Rum Bar Gold

Rum Bar Gold © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Észterekben gazdag, boldog új évet, kedves olvasóm! Remélem Te is megfogadtad, hogy több rumot iszol idén! Az év első koccintására egy friss és funky jamaikai rumot, a Rum Bar Goldot hoztam a Worthy Park Estate-től.

A 2005-ben újraindított lepárlóról részleteket a WPSER kóstolómban olvashatsz. A Rum Bar márkával léptek piacra, először Jamaikában. A jamaikai rum bárok a kultúra szerves részét képezik. Közösségi terek, ahol a helyiek iszogatnak. Tulajdonképpen a saját célközönsége előtt tiszteleg a márka neve.

A Worthy Park számára fontos az autentikusság és hitelesség, így először hazai pályán akart rajongókat szerezni, még mielőtt nemzetközi piacra lépett volna. Rumjait a jamaikai hagyományok mentén készíti saját cukornád melaszból, pot still-ben. Azon kevés lepárlók egyike, aki melasz alapú rumot tud farm to bottle készíteni. A sorozat megjelenésében és ízében is a jamaikai közönséget célozza első sorban.

A WPSER korábban annyira megtetszett, hogy egy tavaszi akció alkalmából ismét felültem a funk trainre és megvettem a Rum Bar Goldot. Kíváncsi voltam, hogy mennyivel harsányabb vagy akár funkybb, mint a hosszabban érlelt WPSER. 

A Rum Bar Gold melasz alapú, érlelt pot still rumok blendje, amelyek közül a legfiatalabb is legalább 4 évet töltött ex-bourbon hordókban. A blend párlatai mind a WPL (Worhty Park Light) marque-ból kerülnek ki. Visszafogott 40% az alkoholtartalma. 2014 óta kapható és természetesen nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot.

Az üveg karcsú, csavar kupakos bár üveg. Jól forgatható, de szerintem a megjelenése tompít a minőségérzeten. Címkéjén megjelenik a jamaikai zászló, ami tovább erősíti a palack kötődését a hazai piachoz.

Rum Bar Gold © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Rum Bar Gold © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Pohárba öntve a színe, ahogy a neve is sugallja, élénk arany színű. Pot still rum lévén testes, olajos, hosszan megragad a pohár falán. 

Az illata nem az érlelt párlatok jellemző illata. Enyhe acetonos és alkoholos kezdés után elszabadul gyümölcsösség. A párlat nagyon szépen hozza a telt, funky, gyümölcsös illatokat, amire egy jamaikai rumtól számítok. Ellenállhatatlan zöldalma illat csapja meg az orrom. Mintha egy teherautónyi almába estem volna bele. Kandírozott gyümölcsök édességét is érzem, végül picikét fanyar, hordós és enyhén marcipános illatok zárnak. Az összhatás sokkal inkább emlékeztet valami vad gyümölcs párlatra, mint rumra elsőre. Kimondottan friss és üde, kínálkozik a fogyasztásra.

Első kortyra viszonylag gyorsan szaladunk végig egy nagyon szélesnek tűnő palettán. Nem minden eleme köszön vissza az illatnak. Erős fanyarsággal kezd: gyenge hordó, de inkább édesgyökér vagy medvecukor, amire emlékeztet. Az alkoholos és acetonos aromák háttérbe szorulnak. Előbújik egy kis fásság, majd borsos fűszeresség: enyhén csípi a nyelvem. Kimondottan száraz rum, az illatban megbúvó édesség szinte eltűnt. Gyümölcsösség maradt még benne, de már közel sem az a trópusi kavalkád, amire az illata utalt korábban. Almát érzek még mindig és narancshéjat. Az illat üdesége megmaradt, még mindig hívogató ez a rum. Könnyen csúszik, a fiatal kora ellenére jól kiegyensúlyozott, kerek párlat. Az íze egyértelműen párlat vezette, a hordó csak nagyon finoman jelenik meg.

Lecsengése melengető, de kimondottan rövid. Fanyar, édesgyökeres ízt hagy megint csak a számban. Enyhe fásságot érzek még csipetnyi keserűséggel.

A WPSER-hez képest harsányabb, zabolázatlanabb. Kevésbé elegáns. A Rum Nation 5 éves jamaikai pot still kiadása, ami szintén Worthy Park párlat, sokkal jobban hozza a WPSER érlelt jegyeit. A további egy év érlelés lehet a kulcsa a dolognak.

A Rum Bar Gold koktélba keverve egészen átalakul. Kimondottan kellemes kortyolgatni magában, de keverve mutatja meg igazán, mit tud. Ár-érték arányban így nagyon erős. 10 ezer forint körül egy hiteles, tiszta jamaikai rumot kapsz, ami magában vagy egy kis jéggel is üdítően friss és a koktéljaid is feldobja. 

Mai Tai-ban használtam, ahol gyönyörűen egészítette ki a fűszeressége és gyümölcsösége az orgeat és a curacao édességét. Tökéletes választás volt banános Daiquiri-ben, amiben nagyon szépen dolgozott össze a banános cukorszirup édességével. Jungle Bird-ben a Camparinak és az ananász lének is méltó partnere volt, nem hagyta, hogy az agresszív ízek lenyomják. 

Nem panaszkodnék, ha egy kicsit magasabb lenne az alkoholtartalma, de tudja, amit egy jó koktél rumnak tudnia kell és még többet is. Mindenképp ajánlom, ha nem akarsz nagyon sokat költeni, de szeretnél egy sokoldalú rumot kipróbálni.

Értékelés: 100/75

Vélemény, hozzászólás?