Plantation O.F.T.D.

Plantation O.F.T.D. © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Plantation O.F.T.D. egy meglepően tiszta és ízgazdag blend a Maison Ferrand-tól. Nem vagyok a Plantation blendek nagy rajongója: túl édesek nekem és kissé laposak is. A Bar Classics sorozatból is erősen kilóg ez a kiadás erejével és kirobbanó izével. Az O.F.T.D. szembe ment tehát minden korábbi tapasztalatommal és most már hiányolnám a bárszekrészből.

A történet szerint Alexandre Gabriel, a Plantation tulajdonosa és keverőmestere, a 2015-ös Tales of the Cocktail (az egyik legnevesebb bár konferencia az Egyesült Államokban) után titokban toborzott egy dream teamet magának, hogy a segítsenek megalkotni a Plantation Original Dark Overproof kiadása utódját. Az O.F.T.D. narratívája azóta is e köré a hét figura köré épül, akiket esetenkén magnificent seven-ként szoktak emlegetni.

Kik voltak tehát ennek az álom csapatnak a tagjai?

 • Alexandre Gabriel, a Plantation tulajdonosa és keverőmestere
 • Jeff “Beachbum” Berry – modern tiki legenda és több könyv szerzője, a Latitude 29 tiki bár tulajdonosa
 • Martin Cate – újabb modern tiki legenda, a Smuggler’s Cove tiki bár tulajdonosa
 • Paul McFadyen – a londoni Trailer Happiness bár tulajdonosa, a Plantation márkanagykövete
 • Paul McGee – a nemrég bezárt chicagói Lost Lake tiki bár tulajdonosa
 • Scotty Schuder – a párizsi Dirty Dick tiki bár tulajdonosa
 • Dave Wondrich – író és koktél történész

Látszik, hogy bár szcéna az O.F.T.D. célja. Eredet szempontjából nagyon hasonlít ez a kiadás a Smith & Cross -ra.

Az eredeti Original Dark Overproof kiadás trinidadi rumok blendje volt, azt kellett elérhetőbbre cserélni. A 2015-ös ötletelést követte még egy találkozó, már a Ferrand birtokon. Itt kóstolták meg a toborzott rum celebek az ötleteik alapján készült blendeket, és itt hangzott el a Dave Wondrichnak tulajdonított mondat is, ami végül a blend nevét adta: Oh f*ck, that’s delicious. Ennek a rövidítése az O.F.T.D., amit végül szalonképesebbé kellett tenni a címkéhez: így lett Old Fashioned Traditional Dark. Bemutatásra végül a 2016-os Tales of the Cocktail során került az O.F.T.D.

A csapat tehát egy erős koktél rumon dolgozott, ami végül a legtöbb bárszekrénybe beszivárgott. A blend ütős, aromás, koktélokban pedig valóban sziporkázik. A hagyományos navy blend irányába vitték az ízét, erős jamaikai és guyanai pot still rumokkal. A csapat végül a Maison Ferrand tulajdonában lévő lepárlók rumjaival dolgozott (West Indies Rum Distillery – röviden W.I.R.D, Long Pond Distillery), amiket a guyanai DDL blendjével, benne a Port Mourant, fából készült pot still párlatával is kiegészített. Vitatott, de állítólag 13 éves Foursquare rum is volt először a blendben.

Mi is van az O.F.T.D. blendben (2018-as információ alapján)?

 • 4 éves, új, francia tölgyfahordóban érlelt barbadosi rum a W.I.R.D.-től
 • 2-3 éves, amerikai tölgyfahordóban érlelt barbadosi rum a W.I.R.D.-től
 • 1-2 éves, új, francia tölgyfahordóban érlelt jamaikai rum a Clarendon lepárlóból (Monymusk Light Continental marque)
 • 1-2 éves, új, francia tölgyfahordóban érlelt jamaikai rum a Long Pond lepárlóból (TECC marque)
 • 7 évet ex-bourbon hordóban és legalább 1.5 évet ex-konyakos hordóban érlelt jamaikai rum a Long Pond lepárlóból (STCE marque)
 • 18 évet ex-bourbon hordóban és legalább 1.5 évet ex-konyakos hordóban érlelt jamaikai rum a Long Pond lepárlóból (TECA marque)
 • 1-2 éves guyanai blend, új és használt francia tölgyfahordókban (ex-konyak többynire) érlelve

