Veritas

Veritas © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Szigeteken átívelő együttműködés (multi-island blend) és a fehér rumra fordított kiemelt figyelem eredménye a Veritas. Két, komoly hagyománnyal rendelkező, családi tulajdonban lévő lepárló állt össze, hogy egy új, rugalmas és legfőképp jó rumot adjanak ki a kezükből. Jó eséllyel Luca Gargano keze is benne van a projektben, mivel a Velier forgalmazza a Veritast Európában.

Az egyik lepárló a barbadosi Foursquare Distillery, amely a Seale család tulajdonában áll. A másik a Hampden Estate, amely Jamaika egyik legpatinásabb lepárlója és a Hussey család birtokában van. Mindkét lepárló a hagyományos rum készítési technikáiról és az adalékmentes rumjairól, valamint a kézműves, kisüzemi folyamatairól ismert. Pure and honest rum ismét. Richard Seale, a Foursquare lepárló- és keverőmestere a purista hozzáállásáról ismert, tehát szó se lehetett másról, mint színtiszta párlatról. Oda is fricskáz kicsit a rumot cukorral felütőknek a Veritas hátsó címkéjén.

Nem ritkák a különböző szigetek rumjaiból kevert blendek, de nem mindegyik sikerül ilyen ütősre. Talán a legismertebb a navy rum (többnyire Jamaikából, Guayanából Trinidadról, Barbadosról), ami több sziget párlataiból készült. A Plantation 3 Star talán a leginkább alkalmas arra, hogy a Veritas mellé állítsuk. Mindkettő fehér, multi-island blend, ami a bár szcénát célozza első sorban. A 3 Star három sziget blendje, ami kellő játékteret adna, ráadásul barbadosi és jamaikai rum is van benne, ahogyan a Veritasban is, mégis sokkal laposabb, jellegtelenebb és alkoholtartalma is alacsonyabb. Egyszerűen nem ér fel hozzá. Ugyancsak a Plantation-től több szigetes próbálkozás az O.F.T.D, ami már sokkal jobban sikerült, de az meg nem fehér rum ugye… A fehér rum kifejezésen amúgy is elgondolkozhatsz a Veritas esetében, mivel van benne érlelt párlat, ahogyan lejjebb olvashatod.

A jamaikai és barbadosi rumok viszonylag távol állnak egymástól karakterben, így különleges bravúrnak tartom, hogy ilyen koherens és jó blendet sikerült összerakni belőlük. A Foursquare rumjai tiszták, elegánsak, kiegyensúlyozottak, míg a Hampdenre inkább az erős funk és a tolakodó gyümölcsös aromák jellemzők. Sikerült a két lepárló rumjait úgy keverni, hogy ne lógjon ki sehol a lóláb. A funky, aromás jamaikai pot still párlatot gyönyörűen kiegyensúlyozza a könnyebb barbadosi rum. A kezdeti agresszív pot still aromákat szépen kisimítja a helyüket átvevő lágy és selymes, oszlopos lepárlású párlat.

A Veritas blendjének elemei:

A Hampden érleletlen OWH (Owen Wayne Hussey-ről elnevezve) alacsony észter tartalmú marque-ja, természetesen pot stillben lepárolva. Érleletlen, Coffey-féle oszlopos lepárlású rum a Foursquare-től, valamint 2 éves pot still rum a Foursquare-től – ez is érleletlen lett volna eredetileg, de Richard az utolsó pillanatban érleltre cserélte, mert jobban működött a blendben szerinte.

A Veritas célközönsége első sorban a bár szcéna. Rugalmas, sokféleképpen használható fehér rumot terveztek és ez sikerült is. A Veritas aromái ugyanolyan jól működnek egy egyszerű Daiquiri-ben, mint egy sokkal komplexebb Mai tai-ban. Erős funk mellett megfelelő alkoholosságot is kölcsönöz az italoknak. Viszonylag magas, 47%-os alkoholtartalommal palackozzák, aminek hála a rum nem veszik el a többi összetevő között. Ez a magasabb alkoholtartalom kimondottan szimpatikus volt számomra. A Diplomático Planas előbb került a polcokra azonos alkoholtartalommal, azonban visszafogottabb, elegánsabb ízvilágot képvisel, míg a Veritasban több a vadság.

A palack egyszerű, hosszúkás: tökéletesen megfelel a bárba. Elegáns, ahhoz képest, hogy koktél rum. A címkéi viszonylag kicsik, de elég sok információ van rajtuk,ahogy azt a Hampden-től és Foursqaure-től is megszokhattuk.

A pajzs a kis szárnyakkal a címkén a Guardians of Rum társulás emblémája. 2016-ban indult, amikor a Hampden Estate-en találkozott Luca Gargano a Velier-től, Richard Seale a Foursquare-től és a házigazda Hussey család. Céljuk a rum lepárlás hagyományainak, a rum készítők kulturális identitásának megőrzése és a rum szabályozásainak globális elismertségének elősegítése. Folyamatosan bővülnek, ami jól mutatja, hogy lepárlói oldalról van igény a lokális értékekre és kézműves hagyományra a globális tömegtermékek mellett.

Veritas © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Veritas © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a Veritas nem teljesen tiszta, látszik az érlelt elem benne. Nem túl testes, de egyértelműen nehéz, pot still párlat az alapja. Nagyon olajos és csak lassan csorog vissza a pohár falán egy kis forgatás után.

Az illata édes, gyümölcsös és funky. Nem olyan tolakodó funk, mint a W&N Overproof esetén. Sokkal kiegyensúlyozottabb, a barbadosi elem nagyon lággyá teszi a blend aromáját. A friss, gyümölcsös trópusi aromák közül az érett ananászt érzem a legerősebben. Megbújik egy kis kandírozott narancshéj és mangó is az ananász mögött. Az édessége nagyon hívogató, nem érzem a kezdeti ragasztós, oldószeres illatot, ami a funky jamaikai rumokat szokta jellemezni. Csak illatolás alapján több rejlik a Veritasban, mint néhány híg Daiquiri.

Első kortyra meglepően lapos az illathoz képest. Édesen indít és sokkal lágyabb, krémesebb, mint bármelyik fehér rum, amit eddig kóstoltam. Richard nagyon eltalálta a blendet. A hivalkodó jamaikai funkot meg tudta szelidíteni a lágy barbadosi rummal és a mesteri blendeléssel. Az édesség kevesebb gyümölcsösséggel jár, de az ananászt még érzem. A helyébe utána enyhe vanília, majd melaszos kesernyésség lép. Ahogy az illatán se, úgy az ízén sem érezni alkoholosságot. A korty legvége száraz, csonthéjasok jutnak róla eszembe. Megkóstolva sem jelenteném ki, hogy ez tisztán koktél rum. A kívánt rugalmasságot elérte Richard vele, elmegy kortyolgatós rumnak is, nincs feltétlen szüksége koktélokra vagy kiegészítőkre.

Lecsengése hosszú, édes, gyümölcsös. Enyhe burn megmarad az alkoholtól, de inkább kellemesen melegít, minthogy csípjen.

Összességében jó vétel a Veritas. 10 ezer forint alatti árával könnyen versenybe száll a többi fehér rummal. Ezért a pénzért egy karakteres párlatot kapsz, a szokásosnál magasabb alkoholtartalommal. Ez kimondottan jól áll a koktéloknak. Ha szereted, hogy a rum aromája végig kíséri és tudja dominálni az italaidat, akkor ebből mindig érdemes tartanod egy palackkal a bárban.

Értékelés: 100/80

Vélemény, hozzászólás?