Diplomático Planas

Diplomático Planas © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Rövidet kell csak utaznom a múlt heti, demerara rum hazájából, hogy eljussak a szomszédos Venezuelába, ahol már sokkal inkább dél-amerikai, hagyományosan spanyol stílusúnak nevezett rumokat készítenek. 

A rum lepárlás a karibi gyarmatokhoz képest csak későn, 1796-ban kezdődött el Venezuelában, ez a még ma is működő Santa Teresa lepárló alapításának éve. Az erős spanyol gazdasági protekcionizmus eredménye volt, hogy a spanyol gyarmatok 100-150 éves késéssel kezdhettek bele egyáltalán a rum készítésbe. A korona egyáltalán nem akart karibi versenytársakat a spanyol párlatoknak, így eleinte hivatalosan minden gyarmatukon be volt tiltva a lepárlás. 

Venezuela viszonylag közel van az Egyenlítőhöz, az éghajlat kedvező a cukornád termesztésnek: évi két betakarítás is lehetséges. A cukornád magas cukor tartalmú, a melasz így különösen jó a rum készítéshez. Az ország gazdasági és politikai ingatagsága azonban nem kedvezett a rum iparnak az elmúlt évtizedekben. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékaival, de az olaj árzuhanások az olajra támaszkodó gazdaságot majdnem lenullázták. Emellé jött még a baloldali diktatúra csapongó gazdaságpolitikája, ami nehezítette a cukornád termesztést: földek államosítása és emelkedő adóterhek akadályozták a fejlődést, bár a helyzet javulni látszik. A sok akadály ellenére a lepárlók 2003-ban el tudtak fogadtatni egy viszonylag laza eredetvédelmi törvényt, ami a venezuelai rum védelmét szolgálja.

A mai kóstolót gyártó lepárló története az 1950-es évekre nyúlik csak vissza. 1959-ben Venezuela kisebb lepárlói összeálltak és Licorerias Unidas S.A. (LUSA) néven folytatták közösen a működést. A legnagyobb tulajdonos a Seagram, a világ akkori legnagyobb alkohol forgalmazója volt. 2001-ben a Diageo kivásárolta a Seagramet, de 2002-ben már el is adta a lepárlót, amit venezuela vállalkozóinak egy csoportja vásárolt meg. Így került 100%-os venezuelai és családi tulajdonba. A lepárló új neve Destilerias Unidas S.A. (DUSA) lett. 

A guyanai DDL mellett a DUSA rendelkezik még hatalmas lepárló berendezés gyűjteménnyel. A rum lepárláshoz használnak pot stillt, lepárló oszlopkat és különeges szakaszos lepárlót is, amit batch kettle stillnek hívnak és egy oldalára fektetett tartályra emlékeztet. Ezekkel a lepárlókkal rekord mennyiségű rum marque-ot készítenek. Ezekből készül a Diplomático, de a Diageonak készített Cacique és Pampero rumok alapját is adják. 

A Diplomático brand 1989-ben indult útjára. A márkát Don Juan Meléndez (Don Juancho), venezuelai nemes ihlette, aki kalandos életet folytatott. Különleges párlatokat keresett és gyűjtött, különösen odafigyelve a kiváló alapanyagokra. Don Juancho odaifgyelése és alapossága előtt tiszteleg a Diplomático és ezért is díszíti az arcképe a márka rumjainak palackjait. A márkát 2022 októberében megvásárolta a Brown-Forman ital óriás. Szerencsére a rum készítés helyi hagyományain és folyamatán nem kívánnak változtatni.

A Planast 2017-ben mutatták be. A Diplomático Blancot váltotta a polcokon, és a Tradition range sorozat tagja. A nevét a lepárló otthonául szolgáló fennsíkról kapta. Alapját cukornád melasz és cukornádméz adják vegyesen. A sorozat minden tagja a három, fent említett lepárló párlatainak blendje. A könnyebb, oszlopos lepárlású rumok melaszból készülnek és 24 órát erjednek előtte, míg a közepes és testes párlatok cukornád mézből készülnek, ami 48 órát erjed a magasabb cukortartalma miatt. Utóbbiakat a pot- és a batch kettle stillekben készítik. A venezuelai eredetvédelem értelmében minden alapanyag helyi kell legyen.

A Planas összetétele: 50% pot still, 40% batch kettle still és 10% oszlopos lepárlású rum. Venezuelában legalább 2 évig kell tölgyfahordóban (jellemzően ex-bourbon) érlelni a párlatot, hogy rumként lehessen értékesíteni. Így a blend legfiatalabb eleme 2 éves, míg a legidősebb akár 6 éves is lehet. A sorozat többi tagjánál magasabb, 47%-os alkoholtartalommal palackozzák, kiszolgálva a bartenderek igényeit is. Első sorban kevert italokba szánják, így valóban jó a több alkohol és az erősebb aroma is. Üvege a szokásos alacsony, duci Diplomático üveg. Átlátszó, megmutatja a rumot, de másban nem különbözik a többi kiadástól.

Diplomático Planas © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Diplomático Planas © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a Planas kristálytiszta, könnyű rum. Nem testes, de olajos, felragad a pohár falára. Lábai nem nőnek, amikor nagyon lassan visszafolyik.

Illata kezdetben alkoholos, oldószeres és fanyar. Pihentetés után könnyű citrusosságot érzek, amit krémes, kókuszdiós illat vált. Van benne egy kis péksütis vajasság is. Erős párlat, hosszabb szaglászástól elzsibbad az orrom tőle. Harapós, szeszes, de nem olyan harsány, mint egy frissen palackozott rum. Hordós aromát nem érzek, de az érlelést érezni a rum illatán. 

Megkóstolva selymesebb, mint amire számítottam. Kicsit karcos, alkoholos a 47%-nak köszönhetően, azonban nem éget és nem tolakodó. Nagyon jól kiegyensúlyozott az íze. A kezdeti alkoholosságot krémesség és lágy, fás hordóíz váltja fel. Az első kortyok után borsos csípés marad a nyelvemen, de harmadik-negyedik kortyra már nem érzem. Előbújik egy kis édesség is, ami eddig nem volt.

A lecsengés közepes, kellemes meleget ad. Nincs burn. Fűszeres, majd fanyar, mandulás íz marad a számban és torkomban utána.

Erős és karakteres fehér rumot kerestem, amikor a Planast vásároltam. A Chairman’s White után mindenképpen érlelt rumot szerettem volna, de kellett a magasabb alkoholtartalom is. A Planas a hosszabb érlelésnek köszönhetően sokkal lágyabb és kerekebb, nagyon jó koktélokba. Daiquiriben, illetve Collinsban próbáltam ki, és mangót is áztattam bele. Koktélokban zseniális, az áztatott mangót inkább hagyjuk..

A Diplomático itthon is jelen lévő, marketinggel jól megtámogatott prémium márka. A Planas szerencsére felnő a híréhez és tényleg kiemelkedő koktélokat készíthetsz belőle. Körülbelül 10 ezer forintért drágább az átlagos fehér rumoknál, de az íze, lágysága, valamint a magasabb alkohol tartalom miatt megéri. 

Értékelés: 100/80

Vélemény, hozzászólás?