Hampden Estate 8 éves

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Hampden Estate 8 éves kiadása az első érlelt rum a lepárló saját márkaneve alatt. A lepárló 2009-es “újranyitása” után két érleletlen kiadással megjelent már a jamaikai piacon, erre az érlelt kiadásra azonban 2018-ig várni kellett. De mi történt előtte és mitől érdekes az új kiadás a rum közösségnek?

A Hampden Estate Jamaika északnyugati részén, Trelawny-ban, a Queen of Spain völgyben található. Már 1753-tól üzemelt cukor ültetvényként. 1779-ben épült meg a központi épülete, a Great House, ami rum tárolására is szolgált. Jó 250 évre vezethető tehát vissza a rum készítés a birtokon.

A Hampden Estate-en minden tradicionális jamaikai a rum lepárlás körül. Ezt a hagyományt gondozzák a lepárlóban és nem is nagyon változtattak rajta a mai napig. Cukornád melaszból készítenek párlatot négy double retort pot stillben. A Worthy Park mellett a másik csak pot stillekkel dolgozó jamaikai lepárló a Hampden. A melaszt vad élesztőkkel erjesztik és attól függően, hogy melyik marque készül, muck-ot is kevernek a cefrébe. A Hampdenen kívül még a Long Pond lepárló használ muck-ot.

A lepárló folyamatosan családi kézben volt 2003-ig, amikor anyagai nehézségeik megoldására az állam vette át a tulajdonjogot. El volt hanyagolva a géppark és a lepárló nem tudott fenntarthatóan működni. 2009-ben végül az állam is túl adott a lepárlón. A Hussey családhoz került, akik kezében megújult a teljes birtok. Rengeteg pénzt toltak a lepárló felújításába, és azóta is rengeteg segítséget nyújtanak a helyi közösségnek.

A lepárló hagyományos üzleti formája mindig is a bérfőzés és a bulk rum voltak. Rengeteg független palackozást láthatsz tőlük, mivel minden rumjuk független palackozókhoz vagy rum brókerekhez került. Amikor a Hussey család átvette a lepárlót, természetesen megtartották az eredeti üzletet, de elkezdtek azonnal maguknak, saját márkanév alatt rumot lepárolni, aminek egy része rögtön hordóba is került. Ezért érdekes a kezemben levő kiadás tehát, mivel a több száz éves múlttól elszakadva, ez az első érlelt párlat, ami a Hampden Estate márkanév alatt fut. 

A Hampden Estate rumok kizárólagos forgalmazója a Velier, de a márka és a rum a birtoké. Első saját márkás érlelt rumjaikat 2018-ban mutatta be Luca Gargano egy marék szerencsés kiválasztottnak az “évszázad kóstolója” keretében. A Hampden frissen bemutatott rumjai mellett előkerült egy 1780 körüli rum is, valamint több másik extrém ritka palack. Ennél puccosabb bemutatója nem is lehetett volna a jamaikai újoncoknak.

A Hampden Estate 8 éves kiadása 2018-ban debütált, igaz akkor még 7 évesként, és már 2020-ban igazítottak kicsit az összetételén. Ma már csak az OWH marque-ból készül, míg korábban több marque blendje volt. Az OWH ugyan a legalacsonyabb észter tartalmú marque, de még így is erősen funky és aromás, ahogy majd a kóstolóból kiderül. A rum melasz alapú, pot still-ben készült, tiszta forrásvíz felhasználásával és 46% alkoholtartalommal bír. Együtt jelent meg az Overproof, 60%-os testvérével.

A palack ismerős Velier forma. A címke nagyon alapos és informatív. Amit lehet, elárul a rum származásáról és készítéséről. A kiadás Pure Single Rum a Gargano féle rendszerezés szerint. Teljesen trópusi érlelésű és semmilyen adalékot nem tartalmaz.

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A pohárban mély arany színű, nekem valamiért őszi hangulatot kölcsönzött. Sűrű, olajos pot still párlat. Kicsit megragad a pohár falán, de viszonylag hamar vékony lábakat növeszt és lustán visszafolyik a pohárba.

Az illata harsány, tolakodó, vérbeli funky, jamaikai aroma. Észteres kavalkádot ígér, egyenesen a hordóból. Enyhe oldószeresség után érkeznek a trópusi gyümölcsök: banán és mangó, de nem lesz túl édes tőlük az illat. A gyümölccsel együtt a hordó érleltes, szárazabb aromái is kibontakoznak. Fanyar bőrt, tölgyet és kartonpapírt vált vanília és karamell. Borsos csípősség és fűszeresség ólálkodik a illat végén. Nagyon jól megosztozik az hordó és a párlat az aromákon, egyikük sem nyomja el a másikat. Kiegyensúlyozott és harmonikus a kapcsolatuk.

Az íze, akár az illata is, nagyon intenzív. Azonnal berobban a funk a számba. Édesen, gyümölcsösen kezd. Sorban köszönnek vissza a trópusi gyümölcsök az illatból, majd kiegészülnek a klasszikus sütis aromákkal, mint a fahéj, a vanília és a karamell. Az édes gyümölcsösség jól párosul a fűszerekkel. Tart a hordó és párlat harmóniája, de ízében inkább a párlat dominálja a kiadást. A hordós aromák kivárnak, a bőr és dohány ízei csak a korty végén jelentkeznek. Nagyon lágyan csúszik át az édes gyümölcs a száraz bőrbe.

A lecsengése közepesen hosszú, meleg. Édes, kandírozott narancsos, de a szájpadlásomon ül egy kis szárazság és tölgyes fanyarság is. Kicsit csípős, de összességében még mindig nagyon kiegyensúlyozott. Enyhe burn marad az alkohol után, de csak fenntartja a jóleső meleget.

A Hampden Estate 8 éves rumja a jamaikai hagyomány gyönyörű terméke. A terroir megjelenésének legfunkybb pédája. Az évszázados hagyomány, a helyi természeti adottságok és a penésszel vastagon benőtt erjesztők közös munkájának eredménye ez a mással összetéveszthetetlen rum. 

2018-ban nagy újdonság volt, hogy érlelt rumot lehetett venni a Hampdentől, ami nem valamilyen független kiadás. Az ismerős ízek végre állandóan elérhetőek lettek. Trópusi érlelésű rumot egyébként a mai napig nem kap senki más közvetlenül a Hampdentől, csak Luca és a Velier.

Szerintem egy nagyon kiegyensúlyozott és elegáns párlatot kaptam. Főleg magában iszom. Nekem már túl erős a hordós befolyás rajta, hogy jó legyen trópusi koktélokba. Ezekbe jobban illik a Smith & Cross, ami sokkal élénkebb és gyümölcsösebb.

Ár-érték arányban, szerintem, még mindig erős a Hampden Estate 8 éves rumja, noha kicsit felkúszott az ára az elmúlt évben: 24 ezer forint körül terheli meg a tárcádat. Megkóstolni mindenképp érdemes, ha a belépőt keresed a valóban hagyományos, jamaikai, észterrel túltöltött rumok világába.

Értékelés: 100/80 

Vélemény, hozzászólás?