Mount Gay XO Triple Cask Blend

Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Mount Gay XO (MGXO) a lepárló állandó kínálatának majdnem a csúcsán helyezkedik el. Elegáns, kiegyensúlyozott barbadosi rum, ami joggal örvend hírnevének.

A Mount Gay rum története egészen 1703-ig nyúlik vissza, amivel kivívta magának a Karib térség legrégebbi lepárlója címet. A cukornád ültetvény és a hozzá tartozó lepárló Mount Gilboa néven működött a 19. századig. John Sober 1747-ben vásárolta meg, de a napi teendőket és az ültetvény vezetését Sir John Gay Alleyne, barbadosi üzletemberre bízta. Sir John olyan nagyszerű szolgálatot tett újító hozzáállásával, hogy 1801-es halála után Sober átnevezte a birtokot, így lett a neve Mount Gay.

A Mount Gay rumok egyet jelentenek az elegánsan blendelt, kiegyensúlyozott barbadosi rummal. A lepárló hagyományosan blendeket kínál, de volt már tisztán pot still kiadásuk is. A lepárló és a márka külön vállalkozásként futnak az 1906-ban elfogadott törvény miatt, amely szerint lepárlók nem kínálhattak rumot közvetlenül a vásárlónak. Így a Mount Gay beékelte a Mount Gay Distilleries Ltd.-t, ami a lepárlóból érkező rumokat blendelte és értékesítette.

A márka, majd a lepárló eladásakor is ezt az irányt követték. 1989 óta a Rémy Cointreau a márka tulajdonosa, ami azonban nem jelentett kizárólagos tulajdont a lepárló rumjaira. Így tudott a Mount Gilboa márka is 2014-ig működni, ekkor azonban a Rémy Cointreau megvásárolta a lepárlót és vele az összes rumot is.

A Rémy Cointreau szerencsére fejlődést hozott a lepárlónak. Felújították például az 1976 óta működésképtelen réz Coffey-féle lepárló berendezést és cukormalmot is építenek, a lepárló jobb melasz ellátása érdekében. A Mount Gay mára egy növekvő gazdaság, amely nem csak rummal, de fenntarthatósággal és a helyi közösséggel is törődik. Állatot tenyésztenek és zöldséget is termelnek, hogy dolgozóikat segíthessék, elláthassák.

A lepárló melasz szükségletét részben import melaszból, részben a szomszédos földek cukornádjából, illetve az abból készült melaszból fedik le. A melaszt részben nyitott tartályokban erjesztik, így vadélesztők is segítik az erjedést. A cefre utána a négy pot still valamelyikébe, egy Coffey-féle rézoszlopba vagy más lepárló oszlopokba kerülhet lepárlásra. Elég szép géppark, ami kellő rugalmasságot nyújt a blendeléshez. Az érlelés ex-bourbon, ex-amerikai whiskey és ex-konyak hordókban törénik. A mai kóstoló a teljes spektrumot lefedi.

2019-ben nevezték ki Trudiann Brankert a Mount Gay első női keverőmesterévé. Az ő keze alatt teljesen megújult a lepárló kínálata, amire szükség is volt. Az MGXO 1991 óta futó név volt és ez alatt az idő alatt kevés újdonsággal rukkolt elő a Mount Gay. Igaz, hogy a barbadosi rum éllovasai voltak mindig is magas minőségű párlataikkal, de leült a hype körülöttük. Elhúzott mellettük a Foursquare népszerűségben a gyakori különleges kiadásaival. Az öreg lepárlónak is meg kellett újulnia, hogy lépést tarthasson.

A Mount Gay XO Triple Cask Blend 2020 körül váltotta az alap XO blendet. Ez volt az első komolyabb rum, amit akkor saját kutatás alapján vettem. Az új lepárló mester három különböző hordót házasított ehhez a kiadáshoz: a fent említett ex-bourbon, ex-amerikai whiskey és ex-konyak hordókat. A blend 5 és 17 éves közötti pot still és oszlopos lepárlású rumok keveréke. Ezzel az állandó kínálat legidősebb rumja is. A 43% alkoholtartalom elég barátságossá teszi a kiadást. Nem panaszkodnék, ha egy kicsit jobban harapna.

A doboza és üvege elegáns, sok arannyal. Az 1703-as évszám jól látható mindenhol. A palack kissé laposüvegre hajaz. A doboz és a címke a palackon együtt elég sok információt közöl a kiadásról: transzparens, ahogy szeretjük. 

Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a Mount Gay XO Triple Cask Blend aranybarna. Híg, nem tapad meg igazán a poháron. A pot still rum tartalma alacsonynak tűnik.

Az illata nagyon tiszta és kerek. Gyümölcsösen édes kezdetben. A különböző hordóból származó illatokat nem nagyon tudom megkülönböztetni, jól elvegyültek egymással. A gyümölcs étcsoki és praliné édességével bővül,majd érkeznek a hordós aromák: tölgy, vanília, karamell, egy kis fahéj. Melasz és kartonpapír váltják egymást. Keveredik egy kis szárazság az illatok közé, de inkább édes az összkép. Nagyon jó a balansz édes és száraz között.

Az egyensúly az ízében is megmarad. A 43% alkoholtartalomnak hála egy kicsit harapósabb. Jól áll neki. Ismét édesen nyit: aszalt gyümölcs, étcsoki, karamell és vanília. Az bourbon hordós tisztaság és édesség dominál, szerintem ebből van a legtöbb a blendben. Enyhe tölgyes íze is van, de inkább gyümölcsös. Borsosan csípős a korty vége. A gyümölcs, a hordó és fűszerek aromája teljesen simán keveredik egymással, erős a harmónia.

A lecsengése közepesen hosszú, melengető. Megmarad az étcsoki. Fanyarabb nyomot hagy, mint amilyen a korty volt, végére bújtak el ezek az ízek.

A Mount Gay XO Triple Cask Blend egy igazi barbadosi blend. Elegáns, kerek, gyümölcsös. Nem hiába van jelen a lepárló a piacon már évszázadok óta és nem hiába megkerülhetetlen, amikor jó (barbadosi) rumról beszélünk. A három hordós érlelés, szerintem, kicsit többet ígér, mint amennyit be tud tartani. Fűszeres, gyümölcsös, hordós – komplex a párlat, de nem kiemelkedően. Haladó érlelt rum, több érlelésből származó ízjeggyel, mint a fiatalabb kiadásai a lepárlónak. Érettsége ellenére jól iható, a viszonylag alacsonyra hangolt alkoholfoknak is köszönhetően. 

Jól sikerült az XO kiadás felújítása Trudiann Brankernek, példaértékű blendet alkotott. Mindenképpen érdemes megkóstolni, mert egyrészt újabb gyönyörű példája a már annyit méltatott tiszta és őszinte rumnak, valamint az árkategóriában is elég erős versenyző. 20 ezer forint alatt elég jó vétel egy ilyen érett, mégis könnyen iható párlat.

Értékelés: 100/80

Vélemény, hozzászólás?