Black Tot 50th Anniversary

Black Tot 50th Anniversary Rum © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A Black Tot 50th Anniversary Rum a brit haditengerészeti hagyományok legszebb modern értelmezése. Az előző két kóstolóban említett navy jelleg és navy erősség a maiban együtt jelenik meg egy, szerintem, tökéletesen sikerült blendben.

A kiadás a brit navy rum hagyományok pontos, hiteles megtestesítője. A rum típusoknál már érintettem a navy rum témát, de miért is ne legyen itt egy kis összefoglaló? A navy rum legtöbbször brit rum hagyományú szigetekről származó blend, aminek elérhetőség szerint változhat az összetétele. Navy erősséggel, 54.5% ABV-vel palackozzák. A blendelésnek és tárolásnak egy kontinentális központja van: a londoni dokkok helyét esetünkben az Elixir Distillers veszi át.

Az Elixir Distillers a Singh testvérek, Sukhinder és Rajbir tulajdona, akik a The Whisky Exchange-et (egyik legnagyobb brit whisky webshop) is üzemeltetik. Sukhinder a nyolcvanas évektől gyűjtött whiskyt, így talán könnyebben juthatott a rumhoz, amivel testvérével berobbantak a rumiparba. Szert tett néhány agyag kancsónyi eredeti navy rumra, még a hetvenes évekből. Igen, egy gallonos (4.5 liter) agyag kancsók. Ezekben tárolta a brit haditengerészet a megmaradt rumot, miután kivezették a kötelező, napi fejadagot. Végül eladták a tartalékokat, mert kellett a hely… 

Így került először néhány, aztán még több ilyen kancsó a Singh fiúkhoz. Ezek tartalmából adták ki a The Last Consignment palackozást, de tettek félre az ötven éves évfordulós blendbe is. A Black Tot 50th Anniversary Rum megjelenését a black tot day ötvenedik évfordulójára, 2020 július 31-re időzítették. Ezzel a blenddel kerültek fel igazán a rum térképre. Az eredeti navy rum palackozásaik aranyáron szerezhetőek csak be, míg az elérhetőbb, fapados kiadásuk, a Black Tot Finest Caribbean nem annyira presztízs termék. A 50th Anniversary tökéletesen illeszkedik a két véglet közé: tartalma prémium, a kimagasló minőségű és ritka rumok miatt, amik alkotják, de mégsem őrületesen drága, hogy az átlag halandó csak a nyálát csorgathassa rá. Viszont limitált. Összesen 5000 palackkal készült belőle.

Kérdezhetnéd, hogy mi is van a blendben?

Részletesen a Black Tot honlapján is elolvashatod, valamint a palack hátsó címkéjére is felkerültek a blend alkotóelemei. Barbados, Guyana, Jamaika és Trinidad rumjai vannak benne, valamint kis extraként 0.5% az eredeti navy blendből, amit a világ rumjainak blendjeként is emlegetnek. Elfogadnék csak az alkotóelemekből is egy-egy palackot, annyira izgalmasak: 10 éves Port Mourant, 42 éves Port Mourant a már bezárt Uitvlugt lepárlóból, valamint 24 éves Caroni, Trinidad legendás lepárlójából, hogy csak néhányat említsek. A blend 8%-a 9 éves rum a Hampdentől, aminek külön története van.

Amikor a Black Tot 50th Anniversary palackozására készültek, a végleges blendet bizony elrontották. A tervezett ⅓ hordó Hampden rum helyett egy egész került bele, ami eléggé megbolondította. Fel kellett tehát hajtani a többi, ritka alkotóelemből is további hordókat, hogy a hibát ki lehessen javítani. Ez sikerült is, de a blend receptje így is átalakult, mivel 6% volt a tervezett Hampden mennyiség. Így viszont maradt tartalék is a blendből, amit félre tettek a következő, éves kiadásokra. Megjelent már a Master Blender’s Reserve 2021 és 2022 is, amikből ugyanígy megtartottak egy kis maradékot, tehát a folyamatosan alakuló navy recept bőven kipipálható.

