Rum források, avagy hol tanulhatok a rumról?

© Syd Wachs (Unsplash)

A kérdésed remek, a válasz rá pedig eléggé terjengős. Eljutottál oda, hogy megkóstoltad a rumot és rájöttél, hogy bizony fenséges ital. Első lépéseid közben még talán fogta valaki a kezed, de most már szeretnél magad is eligazodni a rum világában, ugye? Rum források kellenek neked! A jó hír, hogy rengeteg segítséget találsz ehhez az interneten, azonban érdemes tudni, hogy hol keress, ahhoz hogy megfelelő és gyors választ kapj.

A Lone Caner már írt már hasonló bevezetőt, így legyen itt annak is a linkje. Rengeteg hasznos információt és linket szedett össze, hivatkozok is majd többre, hogy ne kelljen mindent átmásolni. Nézzünk szét kicsit együtt a rum források között!

Magyar rum források

Mi sem természetesebb, mint hogy anyanyelveden akarj tájékozódni rum témában. Sajnos Magyarország messze esik a hagyományos cukornád termesztő vidékektől, így a rum készítéstől és a kapcsolódó kultúrától is. Szép lassan kezd begyűrűzni hozzánk is a rum kultúra, de sok lemaradást kell behoznunk. Szükséges mindenképp valamilyen idegen nyelven is beszélned, hogy mindent megtalálhass a rumról, mivel a magyar források még szűkösek.

Rum nagykövet

Kezdjük az egyértelművel. Itt jársz épp, ezt olvasod. Kérlek folytasd!

Tüskevár

Mikó András rumfej rendszeresen kóstol rumokat sörei mellé. Az egyetlen rendszeresen frissített magyar rumos forrás a blogom mellett, ha nem tévedek.

RumBarátok Társasága

A magyar rum közösség. Ha valahol rumról szeretnél beszélgetni magyarul online, akkor ez a te helyed.

Magyar Abszint Társaság

Nem rumos oldal és elég régóta inaktív, de találsz néhány kóstolót és leírást rumokról. 

Rumforradalom

Végre egy magyarra fordított rumos könyv! Jó eséllyel az egyik legjobb, ha meg akarsz ismerkedni a rumok világával. Kis történelem, néhány sztori és sok-sok leírás lepárlókról, rövid kóstolókkal és koktél receptekkel tarkítva.

Whiskynet rum akadémia

Egyszer érdemes átfutni. Szépek a képek, de kicsit szűkszavú és sok a szponzoráltnak tűnő tartalom is benne.

Webshopok blogjai

A nagyobb italos webshopoknak van valamilyen blogja. A Whiskynet, iDrinks és Mr. Alkohol blogjai is tartogatnak pár érdekes rumos bejegyzést, csak győzd kiszűrni a termékeket népszerűsítő tartalmak közül. Nyilván abból élnek, hogy eladják, nem abból, hogy írnak róla.

Hol vegyek rumot?

Itthon a legtöbb esélyed a nagy webshopoknál van. A Whiskynet, az iDrinks és a Mr. Alkohol a legismertebbek. Az italshop.hu rum kínálata is bőséges, de onnan 50 ezer forint alatt nem lehet rendelni. A Rumshop a budapesti, Közraktár utcai koktélbolt egyik aloldala.

Elég nagy az átfedés ezen boltok rum kínálatában, de ha eleget böngészed őket, hamar kitanulod, hogy miért hova érdemes menned. Érdemes tudni, hogy ezek a webshopok sok rumnak az importőrei is, tehát csak náluk kapod meg vagy sokkal olcsóbbak, mint bármelyik bolt, ahova besétálnál. Jó eséllyel nem egy helyről rendelsz majd a jövőben.

Ha kinőtted a hazai kínálatot, és külföldről (Európán belül) szeretnél rendelni, akkor itt van néhány bolt, amelyik szállít Magyarországra (a listát eredetileg Lehoczky Péter rumfej állította össze a Facebookon):

Fine drams

Whiskysite.nl

Zeewijck

Whisky.fr

Excellence Rhum

Rhum Attitude

Babo Wine

Spirit Academy

Hol kóstoljak rumot?

