Transcontinental Rum Line Australia 2015

Transcontinental Rum Line Australia 2015 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Maradok a Csendes-óceáni térségben még egy kicsit, hogy a közismert karibi rum régiótól távol eső, de hiteles és jó rumot készítő lepárlókat találjak. Most Ausztráliára nézek rá egy európai-ausztrál kollaboráción keresztül. Közvetlenül ausztrál rumokat be lehet szerezni Európában, de a független palackozók is adnak nekünk bőven érdekességeket, amik eltérhetnek a brandek hagyományos kiadásaitól.

Ilyen független palackozó a La Maison du Whisky (LMDW), francia whisky palackozó. 1956 óta működnek: remek és ritka whisky palackozásaikkal szereztek maguknak ismertséget. 60 éves fennállásukkor, 2016-ban indították útjára a Transcontinental Rum Line (TCRL) vonalukat, aminek célja a rum sokszínűségét bemutatni. A márkanevet a régi idők hajós rum szállítása ihlette az új világ és Európa között. Ezt a hagyományt tartják is a mai napig: a TCRL rumokat a lepárlásuk helyén érlelik, majd legtöbbször átkerülnek az LMDV európai raktáraiba további érlelésre. Evvel nyernek az angyalok jussán, mivel a kontinentális éghajlaton sokkal kevesebb párolog el a hordóból, valamint lassul az érés folyamata, kevésbé intenzív a hordóval a párlat interakciója. A korai érlelést trópusi közegben preferálják, ekkor kapja meg a karakterét a rum, majd átkerül Európába, ahol szép lassan tovább érhet. 

A névből adódóan a TCRL címkéken hajók vannak. Az első hajót Luca Gargano, rum keresztapa egy festménye ihlette. Az új kiadásokkal a hajók is egyre változatosabbak lettek, a single cask kiadásoknak mára mind saját hajójuk van és címkéik részletesebbek is: írják a párlat észter tartalmát és az érlelésre használt hordó típusát is. A single cask kiadások hordóerősséggel kerülnek a palackba. 

Minden TCRL rumon szerepel a lepárlás éve, a palackozás éve, valamint a kettős kormeghatározás, hogy tudjuk mennyit érett a rum a lepárlás helyén, trópusi éghajlaton, illetve Európában, kontinentális éghajlaton. Nagyon transzparens, nagyon rumfejnek való információ. A TCRL rumok díszdobozban érkeznek, amin az adott rum line (útvonal) száma is fel van tüntetve, valamint az újabb kiadású dobozokon a többi útvonalat is feltüntetik, így van egy kis menetrend érzete az embernek, amikor a dobozt nézi. Állandó útvonalak Jamaika, Panama és Ausztrália, a többi változik. Rumjaikat eleinte rum brókerektől vették, az egyszerűség miatt. Ma már Johann Jobello termékmenedzser próbál közvetlen kapcsolatot ápolni a lepárlókkal és inkább tőlük vásárolni. A mai kóstoló rumját is közvetlenül az ausztrál Beenleigh lepárlótól vásárolta.

A Beenleigh Ausztrália legrégebben működő rum lepárlója, 1884 óta működik Queenslandben az Albert folyó partján. Melasz alapú rumot készítenek kizárólag helyi, queenslandi melaszból. Az eredetileg cukornád ültetvényként működő birtok 1884-ben kapta meg a rum lepárláshoz a lendületet. A történet szerint ebben az évben vetődött partra a birtokon az S.S. Walrus nevű hajó, ami abban az időben járta a környékbeli Logan és Albert folyókat, és mozgó rum lepárlóként működött. A megfeneklett, gazdátlan hajón nem volt más, csak egy réz lepárló üst. Evvel az üsttel kezdte meg működését a Beenleigh lepárló. Az üst ma már nyilván nem üzemel.

