Rhum JM Jardin Fruité

Rhum JM Jardin Fruité © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Agricole rumról írni és olvasni mindig izgalmas számomra. Leginkább azért, mert alulreprezentáltnak érzem a rum világában. Túl sokszor ajánlják csak érdekességként a rummal ismerkedőknek. Valóban más, mint a polcokon megszokott melaszos rumok, de ez ugye nagyban függ a kezed ügyében lévő polcoktól is. Szerencsére terjed a frissen préselt cukornád lé használata a francia Karib-térségen kívül is. Ehhez társulhat a kísérletező kedv a hordókkal és máris van miről beszélnie a műértőknek.

Legyünk most mi, te meg én a műértő közönség, és nézzünk rá egy érdekességre az érdekességek között. Leginkább kísérletezésnek nevezném, amit a Rhum JM csinált a hordókkal 2020-ban, a legjobb értelemben.

A Rhum JM-et az agricole-t ismerőknek nem kell bemutatni, az egyik legjobban reprezentált márka Martinique szigetéről. Rumjaik többségét a Martinique AOC-nek megfelelően saját termesztésű cukornádból készítik, két créole oszlopos lepárló berendezésben. Ezek kis méretű, réz lepárló oszlopok, amelyekből alacsonyabb alkoholtartalmú (rum esetén 70% körül) párlatok kerülnek ki. 

A JM rumjainak minőségét az eredetvédelemmel ellátott folyamaton túl a kristálytiszta víz, a gazdag vulkáni talaj és a meleg trópusi éghajlat garantálják. Ilyen adottságokkal működik a lepárló már a 18. század óta. 1864-ben vette meg Jean-Marie Martin a lepárlót és a J.M. monogrammal ellátott rumjai nagyon népszerűek lettek.

A JM kiadások nagy része érlelt rum, így van tapasztalatuk ezen a területen. A lepárló maga is foglalkozik hordók kiégetésével, hogy a legjobban tudják a párlatok érését és ízét befolyásolni.

2020-ban is ezt a tudományt vették elő az Atelier des Rhums kezdeményezésükhöz. A célközönség a koktél szcéna. A JM keverő mestere a párizsi Mabel bár tulajdonosával, Joseph Akhavannal közösen álmodta meg a három rumból álló sorozatot. Három rum, három különböző ízvilág: gyümölcsös, fűszeres és asványos. Mindegyik röviden érlelt rumok blendje, különböző hordókból, amelyek a változatos ízvilágért felelősek. Érdekességük, hogy ezek a rumok nem esnek a Martinique AOC védelme alá, eredetnek a Francia Antillákat jelzi a címke.

Ez a különböző hordókat használó kísérletező kedv, ami nekem nagyon tetszik. A párlat erényeit kihasználva, rövid, de agresszív érleléssel készítenek valami különlegeset. Nem kell 15-20 évet várni arra, hogy egy érlelt rum élvezhető legyen. A megfelelő hozzáértéssel érlelve rövid idő alatt is látványos és kiemelkedő eredményeket lehet elérni. A francia agricole rumoknál általában jellemzőbb is a rövid érlelés.

A Jardin Fruité felelős a gyümölcsös aromákért a trióból. A blend alkotóelemei két évet töltöttek különböző pörkölésű amerikai és francia tölgyfa, jó eséllyel ex-bourbon hordókban. 42% alkoholtartalommal palackozzák. A típusa elevé sous bois, tehát legalább 12 hónapot hordóban kellett töltsön lepárlás után.

A palack elegánsabb egy bár üvegnél. A címke színei sötétek, mélyek, de vonzzák a tekintetet. Az eleganciát a pici, műanyag csavar kupak csorbítja csak.

Rhum JM Jardin Fruité © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Rhum JM Jardin Fruité © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a párlat telített, mély réz színű. Megforgatva viszonylag hamar nőnek vékony lábai, nem túl sűrű vagy olajos. 

Első szaglásra szúrós az illata. Az alkoholosság után egy ragasztós-oldószeres és meglepően földes egyveleg szabadul el. Messze járunk, szerintem, a klasszikus agricole-os gyümölcsösségtől és növényességtől. Sokkal gyógyszeresebb, nehezebb az illata. Érezni a hordó illatát, de csak haloványan: tanninos fanyarságot kódorog illat végén. Megbújik vanília is mögötte, de alig érezhetően. Az egész illatélmény más, mint a melasz alapú érlelt rumok esetében. Nehéz gyógyszeresség és földesség jellemzi. Nincs benne nektáros édesség, kimondottan száraz. Erősen párlat vezette a Jardin Fruité illata, a hordó háttérbe szorul.

Az íze is száraz, erősen fás. Az illatánál kevésbé agresszív az íze, megbújik egy kevés édesség is benne, de semmiképp sem domináns. Kellemesen lágy a párlat, a tölgy fanyarsága beteríti a számat. Végig kíséri a bors csípős fűszeressége a kortyot. Érzek egy kis tőzeges, whisky-s beütést is. A tanninok fanyarsága kiegészül egy kis bőrrel, egyre jobb a társaság. 

Nem különösebben komplex rum, de már két év érés alatt is szépen beleszólt a hordó az ízvilágba. Szépen megbújnak a hordós jegyek a párlat aromái mögött, várnak a sorukra. Nem kezdőknek való agricole ez: sokkal földesebb, gyógyszeresebb. Nekem mindenesetre tetszik, ahogy beleborult a házi patika a poharamba. Van benne egy bizarr kívánatosság. Üde színfolt a hagyományos, gyümölcsösebb agricole-ok és az érlelt melaszos rumok tömkelegében.

A lecsengése száraz, bőrös, kicsit földes. A hordós aromák hamar búcsúznak, az agricole száraz, gyógyszeres íze marad a számban közepesen hosszú ideig. 

Összességében nem érzem a beígért gyümölcsös kertet a pohárban, de nem is hiányolom. A rövid, de érezhető hordós érlelés, szerintem még kívánatosabbá teszi a kiadást. Annak ellenére, hogy a bár szcéna a célközönség, én nem látom ezt a rumot koktélokban működni. Magában kortyolgatva kimondottan érdekes egy érlelt agricole-hoz képest. Egy Mai Tai-ba belepróbáltam, tekintve, hogy sok recept kér érlelt, martinique-i rumot. Nos, nem ezt… Nagyon elvitte a koktél ízét. Ez sokak hibás recept értelmezésnek is köszönhető, mivel amikor Trader Vic megírta a receptet még főleg melaszos rumok jöttek Martinique-ről. Valami szárazabb jobban állhat a Jardin Fruitének, mint egy édes és gyümölcsös trópusi koktél. Még a Rum shown megkóstoltam a párját, az Épices Créole-t, ami egy sokkal élénkebb, gyümölcsösebb, vibrálóbb rum. Azt sokkal jobban el tudom képzelni egy gyümölcsös koktélban.

11 ezer forint körül egy különlegesebb sipping rumot kaptam, és nem egy középutas koktél rumot, amire számítottam. Nekem az az érzésem, hogy kicsit több megbecslést is kaphatna. Mindenesetre, ha érdekelnek a szokatlan agricole rumok, ezt a kiadást mindenképp érdemes megkóstolnod. 

Értékelés: 100/70

Vélemény, hozzászólás?