A palackozás megjelenése elegáns, kifinomult. Hengeres díszdobozban érkezett, amin ugyanaz a részletes lista fent van a blend összetételéről, mint az üveg címkéjén. 

Black Tot 50th Anniversary © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Black Tot 50th Anniversary © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a Black Tot telt aranybarna színű. Egy leheletnyi vörös hiányzik még belőle, hogy a legcsodásabb mahagónivá változzon, de így is csábító a megjelenése. Testes, olajos a párlat.

Az illata komplex. A keserű és az édes váltakozik benne. A különböző rumok mind hozzá teszik a maguk jellegét, és ezt ki is érezni az illatból, nem üti felül a legerősebb a többit. Az édes vonalon érzem a gyümölcsös funkot a jamaikai rumból. Vanília és karamell is csatlakozik hozzá. Alkohollosságnak nyomát sincs, pedig viszonylag erős a rum. Igaz, fiatal rum nincs a blendben, így a friss alkoholos illatokat hiába keresem. Az édessel párhuzamosan érzem a nehéz, földes, étcsokisan kesernyés illatú guyanai rumot, ami mellett egy kis medvecukros fanyarság is megbújik. Az érlelésből eredő fanyarabb hordós és bőrös aromák is előkerülnek, de friss narancshéjat is érzek.

Nagyon tetszik ez komplex illatvilág. Minden rumból a legjobbat érzem. A jamaikai gyümölcsössé, a guyanai nehézzé és kesernyéssé, míg a barbadosi kiegyensúlyozottá teszi a blendet. A gyakorlottabbak jó eséllyel a Caroni rum jellegzetességét is elcsípik benne. Én nem sok Caronit kóstoltam, azok viszont mind a piszkosabb, benzines, gumis jegyeket hordozták, amit ebben a rumban nem érzek.

Első kortyra a majdnem a teljes paletta rám zúdult. Elöl jöttek az elegáns, érlelt párlatos aromák. Tölgyes, tanninos nyitás, majd gyors váltás az édes, trópusi gyümölcsös ízekre, majd megint egy kis fanyarság, most főleg medvecukros. A kavalkádból ki tud emelkedni néhány ismerős ízfoszlány: a Hampden trópusi aromái köszönnek vissza, majd a guyanai Port Mourant étcsokija, de még egy kis agricole-os növényességet is érzek a szájpadlásomon. Utóbbit nehezen tudnám megmagyarázni, mivel minden rum melasz alapú a blendben. A végén van egy kis diós íz,ami nagyon emlékeztet a kiürült rumos poharak illatára. Jól felépített ízvilág, ami a világ rumjainak legizgalmasabb ízeiből ad egy kis kóstolót. 

A lecsengése meglepően rövid. Mind az ereje, mind a komplexitása a párlatnak azt indokolná, hogy percekig eksztázisban üljek tőle. Az íze nagyon tetszik, de még élvezném. A vége kesernyés, hordós, kicsit hampdenes trópusi, és ugyanaz az agricole és medvecukor közötti íz is letelepszik a nyelvemre, amit már a kóstolás közben is éreztem.

Szerintem nagyon eltalálta ezt a blendet az Elixir Distillers. Jól iható és remekül passzol a navy rum történetébe és világába. Nagyon szépen meg tudtak komponálni egy blendet, ami hű maradt a hagyományokhoz, de napjaink rum kedvelőit is kiszolgálja. Érdemes odafigyelni a palackozó rumjaira. Ez a palack 125 euró volt még 2020-ban, de az évjáratos kiadásaik is hasonló árban mozognak. Az ár-érték aránya nagyon jó, olyan minőségű rum, amiből azért érdemes egy palackot dugdosnod otthon. Ha bárhol belebotlasz egy Black Tot kóstolóba, nyugodtan kérj egy duplát belőle, nem fog csalódást okozni.

Értékelés: 100/90

Vélemény, hozzászólás?