Helló 2025! Köszönöm, hogy átvészelted velem a száraz januárt és visszatértél új rumos tartalomért idén is! Hogy ne arccal essek a hordóba, bemelegítésképp egy egyszerűnek tűnő kérdést járok körül. Milyen rumot vegyek? Mit kóstoljak és hogyan folytassam? A Gugli szerint ez nagyon érdekel téged és a többi rumra szomjas olvasót is.
Listát nem adok, több támpontot a választáshoz azonban igen. A kérdés ugyanis nem egyszerű… A rum utazás és kaland: a történet az első palackoddal indul és következőkkel bontakozik ki. Kell egyfajta elköteleződés, hogy tanulmányozd, majd megértsd a rum világát és magad is el tudj navigálni benne. A célom, hogy magabiztosan tudj magadnak rumot választani.
Előre kizárom a fűszeres és ízesített rumokat. Olyat még nem ittam, amelyben a jó rumos ízek domináltak volna. Ittam ellenben rengeteg tutti frutti ízű rettenetet. Külön kategória a fűszeres rum. Nem a rum íze a sztár, el van nyomva valamivel. A legtöbbet szerencsére megkülönböztetik rum alapú szeszesitalként, de nem az összeset. Felejtsd el mára a Krakent, a Bumbut, a Don Papát, illetve a Riise és Planteray kiadásait. Fókuszálj a tiszta és őszinte rumokra.
Ha még nem ittál rumot…
…érdemes elolvasnod a Tudástár korábbi cikkeit, hogy megértsd a rumban megbúvó hozzáadott értéket. A rum prémium itallá nőtte ki magát az elmúlt évtizedben és az olcsó koktélalapok mellett komoly, érlelt tételek is elérhetők. A rumok ízvilága változatos: édes, sós, száraz, virágos, gyümölcsös vagy akár füstös is lehet. Ezek mentén már el lehet indulni. Szerencsés esetben már regionális szinten megfigyelhetsz mintázatokat: a latin-amerikai vagy spanyol stílusú rumok nagyon hasonlítanak egymásra. Panama, Nicaragua, Venezuela, Guatemala és Kuba rumjai közel állnak egymáshoz. Többnyire oszloposan lepárolt, könnyed melaszos rumok, domináló hordós jegyekkel. A Karib-térséget már könnyebb országonként vizsgálni. Barbadoson ugyan több lepárló is van, mégis közös bennük a pot still és oszlopos párlatok törékeny egyensúlyán alapuló, elegáns blendelés. Jamaikában már egészen a lepárlók szintjéig lehet leásni: más jellegű a Worthy Park, a Hampden vagy az Appleton Estate rumja. Vannak közös vonásaik mégis összetéveszthetetlenek egymással. Az egy lepárlós országok esetén még az egyes lepárló berendezések ismeretével is bővítheted tudásod. A Guyanából és St. Luciáról érkező palackozásokon többnyire feltüntetik a használt, sokszor ikonikus berendezéseket. Az elvetemült rumfej pontosan tudja, hogy a Vendome vagy a John Dore berendezés marque-ját szereti az SLD-től.
A Csendes-óceán szigetvilága, de Ázsia és Afrika is felkerült mára a rumtérképre. Következő lépésként kísérletezz az egzotikushoz képest is egzotikus lepárlók rendhagyó párlataival! A hawaii agricole, a kambodzsai latin rum vagy a ghánai fehér rum újabb és újabb érdekességeket mutatnak a rum egyébként is színes palettáján.
Ha eddig mást ittál…
…biztosan találsz kedvedre valót a rumok közt. Az ízek spektruma szinte végtelen, így a korábbi kedvenced ízei mentén el tudsz kezdeni nézelődni.
Szereted a gint és a gin-tonikot? Egy illatos, ropogós, melaszos fehér rummal kezdd. Lehetőleg spanyol vagy könnyű brit változattal. Üdítően trópusi magában, jéggel és tonikkal is.
