Diplomático Distillery Collection Nr. 1 Batch Kettle Rum

Diplomático Distillery Collection Nr. 1 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Diplomático hosszú ideje meghatározó márka a rum világában: valószínűleg te is találkoztál vele rum kalandjaid elején. Bárkivel is beszélek rumokról, ez a márka az óvatos kezdőnek is ugyanolyan ismerősen cseng, mint tapasztaltabbaknak. Zászlóshajója, a Reserva Exclusiva, ami a legtöbb hazai boltban és bárban megtalálható, egy könnyen fogyasztható, jó belépő a rum világába. Ez a könnyedség és megközelíthetőség tartja a középkategóriában. Kevés izgalmat rejt a rumfejek számára, de ezt a Diplomático Distillery Collection hivatott megváltoztatni.

Amíg a konkurencia egészen más irányba vitte el a rumot az elmúlt évtizedben, addig a Diplomático megmaradt olyannak, amilyen: könnyed, édes, spanyol stílusú rum, jól kezelhető alkoholtartalommal. Szárnyra kaptak a független palackozások, a single cask rumok, a hordóerős kiadások és a mindenféle hordós finishek, amelyek érdekességével nehezen szállt harcba a márka. Szép lassan leült a korábbi hype körülötte. 

Erre Venezuelában is ráébredtek, és úgy érezték, hogy lépni kell. Megjelent az első Single Vintage évjáratos kiadásuk és 2017-ben a Distillery Collection első két darabja is debütált. Ez a széria a rum rajongóknak hivatott bemutatni a Diplomático rumok lepárlási sajátosságait, a különböző lepárló berendezések párlatain keresztül. 

Nem a DUSA az első lepárló, aki ezt meglépte. A guyanai DDL és a St. Lucia Distillers is elképesztő gépparkkal bír, ha lepárlásról van szó. Mindkét lepárló a blendjei által ismert, és pot stillek és lepárló oszlopok seregéből tudtak válogatni, hogy single kiadásokkal örvendeztessék meg a rum rajongó közönséget.

A DUSA is változatos módokon tud rumokat lepárolni, így adhatta magát a gondolat, hogy az egyes lepárló berendezések rumjait palackozzák a rum szeretőknek. A Diplomático blendjei három lepárló berendezés párlatainak egyvelege (egy skót pot still, egy francia lepárló oszlop és egy kanadai batch kettle still), ezeket ismerhetjük meg magukban. A Distillery Collection három változatban érhető el, a pot still kiadás azonban csak két évvel később, 2019-ben jelent meg.

A batch kettle still, amiből a mai kóstoló tárgya került ki, egy különleges, szakaszos lepárló berendezés. Egy oldalára borított hordónak tűnik, amihez egy lepárló oszlop van csatlakoztatva, hogy a pot still hattyú nyakát helyettesítse. Közepesen testes, magas alkoholtartalmú párlat kerül ki belőle. A berendezést még 1959-ben a Seagram hozta a lepárlóba, előtte kanadai whisky lepárlására használták. Akkor még a kanadai ital óriás volt a lepárló tulajdonosa. Ez a berendezés a mai napig egyedülálló a rum lepárlók között.

A Diplomático Distillery Collection Nr. 1 alapanyaga cukornádméz, ami tulajdonképpen sűrűre forralt cukornádlé. Viszonylag ritka alapanyag a rum készítésben, mert kevésbé költséghatékony, mint a friss nádlé vagy a melasz. Spanyol jellegű rumtól szokatlan 47% alkoholtartalommal bír. Lepárlás után 6 évig pihent amerikai tölgyfa hordókban. További érdekessége, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, míg ugye a Reserva Exclusivában van 20 gramm literenként.

A kiadás viszonylag limitált, egyszerre 5000 palackkal készül belőle. A palackok számozottak és a lepárlás ideje is meg van jelölve rajtuk. Az enyém a 3711-es palack. Tartalmát 2012 márciusában párolták le. A címke így elég informatív, igaz nem túl szép. A használt lepárló berendezés is rajta van a Distillery Collection minden kiadásán. Nekem egy kicsit iparivá teszi a megjelenését a Reserva Exclusiva és a Planas elegáns, Don Juancho portrés cimkéihez képest.

Diplomático Distillery Collection Nr. 1 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Diplomático Distillery Collection Nr. 1 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve okkerbe hajló sötét arany színű. Ha van bármi létjogosultsága a gold rum kifejezésnek, akkor erre a rumra tökéletesen illik. Nem túl testes, megforgatva vékonyka filmet képez csak a pohárban. 

Illatolás közben szokatlan dolog történt. Beleszagoltam az üvegbe, majd a pohárba és döbbenten tapasztaltam, hogy kitöltve szinte elveszett a párlat illata. Mással nem tapasztaltam még ilyet és a Covid se vitte el a szaglásom… Magam mellett tartottam hát az üveget mankónak.

Az üveget szagolva nehezebb, érlelt aromák dominálnak. Elsőre rögtön érezni a tölgyes illatot, ami folyamatosan finomodik. Érzek száraz bőrt is, amit nagyon szeretek. Innen indul az illat az édes felé. Szárított gyümölcsök édessége, karamella és vanília klasszikus érlelt párlat karakterét adják az egyeskének. Kicsi diósság is bújkál az illatban. Ahogy mondtam, a pohárban elillannak az illatok. Alkoholos, oldószeres csípősség dominál. Pici fásságot érzek. A megmaradt illatok is a fejükre álltak: teljesen száraz, minden édesség távozott.

Az íze erősen letisztult. Érzem az erejét, de nem tol maga előtt túl sok aromát. A hordó erősen vezeti a kiadás ízét. Az elején fanyar hordó, bőr és dohány ízei váltják egymást, majd megjelennek az édesebb aromák: vanília és karamell köszön vissza az illatból. Nagyon könnyű, igazi spanyol rum. Sajnos összességében nem túl komplex se nem túl izgalmas. A hordós ízek nem nagyon hagynak teret a párlatnak. Ez is a szépsége talán ennek az stílusnak: könnyű, jól iható párlat, ami már ad élvezetet, de nem jelent kihívást. 

A lecsengése nem okozott különösebb meglepetést. Viszonylag rövid, meleg, enyhén alkoholos és tanninos. Ez a kesernyésség nekem nem illik a képbe a végén, de olyan röviden érezni, hogy el is múlik, mire el tudnék gondolkodni rajta.

A Diplomático Distillery Collection Nr. 1 egy kellemes rum. Tényleg pont kellemes, ha szabad ilyet mondani. Nem túl izgalmas, de könnyen iható. Izgalmasabb már azt leszűrni, hogy a szakaszosan lepárolt és általában nehezebb, testesebb, aromásabb rumok is milyen lágyan és könnyeden kerülnek ki a ronerok kezei közül. Hiányolok egy kis ütősséget belőle, főleg azért, mert az alkoholtartalmat megtolták picit, ami általában nem jellemző a dél-amerikai rumokra. 

Nem állt teljesen feje tetejére a világ a Diplomáticoval. Hozza a párlat a régió és a stílus klasszikus jegyeit. Sajnos azonban nem tud elég izgalmat generálni,nem nő fel a konkurenciához. Én több karaktert vártam. Amilyen jól eltalálták a Planast, annyira kiforratlan nekem ez a kiadás. Sajnos a másik kettő Distillery Collection kiadás sem tűnik kiemelkedőnek a kóstolók alapján. Én másra költeném ezt a 22 ezer fortintot: például két másik, alap szériás Diplomáticóra.

Értékelés 100/65

Vélemény, hozzászólás?