The Colours of Rum 1998-as évfolyam

1998-as évfolyam 3 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Ahogy folyamatosan ismerkedsz a rumokkal, feltűnnek hasonlóságok az egyes kiadások között. Ha keresni szeretnéd ezeket a hasonlóságokat, akkor ennek a legjobb formája a rum flight. Csak ki kell találnod, hogy mi alapján hasonlítasz össze egy rum sort és már keresheted is az összefüggéseket. Most a The Colours of Rum-tól kapott, 1998-as rumokat raktam össze egy sorba, így a kor lesz a kiemelt jellemző, ami mentén a kóstoló összeáll. Magában ez az egy jellemző kevés valószínűleg, lehet, hogy a kóstolók után ki kell kicsit egészíteni.

A The Colours of Rum a lengyel Wealth Solutions luxus- és gyűjtői cikk kereskedő 2020-ban indított rum sorozata. Felismerték a rum növekvő népszerűségét, valamint a gyűjtők és szakértők érdeklődésének növekedését. Ezekre válaszul indították el a The Colours of Rum sorozatot. Szeretnék bemutatni a rum sokszínűségét, amiről a név is árulkodik. 

A The Colours of Rum palackok címkéi a származási országok színeit használják, tarkaságuk a sorozat rum értelmezésének esszenciája. Rumjaik mind hordóerősek és semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaznak. A sorozat indulása óta már a harmadik kiadásnál járunk.

A mai rumok az első (Barbados) és a legújabb, harmadik (Guadeloupe, Jamaika) kiadásból kerültek ki. Az 1998-as év érdekességét első sorban a rumok kora adja. Ritkán van szerencsém ilyen öreg rumokat kóstolni: állandó rum családokban ritka a 20+ év, így leginkább független palackozásokra van szükségem, hogy ilyet kóstolhassak. Ez adja a független palackozók egyik legnagyobb értékét: miután megszereztek egy rumot, a saját értelmezésükben palackozzák, ami eltér a lepárlóktól elvárt klasszikus ízprofiloktól.

Három jól ismert rum készítő ország párlatát kaptam kézhez, de csupa meglepetés volt a három kóstoló. Az illat és íz nem mindig harmonizált a lepárlóktól megszokott és elvárt aromákkal. A hosszú érlelés szokatlan irányokba tudott szilárdnak hitt jellemvonásokat eltolni.

Guadeloupe – Bellevue 1998

Egy viszonylag népszerű guadeloupe-i évjáratról van szó. Ha szétnézel a független palackozások közt, láthatod, hogy elég sokan adtak már ki ebből a párlatból. Az elmúlt két évben is többen adtak ki 20+ éves Bellevue palackozásokat. A rum tehát a Bellevue lepárlóban készült, oszlopos lepárlású. 53,9% alkoholtartalommal került ex-rumos hordóba, amely 6 évet pihent a trópusokon, majd Európába költözött a hátralevő évekre. Az érdekessége ennek az évjáratnak, hogy melasz alapú rum, nem pedig agricole, de 23 év hordó után már nem biztos, hogy az aromák elárulják az alapanyagot. 

The Colours of Rum Guadeloupe 1998 No.3 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
The Colours of Rum Guadeloupe 1998 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A színe aranyból rézbe hajló. A pohárban megforgatva csak röviden ragad fel a falára, vékony lábai nőnek viszonylag hamar.

Az illata komplex, nehéz és nagyon izgalmas. Kezdetben elég piszkos jellegű: kátrányos, benzines, alkoholos, oldószeres, majd csípős-fűszeres és hordós, végül pedig meglepően füstös. Kétségkívül hosszan érlelt párlat. Meglepő a füstösség az illatban, mivel ex-rumos hordóban érlelték, nem füstös whisky hordóban. Poros könyvek és öreg bőr jut eszembe az illatáról. Elég száraz, kevéske gyümölcsösség bújkál benne. Keresem benne az agricole jegyeket: az illat kicsit rájátszik a funkkal, de egyértelműen nem találom őket. Rövid pihentetés és szellőzés után a hordó fanyarsága is előkerül. Csak ki kell várni.

Az íze fantasztikus. 23 éves a rum, de nagyon friss. Egyáltalán nem érezni az alkohol erejét benne. Fanyar már az elején, amit kicsi gyümölcsösség próbál egyensúlyba hozni. Almás, ami hamar átcsap csonthéjas fanyarságba. Az íze is, mint az illata, csapongó. Váltakozik a fanyar, a gyümölcs és az oldószerek: érzek egy kis szilva pálinkás ízt is a végén, amibe aztán beleborul a benzines kanna. A végére elő kerülnek kicsit az agricole-os jegyek, de csalás ez, mivel elvileg melasz alapú a rum. Vagy én akarom agricole-nak hinni vagy hasonlóan érik a két típus ilyen hosszan. 

Lecsengése közepesen hosszú és kellemesen meleg. Fanyarsággal és füsttel tölti be számat: nagyon jó a hordó aromája. Jó lenne ismerni ennek az ex-rumos hordónak az előéletét, mert nagyon érdekessé tette ezt a palackozást.

Értékelés: 100/90

Barbados – Foursquare 1998

A Foursquare rumjai igen elterjedtek a független palackozók között. Könnyen elérhetőek, a Colours of Rum első sorozatába 12 Foursquare hordó került, és csak 3 egyéb lepárlóktól. Ez egyébként a legrégebbi évjárat a lepárlótól, amivel eddig találkoztam.

Ez a kiadás egy kicsit más: oszlopos lepárlású, nem a Foursquare-től megszokott pot still és oszlopos lepárlású rumok blendje. 22 évet pihent ex-bourbon hordókban, ebből 7 évet trópusi éghajlaton. 59.9% alkoholtartalommal került a palackba.