Konyakozol? A francia karibi lepárlók rengeteg konyakos hordót használnak újra. Bár rumjaik inkább növényesek, a hordóból gyakran visszaköszön a korábbi párlat aromavilága. Kóstolhatsz megelevázsolt Planteray palackozásokat is, ha hiányzik a konyak íze.
A tequila vagy a mezcal a kedvenced? Mexikó rumjai húsosak, füstösek, de Haiti calirinjeinek nehéz, növényes jellegét is szeretni fogod.
A whisky az italod? A nehezebb skótok után egy komoly jamaikai rum funky és komplex íze rabul fog ejteni.
Eddig a bourbont választottad? Barbados könnyű blendjei remek alternatívái. Mivel az ex-bourbon hordós érlelés gyakori a rumiparban, a bourbon ízei nem vesznek el, miután gazdát cserél egy hordó Kentucky-ból.
Rye helyett kérj egy fűszeres fidzsi vagy st. lucia-i rumot.
Kihagytam valamit? Nyugodtan kérj helyette egy rumot.
Belépő rumok
Vannak tételek, amiket nem lehet megkerülni. Ismerni kell őket, hogy lásd a rum különböző arcait. A zsargon ezeket gateway rumnak hívja. Nincsenek a kategóriának pontos határai, ízléstől függően mozognak. Az édes, jól megközelíthető rumoknak, mint a Diplomático és a Zacapa, biztos a helye a sor elején. Könnyen iható, de már rumos rumok. A mai napig gond nélkül megiszom ezeket, ha nincs más kéznél, de már nem az első választásaim. Megadják a kezdő lökést, hogy utána jobban elmerülhess a tiszta rumok között.
Amennyiben már az elején bátrabbnak érzed magad, reklámok helyett böngészd és kóstold végig inkább ezt a listát. Alapos gyűjtés, lefed szinte mindent, amit tudni akarsz a rumok ízéről kezdésképp. A Clément, a Neisson, a Rhum J.M., a clairinek és a Barbancourt megmutatják neked, mit lehet kihozni a cukornád friss levéből rögtön palackozva vagy érlelve. Könnyű, spanyol hagyományú rumok mellett, mint a Santa Teresa, Havana Club és Don Q megtalálod Barbados elegáns blendjeit is a Mount Gay-től és a Doorly’s-tól. A jamaikai funkon az Appleton, a Hampden és a Smith and Cross vezet végig. Kiegészíteném egy Worthy Park palackozással a teljesség kedvéért. A Pusser’s kóstolót ad a navy rum hagyományából, és a fehér rumok sem maradnak el: a szolid Mojito alaptól eljutsz a haragos jamaikai szörnyetegig is.
Be is melegítettél az alap tételekkel. Ne fordulj el tőlük, sokszor vissza fognak köszönni még. Mostanra értheted az alapanyag, a lepárlási mód és a terroir jelentőségét a rum ízeiben. Megszerettél ízeket, amiket keresni fogsz a jövőben. Elkezdhetsz válogatni!

Eredeti vagy független palackozás?
Az eredeti palackozások (original bottling vagy OB) a lepárlók saját márkás termékei. Többnyire stabil a kínálatuk: a kiadások lassan vagy nem változnak, minőségük és ízviláguk következetes. A legjobb mód arra, hogy megismerkedj egy lepárló aromaprofiljával. Saját identitásukat zárják a palackba, evvel találkozol, amint kihúzod a dugót.
A független palackozók (independent bottler vagy IB), mint a Velier, a Rum Nation, a Tamosi vagy a Bristol saját értelmezésüket mutatják be neked, nem közvetlenül a lepárlóét. Van, aki hozzányúl a rumhoz utólag: színez, cukroz, higít vagy blendel. Egyik sem bűn, de legyen feltüntetve a címkén, mert van, akit zavar egy kiadós dosage.