Én magam Budapest környéki vagyok, így innen van tapasztalatom. Legjobban kóstolni a Goodspirit bárban tudsz, ahol van 80-100 féle rum a végtelen whisky kínálat mellett. Meglepően jó a rum kínálat a Kisüzemben, noha nem nagyon reklámozzák. Hasonlóan jó a választék a Nappali kávéházban pár utcával odébb. Jó a felhozatal, itt kóstoltam először 8 éves Barbancourt-t, tehát igazolhatom, hogy a tömeg rumokon túl is látnak itt a srácok. A La Bodeguita del Medio-ban kubai és spanyol jellegű rumokat kóstolhatsz salsa buli közben. Talán a leghitelesebb bár, ha rumról van szól. Jól adja a hangulatot egy mojitókkal fűtött estéhez is. 

Ezek azok a helyek, ahol jártam és láttam, hogy van rum a tömegtermékeken túl. Sok bárban van még széles rum kínálat, de ha minden Diplomático, Bacardi vagy Kraken, az nem annyira izgalmas. 

Ha vonz a tiki, akkor a Rumpus Tiki bárba érdemes ellátogatnod, írtam is egy bejegyzést róla. Egyedül uralja a tiki szcénát itthon.

Debrecenben láttam még Arnódi Róbert Karibi Rum Kaland sorozatát, ami elég jó rumokat ismertet meg közönséggel. Jó látni, hogy nem csak Budapesten alakul a rum élet.

Kóstolókat a Rumbarátok csoportban is szerezhetsz. Van egy varázslistánk, ahova többen is felteszik a rumjaikat, amikből kérhetsz kóstolót.

Hol tanulhatok a rum történetéről?

Erről nem nagyon találsz magyarul tartalmat. Könyvekben kaphatsz tartalmas, összefüggő választ első sorban, illetve van néhány online felület, ahol csordogál az információ. A rum történetét eléggé elaprózott forrásokból tudod magadnak jól összerakni, nincs egy központi hely, ahol alaposan össze lenne gyűjtve.

Got rum?

Itt Marco Pierini, a “rum történész” cikkeit tudod olvasgatni. Végetelen történeti anyaga van a rumról, érdekes sorozatokba szedve.

Rum history

Ebben a Facebook csoportban főleg azok postolnak, akiknek foglalkozásuk része a rum.

Rum Wonk és Cocktail Wonk

Matt Pietrek korábban Cocktail Wonk néven írt rumról és tikiről egyaránt. 2022-ben választotta külön a két brandet és a Rum Wonkon fókuszál a rumra. Az ő blogjain rengeteg érdekességet találsz a rumról, annak történetéről és készítéséről.

Wayne Curtis: And a bottle of rum

Nagyon laza hangvételű és olvasmányos könyv. 10 rum alapú italon (vagy magán a rumon) keresztül mutatja be a rum történetét 17. századi születésétől napjainkig. Könnyed stílusú, mégis hiteles és nagyon érdekes. Magyarul nem elérhető.

Frederick Smith: Caribbean rum

Ez már komolyabb szakkönyv a karibi rum társadalmi és gazdasági történetéről. Érdemes online olvasgatnod, mielőtt belevágsz ebbe a könyvbe. Fel kell venni a szaknyelvet és a kontextust, hogy tudd olvasni.

Alkalmazások, adatbázisok

Idővel szükséged lesz támpontokra, hogy mi alapján válaszd meg a következő rumod, valamint rendszerezni is kell, amit megvettél. És ha már megkóstoltad, valahol akár vezethetnéd is, hogy hogy ízlett. Több adatbázis is rendelkezésedre áll, hogy böngészd a világ rumjait, szinte bármilyen szempont szerint. A Lone Caner írt egy hosszabb értekezést a rum adatbázisokról, érdemes elolvasnod, ha jobban érdekel a téma.