The Colours of Rum Barbados 1998 No.3 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
The Colours of Rum Barbados 1998 No.3 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

A megjelenése nagyon hasonlít a Foursqaure Exceptional Cask Series rumjainak megjelenésére. Mély aranybarna a színe. Közepesen testes, kissé olajos. Megforgatva szép filmet képez a poháron és vékony lábai nőnek, ahogy igyekszik visszacsorogni.

Az illata nagyon elegáns, érlelt párlatot sugall. Enyhe oldószeres illatot érzek először, ami átadja a helyét a hordónak. A száraz, érlelt, hordós illatokat nektárosság váltja. Édes, gyümölcsös már az illata, leginkább datolya és füge, de végig kíséri a tölgy. Hagyom egy kicsit állni a pohárban. Az édességből kibontakozik a dió és a karamell, amiket melaszos, édes és kesernyés közt mozgó illat vált. Az jellege teljesen a Foursquare más kiadásaira emlékeztet. Érdekes, hogy ez csak oszlopos lepárlású rumból készült és mégis hasonló balanszot érzek az illatában, mintha a megszokott pot still és oszlopos rum blendje lenne.

Az első korty erősen karcos. Érezni a magas alkoholtartalmat. Érett, édes, gyümölcsös az első benyomásom. Az illat sokkal inkább illeszkedett a Foursquare profilhoz, az íze elsőre kevésbé. Újra és újra kortyolva már sokkal ismerősebb az ízvilág. Az édes gyümölcsök itt érezhetőek, de a hordó már nem bujkál: erős, de nem domináns. A párlat aromája is erős, szokatlanul jól tud osztozni a figyelmemen a hordóval. Illatos fűszerek keverednek a hordós és gyümölcsös aromákkal.

A lecsengése hosszú, forró. Édes, karamellás íze marad a számnak. Egészen a végéig érzem a hordót is.

A párlat kerek, de nem érzem azt a kerekséget, amit a teljesen Foursquare által érlelt és palackozott rumoknál érzek. Érezni, hogy máshol érett és nem Richard Seale felügyelete alatt.

Értékelés: 100/85

Jamaika – Hampden 1998

A Hampden 1998-as évjáratát is többen palackozták már korábban. Ami előttem van, az egy 23 éves, teljesen kontinentálisan érlelt, 61,9% alkoholtartalommal palackozott pot still rum. Ebben az évben csak egy marque-ot adtak el független palackozóknak: a HLCF, azaz Hamden Light Continental Flavoured -öt. Ez jamaikai mércével közepes észter tartalmú marque (5-700 g/hlAA), valójában azonban egy intenzív aromájú, erősen funky rumról beszélünk.

The Colours of Rum Jamaica 1998 No.6 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
The Colours of Rum Jamaica 1998 No.6 © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Meglepően fakó, szalma színű a párlat. Ilyen hosszú érleléshez és pot still párlathoz képest pedig meglepően híg, meg sem tapad igazán a pohár falán. Valami nehezebbre, olajosabbra számítottam.

Az illata összetéveszthetetlen Hampden. Hasonló szárazság és elegancia van benne, mint a guadeloupe-i testvérében. Először erős, oldószeres az illata, majd átbillen a trópusi funkba, amit már ismerhetünk. Nem annyira édes és gyümölcsös, mint a 8 éves Hampden: tartózkodóbb, visszafogottabb nála. Lehet, hogy a teljesen kontinentális érlelés teszi, de a felismerhető jamaikai és Hampden jegyek mellett szokatlan ez a kicsit benzines, de elegáns illatvilág. Kis várakozás után megjelenik a hordós illat is: kicsit tölgyes, kicsit fanyar, de nem dominál. Jó eséllyel sokszor használt hordóban pihent, mert a kora ellenére még mindig a párlat vezeti az aromákat. Ez magyarázhatja a fakó színt is.

Az íze elsőre agresszív, körömlakklemosós. Enyhén éget az alkohol, de jól felmelegít. Erős kezdés, viszonylag kevés aromával. Száraz, csonthéjas ízek törnek át az erős szeszességen. Az illatával tökéletesen összhangban van az íze: felismerhető a jamaikai funk, de messze nem az az édes, trópusi kavalkád, amit a fiatalabb rumok adnak. Csípős, fűszeres inkább. Az íznél is igaz, hogy a párlat vezeti, nem dominál az érlelés vagy a hordós ízek. Összességében az ízei erősek, de nem tolakodóak. Ennek ellenére nem belépő szint sem a jamaikai sem más rumok közt. Meg kell szeretni ezeket az oldószeres ízeket, hogy egy ilyen szörnyeteg tényleg örömet okozzon. 

A lecsengése hosszú, forró és száraz. Enyhe hordós fanyarság marad meg utána. Meglepő a hosszú lecsengés és erős íz a számban: ilyen híg és színtelen rumtól kevesebbre számítottam.

Értékelés: 100/85

Változatosra és meglepőre sikeredett ez a flight. Ahogy feltételeztem, csak a lepárlás éve nem tartotta volna össze. A túlnyomó kontinentális érlelés hatásait a színen, sűrűségen és ízeken is érezni mindegyik mintánál, így ez jó kiegészítő a fő témához. Mindhárom rum elkanyarodott a lepárlók általam megszokott aromáitól, de nem tudtak teljesen megválni a terroir és készítési folyamat adta sajátosságaiktól. Egészen sós és oldószeres jegyek is előkerültek, valószínűleg a nagyon hosszú érlelésnek köszönhetően. Kellemes meglepetés és jóleső kiszakadás volt ez a három lepárló állandó kiadásaihoz képest.

Vélemény, hozzászólás?