Budapest rumtérképe: GoodSpirit Bár

Goodspirit Bár © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Az elmúlt néhány hétben gyakrabban is megfordultam a GoodSpirit Bárban, így elérkezettnek látom az idejét, hogy felkerüljön a nagykövetség rumtérképére.

Viszonylag hosszú utat jártam be a játszótéren elfogyasztott 100 forintos söröktől a többnyire szofisztikált rumozásig. Persze nem játszóterező ovisként kezdtem, hanem gimisként este belógva, ahogy azt kell. Később, az egyetemi évek alatt szükségszerűen meg kellett inni minden szembejövő jégert, Hubertust vagy “pálinkát”. Ezt tehettük valahol a szabadban vagy valamilyen becsületsüllyesztőben.

Egész terjedelmes térkép volt a fejemben a budapesti bulinegyed és az egyetem körüli kocsmákról, italakciók szerint rendezve. A 15 évvel ezelőtti figura már csak megmosolyogná az italfogyasztásom mostani dinamikáját. Én pedig visszamosolygok, mert nem fog széthasadni a fejem ébredéskor, megszámlálhatatlan sör és más pancsok keverékétől.

A kellő tapasztalattal és bölcsességgel felvértezve, valamint a rum szenvedélyemet előtérbe helyezve, elkezdtem Budapest térképem a rumhoz igazítani. A Rumpus után elkalandozok a tisztán párlatozás felé, kis kilengéssel a koktélok felé. 

Erre épp megfelelő hely a GoodSpirit Bár, a belvárosi Veres Pálné utcában: hatalmas a párlat kínálat, de a klasszikus koktélokat is remekül elkészítik. Stílusát modern speakeasy-ként jellemezném. Ezek az amerikai szesztilalom alatt nyitott titkos bárok, amik a tilalom megszűnésével sem tűntek el. A GoodSpirit így egészen elegáns, de elég laza is ahhoz, hogy pulcsiban és farmerban se érezzem magam cikinek.

Nagykövetné is imádja a hely hangulatát. Viszonylag sötét van, asztali hangulatvilágítással. Kötényes fiúk és lányok járják az asztalokat, italokat kínálva. Hihetetlen mennyiségű Glencairn pohár utazik a tálcáikon. Minket mindig ámulatba ejt az italos állvány a bárpult mögött. Üvegek százai várakoznak szépen megvilágítva, hogy valamelyik helyi artista a polcokat megmászva levegye őket egy dram vagy koktél erejéig. 

Az italos mászóka © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Az italos mászóka © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A választék zavarba ejtő. A GoodSpirit Bár tulajdonképpen a Whiskynet bemutatóterme, de nem csak tapogatni lehet a díszes párlatos üvegeket, hanem kóstolni is. Az ajtón belépve, balra fordulva kóstolgathatok a bárban, jobbra pedig meg is vehetem, amit kóstoltam, hiszen rögtön ott a mintabolt. Ez szerintem a legnagyobb vonzereje a helynek, főleg a kezdő rumozók számára. Itthon csak egy maréknyi webshopból lehet az átlagosnál jobb rumokat is beszerezni, és a Whiskynet közéjük tartozik. Nem kell a szerencsére bízni, hogy milyen rum lesz a következő palackban és azért sem kell szurkolni, hogy hasonlítson az ízlésed azéhoz, aki valamelyik rumot ajánlotta neked.

A Rumbarátok társaságában van egy már említett varázslista, ahonnan kóstolókat szerezhetsz, azonban azok többnyire nehezen elérhető párlatok, amiket hazai webshopból nem tudsz megvenni. A GoodSpiritben a webshop rumkínálatát találod, tehát amit megkóstolsz, azt utána meg is tudod jó eséllyel vásárolni. Nyilván elcsábulsz, amikor belefutsz egy izgalmasnak tűnő új kiadásba, de nem biztos, hogy minden palackod látatlanba szeretnéd megvenni. Kivéve, ha a Rumnagykövet bejegyzéseiből dolgozol. Nekem mindig hihetsz.

