Equiano

Equiano © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Az Equiano egy remek válasz arra, hogy általában mire lehet szüksége egy rumkedvelőnek, amikor új palack után néz. Szolid belépő a prémium rumok világába és egy újabb tökéletes példája a tiszta és őszinte rumnak

Noha több ember áll az Equiano mögött, valószínűleg Ian Burrell neve lesz a csapatból, akiről hallottál is a rumvilágban. Ian igazi világpolgár. Földünk összes, lakott kontinensén tartott már valamilyen előadást. A jamaicai bartenderből először a J. Wray & Nephew egyesült királyságbeli márkanagykövete lett, amire a rumiparban előtte nem nagyon volt példa. A következő lépcső a nemzetközi rumnagyköveti szerep lett. 

Ian járja a világot a rum mint párlatkategória nagyköveteként. A saját Equiano márkáján túl képvisel más rumokat is a sokszínűséget kiemelve. Azon dolgozik, hogy a rum nagyobb elismerést kaphasson, ne olcsó bulipiaként tartsák számon. Sajnos a kategória ismert és vezető nevei sokszor olcsó és gyengébb minőségű löttyöket árulnak, és ezt a csorbát a hírnéven a prémium színvonalú rumok bánhatják.

Ian az alapítója a UK Rumfestnek, ami az első nemzetközi rumfesztiválként indult 2007-ben. Azóta sokan sok helyen követik a példáját, például Párizsban, Miamiban, Madeirán, de itt Budapesten is.

Az Equiano elég sokrétű értékrenddel bír, amire a marketingje is jól épít. Már rögtön a neve magában hordozza a feketék szabadságjogaival való szimpatizálást. Olaudah Equiano afrikai rabszolga volt, aki megjárta az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is, mielőtt megvásárolhatta volna a szabadságát. Erre a pénzt nagyban rum eladásából hajtotta fel. Miután felszabadult, megírta önéletrajzi könyvét. Az első afrikai szerzők közt jegyzik, akinek művét az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is nagyobb kiadók terjesztették. Hitt az egyenlőségben és a demokráciában, és ennek hangot is adott.

Az Equiano az első afrikai-karibi rum. Ez is egy multi-island blend. Olaudah Equiano származása és útja ihlette: Afrikából először Barbadosra hurcolták. Ezért is palackozzák a kiadást Barbadoson.

Két, egymástól eléggé távol eső lepárló tiszta és elegáns párlataiból teremt újat az Equiano. A barbadosi Foursquare-t már ismerheted innen a blogról is, a mauritiusi Grays lepárló azonban kevésbé ismert itthon. Állandó márkáik a Lazy Dodo és New Grove Rum. Utóbbiból itthon nincs éppen túlkínálat. 

A blendben mindkét rum melasz alapú. A Foursquare párlatát Richard Seale választotta. Ez a többségi része a kiadásnak. Pot still és oszlopos lepárlású rumok keveréke és legalább 8 évet töltött egyszer használt bourboun-ös hordóban. A Grays-től érkező párlat oszlopos lepárlású és legalább 10 évet töltött ex-Martell konyakos hordókban. Az alkoholfoka visszafogott 43%. 

A palack minimalista, de nagyon elegáns. Láthatóan prémium. Ránézésre kimondottan sokat ígér, fel kell nőnie a tartalomnak a küllemhez.

Equiano © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Equiano © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Gyönyörű mahagóni színű a párlat. Eléggé híg, leginkább az oszlopos lepárlású rum nagy aránya miatt. Nem túl olajos, hamar elengedi a pohár falát.

Az illata csodálatos. Friss, eleven, gyümölcsös. Nagyon hívogató. Viszonylag érett párlat, de Richard Seale arany keze ismét tetten érhető, jól eltalálta azt a arányt, ahol a párlat még ugyanolyan jól érvényesül, mint a hordós aromák. A trópusi gyümölcsös, édes nyitás után szárazabb, érettebb aromák is jelentkeznek. Nagyon finoman van csak jelen a tölgyes hordóíz. Jobban érezni viszont a kartonpapír, a bőr és a frissen hegyezett ceruza illatát. Alig észrevehetően  egy kis gumis, oldószeres illat is felsejlik. Az illatok sorát száraz fanyarság zárja. Sós, olivás aroma csúszik át a melasz összetéveszthetetlen keserédes illatába. Nagyon elengáns, szépen egyensúlyba hozott blend.

Már az első korty nagyon selymes, könnyen csúszik. Nem éget, nem csíp, nem tolakodik az alkohol. A bourbon és konyakos hordók megtették a hatásukat, nagyon kellemesen megédesítették az Equianot. A gyümölcsösség az illatából bőven elcsíphető az ízében is. A Foursquare összetéveszthetetlen karaktere egyértelműen azonosítható a blendben. Valószínűleg keresni is kéne a Gray párlatát, mivel bevallottan több a Foursquare a blendben. Édes, aromás és karakteres párlat, amit még a viszonylag alacsony alkoholtartalom sem hoz zavarba. Az illatánál a párlat íze kicsit laposabb, a száraz jegyek jobban elvesznek az édesek mögött. A kesernyésség eléggé elveszett, és a nekem kedves kartonpapír és ceruza aromák is szinte felszívódtak. A korty végén kicsi hordós, tölgyes ízt még érzek, enyhe vaníliával, de nem tud az kezdeti gyümölcsösséggel versenybe szállni.

A lecsengése közepesen hosszú, meleg, de ízekben nem túl gazdag. A száraz ízek jobban megmaradtak a szájpadlásomon, de hiányolom a wow faktort.

Jól sikerült projekt az Equiano. Kapu a prémium rumok világába, de nem dob azonnal a mélyvízbe. Hozza a prémium érlelt rumok eleganciáját és tisztaságát. Nem különösebben komplex és valószínűleg magasabb alkoholtartalommal jobban tetszene, de ennek ellenére erős versenyző. A Light kivitelben friss nádlé alapú rumot kevernek a barbadosi rumhoz, attól egy kicsit több izgalmat várnék, de a rövidebb érlelés miatt nem összehasonlítható. Volt itt Ian részéről egy kis biztonsági játék is, hiszen érlelt Foursquare rumokkal nehéz melléfogni, főleg, ha többségi eleme a blendnek. A Gray oszlopos lepárlású rumja is elég visszahúzódó. A célnak mindenesetre tökéletesen megfelel. Egyrészt tiszta, jó minőségű rum, ami jó kezdés az érlelt rumokhoz, másrészt pedig értékközvetítés feléd a szabadságról és pozitív gondolkodásról. Az áráért én egy kicsit több izgalmat vártam, de így is tetszik. Lesz helye mindig a bárszekrényben.

Értékelés: 100/75

Vélemény, hozzászólás?