Rumtermelők, függő- és független palackozók

Colours of Rum palackozások © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Sokszor esik szó független palackozókról, amikor rumról beszélgetünk. Ez olyan közös tudás, amit felszedsz a rumos utazásod során, de nem egy helyről. Ahogy kóstolsz, kutatsz, beszélgetsz, összeáll a kép a rum forrásairól és a palackok eredete is tisztább lesz. De mitől is függetlenek ezek a palackozók? Vannak függő vagy más palackozók? Miért csak a függetlent emeljük ki egy palackozásnál? Mi a különbség független és nem független palackozások között? Körbejárom a témát a rum szótárnál részletesebben.

Eredeti palackozók

Original bottler vagy OB. Az eredeti palackozások azok a rumok, amelyek közvetlenül a lepárlóktól, saját márkájuk alatt kerülnek a polcokra. A lepárlók saját értelmezései a rumra, olyan formában prezentálva, ahogy az szerintük a legelőnyösebb. Közted és a lepárló között több kereskedő is lehet, de a terméket készen a lepárló adja. A lepárlóknak diverz rumkészlete lehet. Készíthetnek rumot saját márkáiknak, de mellette értékesíthetnek bulk rumot frissen lepárolva, vagy az erre kijelölt érlelt készletből. Egyik legjobb példa a barbadosi Foursquare, akinek jól ismerheted a saját márkáit, mégis majdnem minden független palackozónál akad a rumjukból. 

Ha egy lepárló minden rumját megtartja saját márkáinak, akkor teljes készlete felett rendelkezik. Jobban tudja a piaci igényeket követni nagyobb értékesített mennyiséggel, új márkákkal vagy kiadásokkal. A rum is felértékelődik, hiszen más forrásból nem lehet beszerezni. A nagyobb konglomerátumok alá tartozó lepálrókra ez a jellemző. A SPIRIBAM alá tartozó Saint Lucia Distillers-től csak saját márkás rumok kerülnek ki, ahogy a Campari tulajdonában lévő Appleton-től is. Mount Gay rumot sem látsz már más palackozásában, amióta a Rémy megvette a lepárlót is a márka mellé. Védelem is ez a rum és márkája számára, megelőzve az előnytelen kiadásokat vagy ügyetlen másolatokat.

Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A márkaépítéshez is szükséges a készlet feletti kontroll. A legerősebb kapocs egy a lepárlóhoz a saját márkás rumja, így az kell a köztudatban legyen. Ha azt hallod, hogy Worthy Park, azonnal be kell ugrjon a friss, gyümölcsös funk, ami a rumjukat jellemzi. A WP fiatal lepárló, a márkaépítés korai szakaszában a független palackozások nem írhatták rá a lepárlót címkéikre, hogy a lepárló saját márkái erősödhessenek. Más lepárlók egyéb okokból, de ugyanígy titokzatoskodnak. Sok független palackozást láthatsz titkos lepárlóval jelölve.

Az eredeti palackozás azt akarja, hogy a lepárló aromaprofilját saját márkás termékeivel azonosítsd. A Hampden 8, a Doorly’s XO, az El Dorado 15 és társaik legyenek a vezetőid, ha a termelő lepárló jellemző rumját keresed.

Független palackozók

Independent bottler, indy vagy IB. A palackozás és a rummal való kereskedés nem újkeletű dolog. Korábban hagyomány volt a karibi rumokat kereskedőkön keresztül beszerezni. A modern eredeti palackozások fontosak ugyan a lepárlók márkáinak, azonban a független palackozók is értékes munkát végeznek. A maguk értelmezésében mutatják be az egyes rumokat, valamint bevételt hoznak a lepárlóknak. Ez egyben a hátrányuk is, hiszen a további hozzáadott értékből fakadó profitból a lepárló nem részesül. Míg saját márkás, érlelt kiadásokhoz idő és pénz kell, hogy tárolni tudják, addig a frissen lepárolt rum bulk rumként azonnali bevételt hoz és még gin készítésével sem kell komolytalankodni. A független palackozás mai formája a single malt skót whisky hatvanas évekbeli felfutásának hozadéka. A korai skót whisky palackozók a rum körül is ismertek (lásd Samaroli, Cadenhead, Berry Bros. and Rudd).