Én az alábbi két alkalmazást használom rendszeresen. Van több is, a korábban említett Lone Caner bejegyzés elég sok érdekes gyűjtőoldalt szedett össze. Az egyik kedvencem a Peter’s Rum labels, ahol rengeteg régi rumos címke elérhető.

RumX

Eléggé felkapott rum értékelő platform. Gondozhatod a saját gyűjteményed, megoszthatsz kóstolókat vagy beszélgethetsz más rumfejűekkel a fórumokon. Amelyik rumhoz van blog bejegyzése a partnereknek (pl. én magam is), az megjelenik az applikációban. Nagy segítség és mivel mobil alkalmazás, mindig a kezed ügyében lehet.

Rumratings

A RumX előtt ezt használtam, de még nézegetem ma is. Rengeteg rum értékelése van fent, de figyelembe kell venni, hogy torzíthat. 2-3 vélemény lehet kevés, hogy jó képet kapj egy rumról mielőtt megvennéd. Nekem sokszor segítettek a kommentek és értékelések vásárlás előtt. 

Rum a közösségi médiában

Számtalan online rumos közösség van, ahol rumfejűekkel találkozhatsz. Minden kérdésedre választ kaphatsz valamilyen formában. Itt-ott belefuthatsz egy kis rum sznobságba, de alapvetően mindenki nyitott és segítőkész. Villám gyorsan szerezhetsz ajánlásokat rumra, lepárlóra vagy kereskedésre, bárhol is járj. Vannak specializáltabb csoportok és felületek is egy-egy témára vagy lepárlóra is akár. 

Itt csak a beszélgetésre alkalmas felületeket gyűjtöttem össze, az Instagram és hasonló, gyors benyomásokat megosztó alkalmazásokat kihagyom, mert nem nagyon relevánsak. A rengeteg klubnak egyébként rengeteg tagja van, így nagyok az átfedések is a csoportok közt. Nem kell túl sok helyen feltenned egy kérdést, hogy a megfelelő emberig eljusson. Bővebb listát a bevezetőben említett Lone Caner bejegyzésben találsz.

Facebook közösségek és oldalak

Rumbarátok Társasága – a magyar rum közösség, nyilván it kezdd!

Ministry Of Rum – a rum ősközössége

The Global Rum Club

Masters of Rum

Rum blogger world

Rum History – az egyik legérdekesebb rumos FB csoport

High ester rum geeks

Authentic Caribbean Rum

Foursquare Rum Appreciation Society

Worthy Park Society

Hampden Estate Appreciation Society

Reddit közösségek

/r/rum 

/r/RumSerious

Ez leginkább Lone Caner Lance hírfolyama. Elég jó kiinduló pont az egyik legelismertebb rum blogger olvasási listája.

Podcastok és videó blogok

Ezek ilyen újhullámos huncutságok, amik a blogok és portálok mellett feltörekvőben vannak. Jobban szeretek olvasni ugyan a rumról, de az interjúk és beszélgetések tényleg sokkal érdekesebbek, ha hallgatni is tudod őket.

Rumcast

Rendszeresen publikáló, nagyon jól fekészült páros (John Gulla és Will Hoekenga) beszélget a rum világát formáló emberekkel. Érdemes rendszeresen hallgatni.

Rum on the couch

Dave Marsland, még a Covid lezárások idején elindított, laza hangvételű rumos videói, valóban egyenesen a kanapéról.

Monday Unfiltered

A berlini Rum Depot élő, hétfői beszélgetései a Facebookon. 

Blogok

Viszonylag sok blog foglalkozik a rummal. Különböző nyelveken találsz kóstolókat, illetve esszéket vagy kutatásokat publikáló blogokat is. Van, aki évek óta folyamatosan aktív, másoknak hullámzó az aktivitása. Érdemes egy csokrot összeválogatnod és követned. Mást fogsz valószínűleg olvasni, ha új kiadások érdekelnek és mást, ha ritkaságok. Ebből a gyűjteményből a legtöbbet rendszeresen olvasom. 