A melaszt saját élesztővel akár 12 napig erjesztik, és sajátos módon a cefrét először a lepárló oszlopukba engedik, és csak ez után kerül a réz üstbe. Az üst különleges formájú, ún. vat still, tehát tartályos lepárló. Nem hagyományos pot still szerkezetű, hanem egy nagyobb tartályon ül egy réz sapka, így alkot üstöt. Hasonlít a guyanai Diamond lepárló Port Mourant fa vat stilljére. Mindkettő szakaszos lepárló berendezés.

A második lepárlás után a kötelező érlelés következik. Ausztráliában a rumnak legalább két évet kell érnie, hogy tényleg rumnak nevezhessék. Ezt a Beenleigh többnyire hatalmas kauri fenyő tartályokban végzi. Az egyik ilyen tartályuk több mint 130 éves. Így leginkább helyet spórolnak, de vannak ex-bourbon hordóik is, ahova a tartályos érlelés után, néha helyett kerülhet a párlat.

Az én palackomban tehát a Beenleightől származó rum van. A fent leírt módszer ellenére ez 100% pot still rum. 2015-ben párolták le és 2019-ben palackozták. 2 évet töltött el Ausztráliában, nagy valószínűséggel tartályban, majd további 2 évet az LMDV raktárában francia tölgyfahordóban. 48% alkohollal palackozták, ami jónak ígérkezik. A címke és a doboz is élénk lila színű, eléggé megfogja a figyelmet. A színe ellenére a grafikával és a régies betűtípussal egészen előkelő. A élénk sárga kapszula alatt fadugó van TCRL gravírozással.

Transcontinental Rum Line Australia 2015 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Transcontinental Rum Line Australia 2015 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Pohárba töltve világos, aranysárga színű. Erősen olajos, megtapad a pohár falán, ahogy forgatom, csak nagyon lassan engedi el. Kevés, vékony lába nő.

Illata élénk, friss, nagyon gyümölcsös. Szinte beleharapnék. Emlékeztet a Worthy Park Single Estate Reserve-re. Talán a hasonló készítési mód és alapanyag teszi. Az édes, gyümölcsös kezdet után átveszi az irányítást a kicsit fanyar, hordós illat. A vége enyhén mézes. Minimális alkoholos illat, az elején kicsi körömlakklemosó, pont amennyire szeretem, de percek alatt elillan és a rum aromája dominál onnan.

Megkóstolva fűszeres, friss, harsány. Igazán hivalkodó rum. ízében már kevésbé emlékeztet a Worthy Park-ra. Enyhe édesség fut végig a nyelvemen, de szinte azonnal kitolja onnan a növényes íz, kicsi bőrös beütéssel. Ennyi maradt az édes illatból, az íze a legkevésbé sem édes. Borsos csípést hagy maga után. Érezni a hordós ízt, de sokkal inkább a párlat diktál, annak az aromái vannak előtérben. A 48% alkoholtartalom az én ízlésemnek pont jó, nem túl lágy a párlat, de nem is karcos, szépen megbújik az erő az ízek mögött.

Kellemesen átmelegít, majd édeskés, enyhén fás-kesernyés a lecsengése. Nem éget. A fűszeres ízek sokáig megmaradnak még a számban.

Utoljára a Whiskyneten láttam ezt a rumot 14 ezer forint körül, ami szerintem egy jó ár. Karakteres, erős ízű, vérbeli pot still rumot kaptam. Megérte. Általában nincs nagy hype az ausztrál rumok körül, ez azonban elég jól sikerült. Megérdemli a lámpafényt, még ha a francia utóérlelés is segített neki. Mivel az ausztrál érlelésen túl ugyanannyi időt eltöltött francia hordókban is, a hiteles ausztrálságot kevésbé hozza nekem. Félre ne érts, nagyon jó rum, a párlat dominál benne és a lepárlás is nyilván a Beenleigh-t dícséri, de majdnem ugyanennyire LMDW rum is.  Ha belebotlasz, azért bőven érdemes megkóstolni.

Értékelés: 100/78

Vélemény, hozzászólás?