Egy levegővel elmondani sem lehet. Az arányok nem ismertek, de nyilván nem a 18 éves rum dominál benne. Az navy jelleget maximálisan hozza az O.F.T.D. Brit hagyományú szigetek rumjaiból épít egy komplex, mégis rugalmas ízvilágot. Ez a több szigetes kombináció másik neve a multi-island blend. E mellé elég erős is, hogy akár magában is elvigyen egy egzotikus koktélt a vállán. Magában egyébként nehezen ihatónak tartom, pont az ereje miatt.

A palack a szokásos Plantation forma, hatalmas O.F.T.D. és Overproof felirattal. A címke kimondottan hivalkodó. Rajta van még a hét elkövető arcképe és egy sztori arról, hogyan találták fel a újra a spanyol viaszt, esetünkben a navy rumot. A címke nem annyira információdús, mint a többi Plantation címke, azonban a weboldalukon ezt bepótolják. Számomra nagy erénye ennek a kiadásnak, hogy egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot, pedig a Plantation Signature és Bar szériáiban ennek ellekezője a jellemző.

Plantation O.F.T.D. © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Plantation O.F.T.D. © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve világos mahagóni színű. Erősen olajos, nehéz párlat, el sem engedi a pohár falát.

Az illata erősen navy profilú. Bitang erős, így először engednem kell a csípős, alkoholos szagot kirontani a pohárból. Miután megszabadultam a erős szeszgőztől, végre beindul a navy blend kavalkádja. Folyamatosan váltakoznak az édes és száraz aromák. Mézédes datolya, banán és aszalt szilva után kis szilvapálinkás kesernyésség. Zamatos kandírozott narancs és telt vanília, ami keserű csokiba és hordós fanyarságba fordul át. Nagyon jól átérződik a blenden a guyanára jellemző földesség, étcsoki és ásványosság. Mellette jól kivehető a jamaikai funk, a maga gyümölcsösségével. Sokadik szaglásra végül elül az aroma kavalkád és a hordós szárazság marad domináns.

Első kortyra, ahogy azt vártam, lángba borul a szám, nyelőcsövem és gyomrom. Erős, harsány rum az O.F.T.D. Az íze azonban sokkal édesebb, mint az illata.Trópusi és gyümölcsös. Az édes datolya, banán és aszalt szilva erősen jelen vannak még mindig. Sütis fűszeresség egészíti ki őket: vanília, szegfűbors és fahéj. Berobban a fanyarság is: hordó, tölgyfa, medvecukor, melasz és zöld dió. Beéri és kiegyensúlyozza a guyanai komponens csokis íze a jamaikai funkot. A barbadosi rumnak nem sok tere van ezek mellett az erős, karakteres párlatok mellett. Végül ugyanazok közt az aromák közt csaponganak az ízek is, mint az illatok. Szokatlanul jól csúszik az erejéhez képest. Nem pont erre számítottam.

A lecsengése viszont meglepően rövid és jellegtelen. Enyhe fás fanyarság marad a számban. Az erős, alkoholos égetés már az első korty után elveszett és nem kerül elő a végére sem. Szép teljesítmény ilyen (talán túlságosan is) alaposan eldugni a magas alkoholtartalmat.

Meglepődtem magam is, hogy mennyire bejött végül az O.F.T.D. Ki tud magasan emelkedni a standard Plantation rumok közül és jó eséllyel a legtöbb bárba beférkőzött mára rugalmasságával és sokoldalúságával. Magában nem kimondottan élveztem, de a koktéljaimban pazar volt. Jól kiegyensúlyozta a tiki próbálkozásaimat és remekül helyettesítette a korábban megismert és azonnal megszeretett Worthy Park 109-et. 10 ezer forint körül tökéletes választás nehezebb rumokat kívánó koktélokhoz vagy felesnek, ha aznap marhára kalóznak érzed magad.

Értékelés: 100/80

Vélemény, hozzászólás?