé alapú rumjaikat agricole-nak hívják, holott nem is francia területről származnak. Egyik védelem sem az agricole elnevezést védi, hanem a hagyományt, hozzáadott értéket és a területiséget. A Kohana Hawaiian Agricole Rum elnevezés tehát nem problémás.

Bíztam Lance tippjében a pult alóli érdekességek terén, így miután kicsit oszlott a tömeg a Plantation standjától, oda kellett mennem megkérdezni, hogy egy kis Cut&Dry nincs -e nekik a pult alatt, mert nagyon érdekelne, de sajnos nem volt. Megkóstoltuk viszont a Vintage sorozatos Fiji rumjukat is, ami erős, nehéz rum magában és még jobb kontroll rum egy közelgő kóstoló alanya mellé. Kellett a minta Fijiről, keveset kóstoltam eddig onnan. A kis ananászos kitűzőt pedig imádom, amit szereztem.

Kilépőnek egy Admiral Rodney HMS Formidable-t választottam, mert nem volt jobb ötletem. Ismerem a sorozatot és az SLD rumjait, így biztosra mentem. A Whiskynet standjánál voltak a legkülönlegesebb rumok, amiket érdemes volt nézegetni, például az egyik utolsó elérhető árú Caroni. A nagy nyüzsgésben azonban kiesett a stand nekünk teljesen, amit megnéztük ugyan érkezéskor, ám végül nem kóstoltunk ott.

Összességében jól éreztük magunkat, találtunk magunknak még érdekességet eleget és jókat tudtunk beszélgetni a meglátogatott standoknál. Örültem annak is, hogy sok érdeklődőt láttam a rendezvényen. A célközönség érezhetően a rummal ismerkedők tábora volt. Kevés volt az olyan különlegesebb rum, mint a Whiskynet standjának kínálata, ami a haladó közönséget is jól megfogta volna. A hostok és hostessek felkészültek voltak, aminek ismét csak örültem, mert így tényleg be tudták mutatni a különböző rumokat az érdeklődőknek néhány összefüggő mondatban. Amit hiányoltam kicsit, az a kontextus volt. A rumról általában nem oktatták a látogatókat, és nem is hasonlították össze a standok vagy akár rum régiók párlatainak tulajdonságait, csak a rum wheel (lásd a képen lent) volt kint néhány helyen. Nem éreztem magam benne a rum történetében, hogy mi az, hogyan és hol készül. Ezen a vonalon jó lenne erősíteni, szerintem, főleg, ha szakértő közönséget is várnak. Fájó pont volt, hogy barbadosi lepárlók egyáltalán nem voltak képviselve. Mind a Foursquare, mind a Mount Gay elég nagyok, befolyásosak és ismertek ahhoz, hogy megjelenjenek, de még a WIRD rumjait se láttam sajnos a Plantation részlegén. 

Rum wheel
Rum wheel

Hatalmas elismerés jár a Whiskynetnek, hogy összehozták az első Rum Showt! Érezni lehetett a szakértelmet és odafigyelést szervezői oldalról és öröm volt látni a kibontakozó érdeklődést látogatói oldalról. Kialakulhatott egy jó párbeszéd a rummal barátkozók és az azt ismerők között végre itthon is és remélem, hogy ez hagyományt is tud teremteni.

Te ott voltál a Rum Shown? Mi volt a legjobb élményed? Visszajössz a következőre is? Remélem találkozunk!

Vélemény, hozzászólás?