Wray & Nephew Overproof

Wray & Nephew Overproof © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Wray & Nephew Overproof Jamaika ikonikus rumja. Szerves része a jamaikai kultúrának. Minden bárban megtalálod, legyen az hagyományos sarki rum bódé vagy elegáns koktélbár. A legtöbb háztartásban akad egy palack, akár a házi patika részeként is. Jamaikán kívül is egyet jelent a jamaikai rummal. Népszerűségét mutatja a rum szcénában, hogy a Lone Caner is felvette a Key Rums listájára. Rumból jobban felszerelt koktélbárokban itthon is előfordul.

Gyártója a J. Wray & Nephew Ltd., amelynek története egészen 1825-ig megy vissza. A névadó John Wray ekkor nyitotta meg tavernáját a kingstoni Theatre Royal színház mellett, amely passzolóan a The Shakespeare Tavern nevet kapta. 1862-ben, már sikeres rum kereskedőként, unokaöccse (angolul nephew), Charles James Ward lett az üzleti partnere. Így alakult meg a J. Wray & Nephew. Több bővítés, felvásárlás és tulajdonos váltás következett, melyek közül az egyik érdekes a Captain Morgannel való 1960-as egyesülés volt. Jamaika legnagyobb rum üzletenként tartották számon. A Captain Morgant Jamaikában a mai napig a J. Wray & Nephew készíti és forgalmazza. Jamaikán kívül mindenhol a Diageo a forgalmazó. 

A következő fontos lépés 1986-ban a New Yarmouth Estate felvásárlása. Ma több más, helyi piacra szánt márka mellett a Wray & Nephew Overproof is itt készül.

2012 óta a J. Wray & Nephew a Gruppo Campari tagja. Itthon így általuk elérhető a Wray & Nephew Overproof és az Appleton Estate rumjai is, amik szintúgy a cégcsoporthoz tartoznak.

A New Yarmouth lepárlóról és a Wray & Nephew Overproof-ról kevés a online fellelhető információ. Pot still és oszlopos lepárlású párlatok blendje. Érlelés nélkül, 63% alkoholtartalommal palackozzák. Haladó rum, Jamaikán kívül legalábbis. Tökéletes példája a funky jamaikai rumnak. A pot still párlat erőt és karaktert, az oszlopos lepárlású pedig meglepő lágyságot ad a blendnek. 

Jamaika piacvezető rumja, 90% körüli részesedéssel az összes rum fogyasztásból. Főleg a bárszcéna a felvevőpiaca, remekül működik kevert italokban. Közkedvelt jamaikai highball a Wray and Ting. A Ting egy helyi grapefruitos üdítő, amivel felöntik a Wray & Nephew Overproof-ot.

Wray & Nephew Overproof © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Wray & Nephew Overproof © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Megjelenése hivalkodó. A palack karcsú, jól forgatható, leginkább bárpalack. A kupak alá kiöntő van beépítve, nehogy megszaladjon a töltés ebből a szörnyből. A címke nagyon élénk színű, Jamaika nemzeti színeit használja.

Kitöltve átlátszó, tiszta párlat. Híg, de erősen olajos. Fent marad a pohár falán és csak nagyon lassan és nehezen csorog vissza. 

Illata átható, betölti a szobát. Avatatlanoknak inkább tömegoszlató, míg haladóknak összetéveszthetetlen jamaikai funk. Az alkoholtartalom ellenére nincs csípős, alkoholos illata. Kezdetben egy leheletnyi oldószert érzek, de azonnal beránt a túlérett, trópusi gyümölcsös kavalkád. Érett mangó és banán a legharsányabb mind közül. Édes vanília illat zár, de nem túl édes az összhatás. Végig érzek egy kis földességet, ami ellensúlya az édes és érett gyümölcsöknek. Az egész gyümölcsös aroma nagyon hívogató, nem árulkodik a magas alkoholtartalmú szörnyetegről, ami mögötte bujkál. Báránybőrbe bújt farkas.

Lassan szánom rá magam, hogy belekortyoljak. Jó, hogy ülök, különben le kellene ülnöm az első kortytól. Szokni kell, talán kicsit küzdeni is vele. Nagyon intenzív az íze és elsőre az alkohol is harap. Második kortyra már szerethető. Meglepően édes, kicsit pálinkás jellegű. Érett gyümölcs édessége tolul a nyelvemre, amit magok kesernyéssége vált. A korty vége már száraz. Sokkal lágyabb az egész párlat, mint vártam. Nem kapott érlelést, mégsem karcos vagy éretlen. Megmutatja az erejét, ha kell. 

Lecsengése hosszú, száraz és növényes. Kevés maradt meg az eredeti illatos, édes gyümölcsökből. Továbbra sem bújik ki az ördög belőle, nem érezni a 63%-ot.

Sokoldalú a Wray & Nephew Overproof. Magában kortyolgatva meglepően jó, de nekem nagyon erős és harsány. Nem is erre tervezték. Keverve tud igazán kibontakozni. Remekül megy gyümölcslevekhez: a kóstolóm végét ananászlébe kevertem, amire egy csodálatos réteg illatos banánaromát húzott. Nagyon trópusivá tud tenni egy italt az aromájával, de sunyi módon felturbózza a szeszfokot is. A Daiquiri nehezebb és komplexebb lett tőle. Pina Coladában nagyon jól harmonizál a banános aroma a trópusi ízvilággal. Nagyon rugalmas koktél alapnak ígérkezett, és a jó híre miatt is ki akartam mindenképp próbálni. Nem csalódtam. Ha szeretsz rumos italokat keverni, és bejön az agresszív funk és a magas alkoholtartalom, akkor mindenképp érdemes megkóstolnod. 11 ezer forint körül már megkapod, ami korrekt ár érte. 

Értékelés: 100/75

Vélemény, hozzászólás?