A párlatlap nagy része whisky természetesen, de nagyjából 100 különböző rumot is megtalálsz rajta, gyarmati stílus szerinti bontásban. Egyedül Haitit érzem elveszettnek a spanyol stílusú rumok között, de egy kicsit visszább nyúló nosztalgiával ezt is meg lehet magyarázni.

A menünél sokkal jobban szeretek azonban az itt dolgozókra támaszkodni. Közös tudásuk elég szépen lefedi a párlat kínálatot. Norbi pazar agricole túrára vitt korábban, legutóbb pedig a 15 éves Rhum Clément volt a nyerő ajánlata. Mivel otthonosan mozog a rumok közt, hagyom hogy terelgessen. A múltkori diplomáciai csúcs után rábeszélt az egyik utolsó korty Caroni-ra a polcról. A legendás lepárló rumja tényleg kiemelkedő, de kell egyfajta nyitottság és érdeklődés (egyesek szerint perverzió) ahhoz, hogy ezt a stílust szeresd. Aromái leginkább a zöld linóleumos tornateremben csikorgó, kínai Converse utánzat illatára emlékeztetnek, egy kis hordós beütéssel. 

Kérdezhetnéd, hogy hova tovább egy Caroni után? Hogy folytatod a sort, ha a végén kezdted? Nos, rumban ez a kínálat csúcsa, de remekül el lehetett kanyarodni a calvados irányába. A Christian Drouin-nek van ugyanis egy 17 éves, Caroni hordóban érlelt palackozása. Nagyon passzolt a rumhoz. Ugyanaz a gumis, piszkos Caroni jelleg érezhető a korty elején, mint az előző rumnál, de utána berobban az érett, frissítő almaíz. Valószínűleg fel is frissítene, ha nem csúszott volna le pár sör, rum és egy Daiquiri előtte…

Így csapongva, próbálgatva érdemes, szerintem, rumot kóstolni a GoodSpiritben. Légy rugalmas. Indulj el valamivel, aztán nyugodtan sodródj. Ha vonz a rum, akkor rosszul nem járhatsz az ajánlásokkal. Vannak rum flightjaik a kategóriával barátkozóknak, de azok nekem kissé egysíkúak. Színesebb képet kaphatsz a rumokról, ha nem a flightokkal próbálkozol. Százas nagyságrendű lehetőség áll rendelkezésedre összesen három stílusból: elég jól megismerheted a rum világát.

Rum koktélok nélkül persze nem lenne teljes a kép. Legalábbis nekem. Egy tényleg jó Daiquirivel vagy Mai Tai-jal engem meg lehet venni. Az elmúlt egy évben mindkettő sokat javult a GoodSpiritben, érdemes volt újra kóstolni. A Mai Tai-t karakteresebben szeretem, így kértem egy kis átalakítást a recepten. Plantation 3 Star helyett O.F.T.D.-t kértem bele a másik barna rum mellé. Szuperül megoldották a srácok, le a kalappal. Kis kitekintőt lehet még tenni a tiki felé egy Zombie-val. Nagykövetnével a Singapore Slinget szeretjük még itt nagyon, ami egzotikus koktél, de rum nincs benne. Megfelel a tiki koktélok feltételeinek és sok tiki bárban kapható, szóval nagyon nagy kompromisszumot nem kell kötnünk.

A hangulata, a pazar koktélok és a széles rumkínálat mindenképp indokolttá teszi, hogy a rumbarátként felkeresd a GoodSpiritet. Kezdőként, szakszerű vezetéssel, jól megismerkedhetsz a rum stílusaival és ízvilágukkal, haladóként pedig kalandozhatsz a rum mellett más párlatok közt is. Ha állandó és újra beszerezhető darabokkal szeretnéd feltölteni a bárszekrényed, akkor ez a legjobb előszoba hozzá.

Vélemény, hozzászólás?