Plantation Isle of Fiji

Plantation Isle of Fiji © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Fidzsi egy érdekes színfoltja a rum világnak, ahonnan különleges rumok érkeznek, mégsem emlegetik annyit, mint a karibi rum készítő országokat. Óceániában évezredes múltra tekint vissza a cukornád, azonban meglepő módon Fidzsin csak a 19. század vége felé lendült fel a nagyobb léptékű termesztése, rum pedig egészen 1980-ig nem készült a szigeten.

Hagyományosan gyapot termesztő ország volt Fidzsi, a cukornád csak a gyapot 1870 körüli áresése miatt tudott a középpontba kerülni. A cukoripar azonban nem tudott megerősödni az  1880 körüli nagy cukor áresés miatt és 1926-ig a cukor feldolgozók száma is 4-re csökkent. A cukoripart végül felkarolta a brit korona a Colonial Sugar Refining Company által. Az 1970-es évekig ez így is maradt, azonban Fidzsi függetlenedése után átvette a Fiji Sugar Marketing Company Limited. Hogy az import alkoholtól függetlenedni tudjanak és a cukorból is több hasznot tudjanak húzni, 1979-ben megalapították a South Pacific Distillery-t, Fidzsi azóta is egyedüli lepárlóját. A lepárló John Dore pot stillekkel kezdett, amik később le lettek cserélve az 1995-ben bezárt Willowbank új-zélandi lepárló pot stilljeire. Ezek három lepárló oszloppal egészültek ki, így készülhetnek a ma is elérhető, változatos fidzsi rum blendek. A lepárló többször gazdát cserélt, 1998 óta a Paradise Beverages tagja, amit 2011-ben az ausztrál tulajdonú Coca Cola Amatil vásárolt meg. Tehát a fidzsi rumokat tulajdonképpen a Coca Cola gyártja. 

Egyetlen lepárló van csak fidzsin, így a rumjuknak is elég felismerhető a karaktere, noha vegyesen készülnek pot still és oszlopos blendjeként vagy akár tripla oszlopos lepárlással. Jellemző rájuk az erős észteresség és funk (nem pont olyan, mint a jamaikai) és egyfajta piszkosság, amit a Caroni rumokra is szoktak mondani. Rumjaikhoz a cukornádat kézzel vágják és helyben dolgozzák fel, így hazai melaszból készülhet a rum. Az trópusi, meleg éghajlat a nád termesztésére és a rum érlelésére egyaránt tökéletes.

A lepárló saját márkás termékei a Bounty, a Raku és a Bati, hozzánk azonban inkább független palackozók által jutnak el a fidzsi rumok. A helyi piacra nem felelnek meg a hosszan érlelt, erős és aromás párlatok, így az ilyen hordók csak kallódtak a South Pacificnél 2010 környékéig. Ekkor kezdtek el a rum brókerek és független palackozók is a fidzsi rumok iránt érdeklődni, többet közt Alexandre Gabriel, a Plantation tulajdonosa is (üzletelni azonban csak 2015-ben kezdett velük) .

A Plantation talán számodra is ismert márka lehet, valószínűleg a legismertebb független rum palackozó. A francia Maison Ferrand konyak gyártó tulajdonában van. A világ rumjait gyűjtik össze mindenhonnan és a védjegyükké vált konyakos hordós, kontinentális másodlagos- vagy akár harmadlagos érlelés után dobják őket piacra. Az Isle of Fiji a Signature Blends sorozatukban debütált 2020-ban. Ez a sorozat az állandó kínálatuk része, amelyek már többek koktél rumnál és különlegesek a rum iránt érdeklődőknek. Wayne Curtis szerint a Plantation 2020-ban üzletet kötött a South Pacific-kel a rumjuk nagy részére, de én még nem látom a piacon, hogy nagyon lemaradna a többi független palackozó a fidzsi rum készletről.

