Admiral Rodney Officer’s Release No. 1

Admiral Rodney Officer's Release No. 1 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

St. Lucia változatos rumokkal lát el minket, noha csak egy lepárlója van a szigetnek. Ez az egy lepárló adja tehát a sziget összes rumját, legyen az állandó kiadás vagy valami időszakos különlegesség. Ebben a helyzetben a független palackozások és a lepárló különleges kiadásai adják a helyi rumok változatosságát. Míg más országokban több lepárló tud egy bizonyos profilt, de változatosságot is adni az adott ország rumjainak, addig St. Lucián ez a St. Lucia Distillers-re (SLD) hárul. Róluk a Chairman’s White Label cikkben olvashatsz bővebben.

Az Admiral Rodney az SLD prémium export márkája. A sorozat egy rummal indult, majd háromra bővült. Mindhárom korábbi brit hadihajók nevét viseli (pl. HMS formidable, ahol a HMS a “Her/His Majesty’s Ship” kifejezést takarja). A sorozat neve George Brydges Rodney admirális, brit tengerésztiszt előtti tisztelgés. Rodney volt a brit flotta parancsnoka az 1782-es saintes-i csatában. Nem szentek csatája, ne is keresd így, nevét az Îles des Saintes szigetcsoportról kapta. Ebben a csatában komoly győzelmet aratott a brit flotta a francia felett, de ez végül csak elodázni tudta az amerikai függetlenségi háború kimenetelét és lezárását, megváltoztatni nem. Ennek ellenére nagy hírnevet hozott Rodney-nak és a britek is megtarthatták befolyásukat a Karib-térségben. Rodney admirális emlékére egy Rodney Bay névre keresztelt öböl is van St. Lucián.

Az Admiral Rodney rumok gondosan megválogatott párlatok blendek az SLD the art of blending szlogenje mentén. Az SLD egész lepárló berendezés hadsereggel rendelkezik, amelyek blendjeik alapját adják. Az Admiral Rodney Rumok azonban kizárólag a 45 tányéros, Coffey-féle lepárló berendezés alsó tányérjairól kerülnek ki.

Az Officer’s Release egy évente kiadott különkiadás, változó korú és finishelésű, de még mindig csak a Coffey-féle lepárlóból érkező rumokból.

Az én példányom az Admiral Rodney Officer’s Release No. 1, tehát az első különkiadás a sorban. A rum melasz alapú, 2006-ban párolták le, majd 13 évet pihent ex-bourbon hordókban és 9 hónap finishelést kapott ex-portóis hordókban. A kiadás elfogadható 45% alkoholtartalommal bír, ami végre kiemelkedik a sorozat állandó tagjainak 40%-os átlagosságából.

A palack, szerintem, fantasztikusan néz ki. Elegáns, dekantálóra emlékeztető üvegét egy hatalmas, gravírozott dugó zárja. A címke informatív: a rumról is ad információt, illetve egy kis történelem leckét is ad Rodney admirálisról.

A kupakba a Break the line mondat van gravírozva. Ez egy vízi manőver, amely során az egyik fél megtöri a másik fél hajóinak vonalát és melléjük vagy mögéjük tud kerülni. Rodney-nak tulajdonítják a manőver kitalálását és ennek is köszönhette győzelmét a saintes-i csatában.

Admiral Rodney Officer's Release No. 1 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Admiral Rodney Officer’s Release No. 1 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Az Admiral Rodney Officer’s Release No. 1 kitöltve is elegáns megjelenésű. Gyönyörű telt mahagóni színe van. Könnyű, nem túl testes rum. A pohár falán csak vékony filmet képez. Lábai csak nagyon lustán nőnek.

Visszafogott, de nagyon csábító az illata. Rögtön érzem az érlelésből megmaradt hordós, fás és száraz illatot. Nagyon jól állnak ennek a rumnak a portóis hordó nyomai. Ezt hangsúlyozza a kibontakozó édes, aszalt gyümölcsös aroma. Nagyon kerek és kiegyensúlyozott az illata, de nem bonyolult. Nem kihívás az illatolás. Az édes és fás jegyek nagyon jól harmonizálnak. Ezt a keretek közé szorított édes és száraz közötti csapongást keresem egy jó érlelt rumban. Egyszerre kapok a mazsolás édességből és az azt követő fanyarságból és nem tudok betelni vele.

Belekortyolva gyümölcsös ízekeket fedezek fel először. Megint a portóis aromák tolakodnak az előtérbe. Édeskés mazsola, aszalt gyümölcsök és egy kis körte után megjelennek a hordós ízek és aromák. Vanília és kevéske karamell mellett tölgyes fanyarság a meghatározó. Meghúzódik egy kis bőrös és dohányos aroma is a háttérben. Sokkal szárazabb a párlat, mint amit egy édes, boros hordós finish-től várnék. A kicsit magasabb alkoholtartalmat nem lehet érezni, nagyon lágy és kiegyensúlyozott.

A lecsengés közepesen hosszú. Erősen szárazból indul és nem is fordul át nagyon édesbe. A jóleső meleghez, ami a kortyból marad, végig ragaszkodnak a fanyar, hordós ízek.

Összességében nagyon tetszik az Admiral Rodney Officer’s Release No. 1. Az üveggel fogott meg igazából először, csak később olvastam utána St. Lucia rumjainak. Elegáns megjelenésű, érett, komoly párlat. Nem különösebben komplex, de nagyon kerek és nagyon élvezhető. Egyáltalán nem válik a hátrányára, hogy csak egy lepárló berendezés párlataiból készül, így is ízletes és karakteres. Valószínűleg meg lehetett volna bolondítani a lepárló valamelyik pot stilljével, de nincs igazán szükség rá. Jól megáll magában az oszlopos párlat és igazán jól példája is annak, hogy nem csak a pot still rumok az igazán karakteresek. Sajnálom, hogy ez egy különkiadás. Már a második széria fut belőle, ami ír whisky-s hordóban lett finishelve és nem sikerült ilyen jól, viszont már csak az kapható. Ha mégis találsz belőle, bátran tisztelegj az admirális előtt, mert kiváló párlatot hozott neked.

Vélemény, hozzászólás?