The Lone Caner

Az egyik legrégebbi, ha nem a legrégebbi rumblog. Rengeteg kóstolót találsz itt (1000 körül), valamint érdekes alapozó cikkeket és esszéket. Az egyik leggyakrabban elővett forrásom.

The Fat Rum Pirate

Wes Burgin könnyed hangvételű blogja. Leginkább kóstolókat találsz itt, sztorival, háttérrel, hosszú lére eresztve.

The Rum Barrel

Alex Sandu londoni bartender blogja. A legtöbb itthon elérhető rum kóstolója fent van, rövid háttér sztorival ellátva.

Single Cask Rum

Marius Elder single cask kóstolói. Általában flightokat kóstol, rövid összefoglalóval. Főleg független palackozásokat találsz a blogján.

Barrel Aged Thoughts

Florian alapos írásai többnyire Caronikról és jamaikai rumokról, németül.

Rum Diaries

Steven James mára kicsit lelassult, de nagyon alapos és informatív blogja. A FB-on még aktívan postol a rum szerzeményeiről, de blog bejegyzése már ritkábban jelenik meg.

Rum Revelations

Ivar de Laat kanadai rum blogja. Kóstolókon túl sok összehasonlító cikket és interjút is publikált. Mára sajnos rendszertelenül frissül.

Inu A Kena

Josh, hawaii bartender blogja rengeteg rum kóstolóval és lepárló látogatással. Mára már nem frissül, de a tartalom nem évült el.

The Colours of Rum blog

Alapos blog a rum alapokról. Érdemes olvasgatni, viszonylag rendszeresen frissül. Ez nem privát blog, hanem egy független palackozóé. Jó látni, hogy nem csak a rajongók, de a szakma is úgy érzi, hogy szükség van tudásanyagra a rumról.

Rumos portálok és híroldalak

Rummal foglalkozó portál kevés van. A legtöbb újdonság leginkább a közösségi felületeken talál rád, de vannak jó kezdeményezések gyűjtőoldalakra.

Ministry of rum

Ez az ősportál nagyjából, nagy része nem is működik már. Ed Hamilton, a portál alapítója az egyik legismertebb amerikai rumos figura. Ed egy ideje kitette, hogy felújítja a honlapot, de nem tudni, hogy ez mikor fog valóban megtörténni. Jobban működő, hasonló megjelenésű oldala a rumkereskedelmi vállalkozásáé. Ez már nem portál, de sok rumjához csatolt írott és fényképes tudásanyagot.

Rumporter

Angol, francia és spanyol nyelvű hírportál, alapos, jól kidolgozott cikkekkel.

Got Rum?

Itt a legérdekesebbek számomra Marco Pierini rum történeti cikkei. Van még jó pár érdekes cikk sorozatuk, amiket érdemes végignézni. Nekem az egy éves rum érlelési projektek tetszenek nagyon.

The Rum Lab

Sok friss és érdekes hírt kapsz itt a rumról, valamint zseniális infografikáik vannak egyes kiadásokról.

Black Tot weboldal

Ez igazából a Black Tot rum weboldala, de annyira portálos a felépítése és érdekes a tartalma, hogy ide sorolnám.

Punchdrink és Bevvy

Általános italos magazinok, de nagyon jó a rum szekciójuk. Koktéloktól az ismeretterjesztő cikkekig mindent találsz itt. Matt Pietrek, a Cocktali Wonk is sokat publikált ezekre a portálokra.

Drinks International és a The Spirit business

Ezek általános italos hírportálok, de rumos friss hírek is vannak mindig.

Rumos könyvek

Számos jó könyvet írtak már a rumról, amiket érdemes is elolvasni. Többnyire angol nyelvűek, magyarul 2022-ben jelent meg az első. Érdemes könyveket is forgatni a rumról, mert megmutatnak összefüggéseket és leírnak olyan alap dolgokat, amik blogokon, kóstolókban nem jelennek meg.