Plantation Isle of Fiji © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Plantation Isle of Fiji © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Az Isle of Fiji a Plantationtől jól megszokott formájú üvegben érkezik, a prémium termékeikről elmaradhatatlan nádfonattal. A címke design buja esőerdős és trópusi érzetet ad, ahogy a rum körüli marketing is erre épít. Megmondom őszintén, én is beleszerettem a palackba, ahogy megláttam. Nagyon szép a palack a vibráló, színes címkével és jól megy a benne lévő párlat színével. A címke, ahogy már megszokhattuk, kiemelkedően informatív. A Plantation konyakos utóérlelése és palackozáskor szabadabb cukor használata sokaknak nem szimpatikus, azonban még sose hallottam panaszt a címkéik transzparenciájára. Minden apró részlet rajta van: az Isle of Fiji melasz alapú, amit 4-5 napig erjesztenek, hogy utána pot stillben és oszlopos lepárlóban párolják le. Ezután helyben 2-3 évre a jól megszokott ex-bourbon hordókba kerül a kész rum. Még hordókban elhajóztatják (lásd dinamikus érlelés) Franciaországba, hogy további egy évet töltsön a rum Ferrand konyakos hordókban. 40 % alkohol tartalommal palackozzák. Mint említettem, a cukorral nem fukarkodik a Plantation, az Isle of Fijiben 16 gramm van literenként, ami szerintem már elég sok és erősen édes irányba viszi a kiadás ízét.

Pohárba töltve kicsit fakó színű, sűrű, de nem túl olajos. Szépen megtapad a pohár falán, vékony lábai nőnek, ahogy forgatás után a pohár alja felé csorog.

Az illata kerek, kiegyensúlyozott, érett párlat illata. Enyhe ragasztót érzek megbújni a háttérben és könnyű alkoholosság jellemzi. Dominál a trópusi gyümölcs édes illata, ami lassan hordós fanyarba megy át. Érzem tehát a hordós aromát, de nem túl tolakodó, inkább vaníliás illatot ad neki, mint tölgyeset. Árulkodik azért az illat arról is, hogy röviden érlelt rumról van szó. Visszafogott, nem ígér túl komplex párlatot.

Íze édes, nektáros, érezni a trópusi életérzést benne. A gyümölcsíz telt, érett banános, kimondottan mézes. Észre veszem 16 gramm cukrot benne, de meglepő módon nem túl édes. Nincs szirupos, olcsó rum hatása. Érzem újra a hordót, de nem megy át fanyarba, csak a háttérből szól. Könnyű, egyszerű rum, nem hoz semmi komplexitást az illathoz képest. Az illatban jelen lévő ragasztó teljesen eltűnt, nem érezni az ízét.

A lecsengése elég rövid, édes-mézes, enyhén tölgyes. Nincs burn, könnyen iható, de könnyen felejthető is. 

A Rum shown volt szerencsém megkóstolni a Plantation 2009 Vintage Fiji rumját kontrollként, amit van is értelme evvel összehasonlítani meg nincs is. A Vintage pot still lepárlású, ami sokkal jobban adja a fidzsi rumok karakterét és jegyeit. A magasabb alkoholfok és a hosszabb érlelés is nyilván közrejátszik, az a kiadás 10 évet töltött hordóban trópusi környezetben és 49.5 % alkohollal palackozzák. Összességében az Isle of Fiji egy jó belépő rum, felismerhető érlelt rum jegyekkel, azonban nekem nem adja vissza a fidzsi rumok karakterét és ízvilágát. Az én ízlésemnek sajnos édes a hozzáadott cukor miatt, de könnyen iható, sőt rendesen itatja magát. 10-11 ezer forintért jó vétel, ha általában a rummal szeretnél ismerkedni, de ha egy hitelesebb rumot keresel, ami jól képviseli a származását, akkor nem ez lesz az.

Értékelés: 100/65

Vélemény, hozzászólás?