A független palackozó a lepárlótól független. Vannak esetenként kikötések, hogy egy rum hogyan értékesíthető, de ez a legtöbbször kimerül abban, hogy nevén lehet-e nevezni az eredeti lepárlót. Ezen túl nincsenek megkötések, a rumot nem ia szükségea rögtön palackozni. Tovább lehet érlelni, blendelhetik vagy ízesíthetik. Ilyenkor természetesen semmilyen rummal kapcsolatos eredetvédelmi törvény nem fogja védeni a terméket. Egy palackozó vásárolhat párlatot közvetlenül a lepárlótól vagy rum kereskedőktől. A legnagyobb rumokkal kereskedő cég az amszterdami E&A Scheer. Több millió liter változatos rum fordul meg raktáraikban, illetve brit testvérvállalatuk, a Main Rum tízezernél is több hordó rummal várja a kíváncsi kereskedőket.

Ugyan a független palackozók általában saját márkáik alatt adják el rumjaikat, a képlet nem mindig ilyen egyszerű.

Nem termelő palackozók és privát márkák

A furcsán hangzó cím alatt kétféle palackozó bújik meg. A nem termelő palackozók a száz évvel ezelőtti rumkereskedőkre emlékeztetnek. Rumot vásárolnak érlelésre és sokszor későbbi palackozásra. Hosszabban időzik náluk a rum, mint egy átlagos IB-nél. Sokszor alig egy évet áll egy hordó valamelyik palackozó raktárában, mielőtt kiadnák. A nem termelők ennél sokkal hosszabb időtávban is gondolkodnak. A La Hechicera is ilyen márka: a standard Reserva palackozásuk 10-21 év közötti solera rumot tartalmaz, aminek jó részét már a Casa Santana pincéjében töltötte. Nincs azonban szabály vagy határ arra, hogy mikor lesz egy független palackozóból nem termelő palackozó.  

La Hechicera © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
La Hechicera © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A privát márkák még tovább egyszerűsítik a dolgukat. Többnyire a teljes folyamatot kiszervezik egy lepárlónak, csak a kész, palackozott terméket veszik át értékesítésre. Ilyen márka a Pusser’s, amit teljes egészében a DDL-nél állítanak elő, vagy a The Real McCoy, amit a Foursquare-nél készítenek erjesztéstől a palackozásig. Lehet ezt még modernebb módon is csinálni: a Haus Alpenz Smith and Cross rumja az E&A Scheer rumjainak blendje, lepárló beiktatása nélkül.

Kivételek a szabály alól

Hogyan is kategorizálhatnék bármit a rum körül kivételek nélkül? A mindenki által jól ismert Planteray (korábbi Plantation) egyik fenti skatulyába sem illik igazán. Eleinte vintage rumokat palackozott, majd blendeket is indított. Ebből a szempontból klasszikus IB tevékenységet folytatott, azonban a W.I.R.D. 2017-es akvizíciójával saját termelésű kiadásai is lettek. Barbadosi rumjait a W.I.R.D. adja, míg a jamaikaikat a National Rums of Jamaica (NRJ) lepárlói. Az NRJ-be a fent említett akvizícióval szerzett a Planta egyharmados tulajdonjogot. Így valahol az eredeti- és a független palackozók közötti térben mozognak.

Plantation O.F.T.D. © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Plantation O.F.T.D. © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A másik nagy kivétel a szintén ismerős Velier. Luca Gargano varázsgyára először demerara rumokat kezdett el palackozni a kilencvenes évek közepén. Guyanai rumjai mellett Caroni palackozásai futottak fel nagyon. Luca lelkesedése átgyűrűzött a termékefjlesztésbe is. A Hampden saját márkáját Luca segítségével indította el, a Velier a kizárólagos disztribúciójában. Hasonló módon segített Haiti clairin termelőinek is a piacra jutni, végig a lepárlókat a lámpafényben tartva. Saját haiti rumja a Providence, amivel a termelésbe is belekóstolt. Ezek alapján nevezi Luca a Velier-t függő palackozónak, hiszen az üzlete a beszerzett terméken áll vagy bukik, így segíti partnerét ahol csak tudja, hogy a kollaboráció sikeres legyen.

Ha még részletesebben érdekelnek a független palackozók, illetve hogy kik állnak az egyes márkák mögött, valamint hogyan és honnan szerezhetik be a palackozók rumjaikat, akkor érdemes lecsapnod Matt Pietrek Modern Caribbean Rum könyvére, melynek 12. fejezete nagyban segítette a mai bejegyzést. 

Vélemény, hozzászólás?