Jamaika rumjainak nagy fehér cápái a frissen palackozott overproofok. Viszonylag szűk társaságról van szó, hasonló tulajdonságokkal, de mégis vannak különbségek. Az ismertebb cápák a Wray and Nephew Overproof, a Hampden Rum Fire, a Rum Bar White Overproof. A Monymusk Overproof is rokonuk, de kevesebbet esik szó róla online, mint az előző háromról. Ezek az overproof rumok dominálják a jamaikai piacot. Az rum eladások szignifikáns részét teszik ki, míg az érlelt rumok inkább exportra készülnek.
Jamaikában az érleletlen overproof rum fogyasztása szerves része a kultúrának. A sziget a rum egyik őshazája, így készítése és fogyasztása is évszázados múltra tekint itt vissza. Nem csak az italozás öröméért fogyasztják, beépült a hétköznapi rituálékba és szokásokba is. Alkalmazzák gyógyszerként, szentelnek fel vele építkezést és esetenként a halottakat is búcsúztatják vele. A legtöbb jamaikai háztartásban akad egy palack valamelyik fehér overproof-ból.
Ha nem otthon kerül elő a palack, akkor a jamaikaiak a híres rum bárokat látogatják meg. Ezek a társasági élet fontos mozgatói a szigeten és végtelen sok van belőlük. Egészen apró bódék is vannak köztük, melyek élénk, vidám színükkel tűnnek ki. A helyiek magában, koktélban vagy gyümölcslével keverve isszák a rumot.
Ezekről a bárokról kapta a nevét a Worthy Park első saját kiadása, a Rum Bar White Overproof. A 2005-ös újranyitás után a lepárló bulk rumból tartotta fenn magát. 3 év kellett elteljen, hogy piacra kerülhessen a White Overproof. Az elsődleges célközönsége a lepárlónak a hazai fogyasztók voltak. Ugyan a legtöbb a fehér overproof rumokból fogy Jamaikában, azonban kemény a piac: a Wray and Nephew Overproof 80-90% körüli részesedéssel bír. A Rum Bar White Overproof ennek közvetlen versenytársa. A rum jellege, ereje és a címke színei mind a hazai piacra fókuszálnak.
A Worthy Park különlegessége, hogy 100% pot still rumból készíti az overproof kiadását. Míg a Wray and Nephew és a Monymusk blendjeiben oszlopos lepárlású rum is kerül, addig a Hampden mellett a Worthy Park is kizárólag hagyományos rézüstös lepárlással készíti a rumjait. A Rum Bar White Overproof a Worthy Park saját melaszából készül és a WPE, WPL valamint a WPEL marque-ok blendje. Mindegyik különböző erjesztésű és észtertartalmú.
Összetételétől függetlenül, az összes jamaikai fehér overproof rum hasonló karakterrel bír. Az agresszív és domináns funk mindegyikre jellemző. Ezt az ízvilágot különösen hosszú és felturbózott erjesztéssel érik el a legtöbben. A sokat emlegetett muck pitet azonban csak kevés lepárló használja, és a Worthy Park nem tartozik közéjük. A saját, hosszú erjesztési eljárásuk is bőségesen elegendő aromát ad a párlatnak.
A Rum Bar White Overproof ugyan meglehetősen lágyan csúszik magában, de nyilván a koktélvilág sztárja. Brutális Daiquirik születnek belőle, de a bonyolultabb koktélokban is jól megállja a helyét. Erős, karakteres rumízt ad, de nagyon jól megy a gyümölcslevekkel.
A palack könnyen forgatható, karcsú, passzol a bárpultba. Semmi csicsa. A címke természetesen Jamaika nemzeti színeit használja, hogy elsődleges és legfontosabb fogyasztóinak kedveskedjen. A Rum Bar White Overproof magas, 63% alkoholtartalommal kerül palackozásra, ahogy a többi fehér cápa is. Eredetileg 65%-ot szerettek volna, hogy megkülönböztethessék magukat a mezőnytől, de Jamaikában változások történtek a párlatok utáni adózásban, így maradt az alacsonyabb ABV.

A Rum Bar White Overproof kitöltve kristálytiszta, átlátszó párlat. Testes, olajos, ragaszkodik a pohár falához.
Az illata elég harapósan nyit: érezni a magas alkoholfokot. Szúrós, alkoholos, oldószeres. Tisztes távolságból figyelem meg eleinte, kell neki a szelidítés. Második megközelítésre már kezesebb, kibontakoznak az illatok az alkoholosság mögül. Száraz, fanyar melaszosságot érzek, majd csonthéjasokat és enyhe lakritzot. Ahogy jöttek, úgy mennek is a száraz aromák és berobban a hamisítatlan jamaikai funk. Édes, trópusi gyümölcsös kavalkád mangó, papaya és legfőképp banán formájában. A Wray and Nephew banánosságát nem éri el. A ciklikusságot elég jól tudja tartani a White Overproof. Kis szünet után ismét a fanyarabb jegyek nyitnak, majd újra átadják a helyüket a gyümölcsöknek. Nehezek és tolakodóak az illatok, ahogyan azt vártam. Túl sokat nem érdemes szaglászni ezt a rumot: az illatolás végére a szemgolyómig zsibbad az orrom tőle.
Az első korttyal vigyázok, mégis megcsípi a nyelvem. Kellemesen testes a párlat. Van benne egy kis friss pálinkásság. Az illathoz képest sokkal nehezebb, növényesebb az íze, mielőtt átcsapna az édeskés, trópusi gyümölcsös funkba. A mangó, a papaya és még mindig az érett banán a dominánsak. Meglep, hogy milyen simán csúszik a 63%. Élmény a párlat fogyasztása magában is. Szépen kavarognak az illatok és ízek, nem csak karcol és rombol az erejével.
Alaposan átmelegít a korty és hosszan meg is marad az íze. Szép lassan cseng le, édes és gyümölcsös ízt hagyva a számban. Leginkább sárgabarackra emlékeztet.
A Rum Bar White Overproof nem csak egy felturbózott fehér rum. Nem lehet csak úgy helyettesíteni más fehér rummal, mint ahogy ő sem akarja a könnyű fehér rumokat helyettesíteni. Meg kell érteni ezt a kategóriát, hogy valóban örömet okozzon. Több irányba is el lehet indulni vele és mindegyik izgalmas. Magában karakteres, kemény párlat, amitől kinő a szőr a melleden. Ha azonban nem akarsz ekkora erővel egy apró kóstoló pohárban megbirkózni, akkor vad, banános csavart adhatsz a legtöbb koktélnak. A Daiquiri mellett a Pina Colada is életre kel a jamaikai funktól.
Érdemes legalább egyszer kipróbálni Jamaika nagy fehér cápáinak nyers erejét. Erősen hasonlítanak egymásra, mégis különbözőek. Lepárlóik ízvilága tökéletesen lekövethető rajtuk, így nem mondhatod, hogy ha egyet megkóstoltál, mindet megkóstoltad. Légy óvatos! Ekkora erő könnyen megforgatja körülötted a szobát, ha könnyelmű vagy.
Értékelés: 100/75