Eleinte elég lesz az OB kínálat, azonban hamar észre fogod venni, hogy a független palackozásokkal kiegészítői egymásnak. Bezárt vagy bulk rumot készítő lepárlók rumjait csak függetlenektől fogod megkapni, de van olyan is, amit csak a lepárlótól közvetlenül. Fidzsin első kézből, a South Pacific Distillery-től alig kapsz jó párlatot, a független palackozások az igazán élvezhetők. Evvel szemben az SLD rumjait már szinte nem is kapni függetlenektől, az újdonságok a Chairman’s márka által jelennek meg. Vannak tehát izgalmas eredeti kiadások, de hosszú távon a függetlenek adják majd a változatosságot.
Trópusi vagy kontinentális érlelés?
Tárgyalhatnánk ezt a témát a palackozóknál, mert nagyban hozzájuk kapcsolódik, de szeretnék több figyelmet szentelni neki. Az eredeti palackozásoknál mindig trópusi érlelésről beszélünk – a rum szülőhelyén érik a hordóban. Így felelhet meg az eredetvédelmi törvényeknek és így lehet helyi terméknek nevezni. Így határozza meg a legjobban a terroir az aromáit és így büszkék rá a lepárló dolgozói. Ez adja a rum fogyasztói és gyűjtői értékét is.
Amint a rum elmozdul eredeti helyéről, valamilyen európai vagy kontinentális amerikai pincébe vagy raktárba kerül további érlelésre. Elveszíti a terroir adta előnyöket és az eredetvédelmi törvények védelmét is. A Veliernek még sikerül kizárólag trópusi érlelésű rumokat kiadnia, de kevésbé jó kapcsolatokkal bíró palackozók kompromisszumot kell kössenek a kontinentális készletekkel. Nincs semmi baj a kontinentálisan érlelt tételekkel, de egészen más jegyeket mutatnak, mint trópusi testvéreik. Más a rum interakciójának intenzitása a hordóval és egészen más az angyalok jussának aránya. Az érlelés helye fontos: olyan információ, amit szeretek a címkén látni.

Sokba fog kerülni?
Egyre többe. A gyenge forint és a csiszolódó ízlésed ellenségei a tárcádnak. Már belépő szinten sincs túl izgalmas felhozatal tízezer forintig: felejthető spanyol rumok, spiced- és koktélrumok. Kis apróval, ha megtoldod már kapsz egy Diplomáticót vagy 5 éves Doorly’s-t. A prémiumizáció felvitte a rumok árát az elmúlt években. Ársávokban az árfolyam ingadozás miatt nem érdemes gondolkoznod. Az aktuális ízlésedhez célszerű rumot keresned, amit nem biztos, hogy minden árkategória kiszolgál. Komolyabb tételekért külföldi webshopokhoz fogsz fordulni: az elérhetőség mellett a mintázás is vonzó. Töredék áron megkóstolhatsz egy kiadást, megelőzve akár több száz euró felesleges elköltését.
A ritka és érdekes tételek mindig költségesek. Minták vásárlása mellett összeállhatsz barátokkal egy rendelésre vagy csatlakozhatsz egy bottle splithez a Rum-X fórumán. Keresd a külföldi webshopok akcióit! Mielőtt ezt megírtam, féláron vásároltunk az LMDV-től és messze még a következő Black Friday.
Jó, de milyen rumot vegyek?
Én a poros funkot szeretem, meg az olajos rongyot. Az se baj, ha nagykorúnak számít a rumom mindenhol a világban és az egyenlítő környékén nevelkedett. Ja hogy te nem vennél 10W40-es olajat a kilencvenes évekből 300 euróért? Nem vagyunk egyformák. Barátkozz a fenti listával, nagy részét megtalálod a Kóstolók között. Merülj el a neked legszimpatikusabb ízvilágban. Az alapok után keress izgalmas, új tételeket. A legfontosabb pedig, hogy kérdezz! Ha kicsit felkészülsz, sokkal pontosabb kérdéseket tudsz megfogalmazni, így a válaszokban sem 54 különböző rum ajánlat lesz, részletes indoklás nélkül. Jobban jársz, ha egy helyben toporgás helyett a helyes irányba tudnak küldeni, amikor elakadsz rumos utazásod során.