Worthy Park 109

Worthy Park 109 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Worthy Park Estate egy kínálkozó piaci rést kívánt kitölteni a Worthy Park 109 kiadással. Viszonylag kevés az elérhető klasszikus, nehéz, pot still jamaikai rum, ami egyébként az egzotikus rum koktélok elengedhetetlen kelléke. Ezért ugrottam rá én is. Az árfekvése elég jó és jó társnak bizonyult a tiki italok közti barangoláshoz is.

2020 óta kapható a Worthy Park 109. A neve eléggé árulkodó: 54.5% az alkoholtartalma, ami pontosan 109 proof. De miért ilyen semmilyen nevet kapott ez a rum? Az 54.5%, illetve az 57% alkoholtartalmat sokkal kreatívabban navy strength-nek vagy esetenként vagy gunpowder proof-nak szokták nevezni. Ez a navy rum hagyományából és legendáiból építkezik. 

A Worthy Park is Gunpowder Proof-ként akarta kiadni a termékét, de nem sokkal a kiadás előtt bejelentkezett náluk a Pusser’s Rum, hogy jelezze, ez a név az ő védjegyük. A Worthy Parknál nem érezték úgy, hogy megéri ezért hosszú ideig pereskedni, így inkább vállat vontak és átnevezték a rumot. Beszéljen csak magáért a termék, nem a neve kell, hogy eladja.

A rum profilja tehát a nehezebb, pot still-ben készült, sötét rum. Természetesen ez is melasz alapú, amihez az alapot a Worthy Park Estate cukor ültetvény szolgáltatja. A kiadás két marque blendje: Worthy Park Light (WPLez könnyebb, 60-120 gramm észter tartalmú), ami 3 évet töltött ex-bourbon hordókban, illetve érleletlen Worthy Park Extra (WPE – ez nehezebb, 600-800 gramm észter tartalmú). Hozzáadott anyagot csak színezék formájában tartalmaz. Ez a karamell azonban már elég sötétre festi a rumot, így az íze is begyűrűzik, nem tud teljesen láthatatlan maradni.

A Worthy Park 109 valahol félúton van a mixerek és kortyolgatós rumok között. A lepárló palettáján a Rum Bar a bárba szánt széria, míg a Worthy Park jelzésűek a kortyolgatásra szánt rumok. Az elnevezés tehát sipping rumot sugall, de a párlat maga, az üveg és a kupak inkább hajlik a keverés irányába. A sok színezés miatt talán kevésbé vonzza be a tiszta, craft rum kedvelőket, viszont maximálisan kiszolgálja a navy rumot szeretők igényeit. Tetszik, hogy a navy jelleget csak jamaikai rumból is létre lehet hozni, nem kell több sziget rumjait felhasználni hozzá. Nyilván így nem is lesz igazi navy rum, hiszen annak feltétele, hogy több sziget blendje legyen, de az ízvilág és az ereje is a navy jelleget támogatja. 

A kupakja egyszerű csavarkupak, ami sokkal inkább erősíti a koktél rum jellegét is. Az üveg  könnyen forgatható, egyenes falú bár üveg. Szerintem kicsit olcsó hatású a csomagolás, pedig elég jó rumot rejt.

Worthy Park 109 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Worthy Park 109 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a Worthy Park 109 sötét mahagóni színű. Olajos, de nem testes. 

Az illata nagyon intenzív trópusi. Enyhén alkoholos az elején, utána édes, üdítően gyümölcsös. Banánt, ananászt és rengeteg mangót érzek. Megjelennek a sütis aromák és fűszerek, majd karamella és kandírozott gyümölcsök. Finoman érezhetőek az érlelés aromái is. Fűszeres csípősség és száraz, tölgyes tannin. Egészen fanyar az illat zárása, leginkább étcsokira és medvecukorra emlékeztet. Harmónia és egyensúly van a gyümölcsös, funky párlat és a hordó között, nagyon jól egészítik ki egymást. Meglepően érett az illatvilága a rövid érlelés ellenére is.

Az ízében megfordul az aromák sorrendje. Dohányos fanyarság terül szét a nyelvemen kezdésképp és jó sokáig meg is marad. Mellette végig suhanunk a teljes korábbi palettán: hordós, tölgyes kesernyésség, majd újra a medvecukor, étcsoki és csak a végén kér helyet magának az édesebb párlat. Visszatér a trópusi hangulat is. Édes mangó és banán, ami borsos csípősségbe fordul át. Nagyon csapongó. Rum is fun, ahogy mondani szokták és ez a rum valóban fun.

A lecsengése forrón, csípősen indul és csak lassan csillapodik. Hosszan tartja a torkomban a meleget és a fűszeresség is jó hosszan érezhető. A korty legvégén, ahogy lerázza a nyelvem a csípősséget és az intenzív fűszert magáról, még érzek egy kis piros bogyós gyümölcsösséget, amit nem éreztem eddig.

Magában iszogatva kicsit harsány és zabolázatlan. Erősen trópusi minden szempontból, ami ideális koktél rummá is teszi. Nem mondanám kizárólag mixernek, leginkább a játékossága és az édes fűszeressége miatt. Nagykövetné is előszeretettel itta magában. Jó eséllyel a navy rumos, édes, fűszeres ízek miatt. 

Szerintem nagyon jó vétel a Worthy Park 109. Elérhetőbb most, mint a Smith & Cross, ami versenytársa lehet a bárpult mögött. A kettő nagyjából egy árban mozog, azonban a Worthy Park-ból egy litert kapsz ezért a pénzért. A Worthy Park kevésbé gyümölcsös, jobban érezni benne az érlelés jegyeit. Ha épp elérhető mindkettő, és nem kell a forintokat számolni, akkor mindkettőt érdemes megvenni. Ha csak egy fér bele, akkor a Worthy Park 109 a jobb helye ennek a 16 ezer forintnak.

Egész jól elkortyolható magában, de koktélokban igazán kiemelkedő. Használtam float-nak Mai Tai-ok tetejére és alap rumnak tiki koktélokba, de simán kólával is remekül működött. Az erős íze nagyon jól egyensúlyban tartja a sok hozzávalós, erősen gyümölcsös vagy fűszeres koktélokat is. Jó játszótárs, ha szeretsz koktél receptekkel kísérletezni. Csak ne fogyna el ilyen gyorsan…

Értékelés: 100/82

Vélemény, hozzászólás?