Dave Broom Rum: The Manual

Dave ugyan első sorban whisky szerző, de nagyon jó kis könyvet írt a rumról. Vannak benne történeti és a rum készítése körüli érdekességek, illetve egy nagyon jó rum mátrix, ízprofil alapján (a négy íz irány, amivel dolgozik a harapós száraz, a lágy édes, a könnyű friss és tölgyes nehéz) és természetesen rengeteg kóstoló és rum leírás. A könyv, ahogy a címe is jelzi, útmutató a rum fogyasztásához.

Wayne Curtis And a bottle of rum

Nagyon jó rum történeti könyv Wayne Curtis tollából. Részletes és érdekes. Nem megy bele indokolatlan történelmi részletekbe, de elég alaposan infromál. 10 ital mentén mutatja a rum fejlődését és a hozzá kapcsolódó ízlés alakulását a rum megjelenésétől napjainkig.

The Curious Bartender’s Rum Revolution

A magyar változatot említettem már a bejegyzés elején. Nagyon jó alapkönyv, sok szép fotóval és részletes leírásokkal rengeteg lepárlóról. Kevésbé az egyes rumokra koncentrál, inkább útinapló jelleggel bemutatja neked a rum készítőket országról országra.

Martin Cate Smuggler’s Cove

Ez inkább tiki alapmű, de ebben van rendesen kifejtve Martin Cate rum kategorizálási rendszere. Ha csak a rum érdekel, ne ezzel kezdd.

Fred Minnick Rum Curious

Fred is whisky szerző, de őt is megihlette a rum sokszínűsége. Eléggé mindenes könyv történelemmel, véleménnyel, kóstolókkal és lepárló leírásokkal is.

Matt Pietrek Modern Caribbean Rum

Matt legújabb könyve tulajdonképpen az új rum biblia. 850 oldalon mutatja be a mai karibi rumot a legnagyobb részletességgel, páratlan fényképekkel illusztrálva. 

Rum koktélok

Ezt főleg a tiki fedi le önálló gondolatkörként. Csak rum koktélokat csokorban a rum bloggerek koktél szekcióiban találsz, más esetben koktélos portálokon érdemes keresned. A rumos koktélok a már említett tikin kívül nem alkotnak egy nagy egységet, szépen eloszlanak a különböző koktél családok között. Erre nincs is linkgyűjteményem, sokszor a gugli segít vagy elkezdem bújni a liquor.com -ot és a Difford’s Guide-ot lesz, ami lesz alapon.

Mihez kezdjek ennyi linkkel?

Meglepődnél, hogy mennyire nem sok, amit összegyűjtöttem. Azt javaslom, hogy indulj el bárhonnan, ami érdekesnek tűnik és vessz el a témában. Mindenhol lesznek befelé és kifelé mutató linkek, amik más rumos tartalomra mutatnak és máris tudsz tovább olvasni. Érdemes az internetet túrnod, de a gyönyörűen befotózott rumos könyveknél azért kevés szebb van. Mondjuk a rum maga…

Légy bőkezű a webes könyvjelzőkkel és mindig rendszerezz. Találj meg mindent könnyen. Idővel összegyűlnek blogok és portálok, webshopok és videók linkjei. Aztán jönnek a későbbre félre tett hosszabb írások és érdekes cikkek, amiket nem akarsz már elhagyni. Legyen a könyvjelző listád egy élő és folyamatosan alakuló gyűjtemény. Tuti lesz olyan, amit az internet legaljáról sikerül kitúrnod és senki másnak nincs meg. Ezeket pedig ne sajnáld tőlem, bátran tedd ide kommentbe!

Adja meg ez a bejegyzés a kezdő lendületet a kutatásodhoz! Neked melyik források a legszimpatikusabbak? Mivel kezded a tanulást?

Vélemény, hozzászólás?