St. Nicholas Abbey 5 éves

St. Nicholas Abbey 5 éves © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

St. Nicholas Abbey a Barbadoson jelenleg működő négy lepárló közül a legkisebb, legújabb és az egyik legrégebbi is egyszerre. A cukornád birtok a 17. század óta létezik, amihez szervesen kapcsolódott a rum lepárlás is. 1947-ben a rossz gazdasági körülmények hatására ugyan bezárta kapuit, de a mai tulajdonos, a Warren család kezdeményezésére újra működik és látogatókat is fogad. 

A birtok története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Benjamin Berringer és Sir John Yeaman ingatlanspekulánsok és üzleti partnerek voltak. Két szomszédos birtokukkal kezdődik a történet. Már a telekhatárokon is gyakran vitáztak és ezeken a vitákon túl konfliktusforrás vol még Yeaman vonzalma partnere felesége, Margaret iránt. 

Yeaman végül állítólag megmérgezte Berringert, hogy félre állítsa. Senki sem állt már útjába, hogy ő vegye el Margaretet, aki egyébként már negyedik gyerekét várta Berringertől, és összevonja a két birtokot. 

Margaret és Yeaman halála után a birtokot Berringer unokája, Sarah Nicholas és férje örökölték. Átnevezték Nicholas birtokká, mivel Sarah gyűlölte Yeamant azért, amit tett a nagyapjával.

Az évek során több érdekes név is felbukkan a további tulajdonosok között. A birtok tulajdonosa volt az a Sir John Gay Alleyne is, aki a Mount Gilboa (mai Mount Gay) birtokot is igazgatta. Ő indította el a rumlepárlást a Nicholas birtokon. Tulajdonos volt még a Cumberbatch család is. Igen, amelyikből Benedict Cumberbatch, a színész is származik. Olvashattad nem is olyan rég a hírekben, hogy miután 2022-ben Barbados levált a brit koronáról végérvényesen, a korábbi nagybirtokos családok ellen szinte hadjáratot indítottak. Kártérítést követelnek a gyarmati rendszer alatt elszenvedett sérelmekért, többek között a Cumberbatch családtól is.

A 19. század közepén szerezte meg mai, végleges nevét a birtok. Az akkori tulajdonosok Sarah Cumberbatch és Charles Cave állítólag összekombinálták St. Nicholas Parish megye nevét, ahonnan a Cumberbatch család származik Bath Abbey nevével, ahol Sarah és Charles házasodtak. Így születhetett meg a St. Nicholas Abbey birtok.

Kicsit előre tekerem az időt, egészen 2006-ig, amikor is a Warren család kezébe került a birtok. A legújabb tulajdonos Larry Warren, barbadosi építész, aki egy felújított és újraindított cukornád birtok és lepárló elképzelésével érkezett. Szerette volna St. Nicholas Abbey régi fényét visszaállítani.  Elkezdett a családjával egy önellátó gazdaságot és lepárlót berendezni. Nem csak a lepárlót, valóban, a teljes birtokot felújították és megnyitották a látogatók előtt is.

A birtokon ma is termesztenek cukornádat, hogy ellássák a lepárlót. A több mint 400 holdnak csak egy részén terem a cukornád. Levéből mézet készítenek, hogy az aratási időszakon kívül is tudjanak lepárolni. Ez az egyetlen lepárló Barbadoson, amelyik cukornád mézet használ a rumjához. 

Larry Warren a rum lepárlás igényével érkezett a birtokra, de csak 2013-tól tudta ezt megvalósítani. Az első kiadásait a Foursquare-től vásárolta, érlelte tovább, majd értékesítette. A lepárlás beindításához is Richard Seale segítségét kérte. Többször is kóstolták együtt Larry rumjait, mire megfelelőnek ítélték.

A cukornád mézet akár 60 óráig is erjesztik, míg rum készítéshez képest magas,  9-12% alkoholtartalmú cefre lesz belőle. Ebből Annabelle, a hibrid lepárlójuk készít rumot. Annabelle egy pot still, amihez egy lepárló oszlop van kötve. 92 százalékos párlatot ad, amit utána 65 százalékosra higítva töltenek ex-bourbon hordókba.

A rum körül majdnem teljesen önellátó a birtok. A ledarált nádból, más nevén bagasse-ból brikettet készítenek a lepárló fűtéséhez. A palackozás is helyben történik, az üvegeket saját fából készült dugókkal zárják le. Az érlelő raktárakban csupán pár száz hordó pihen. Ezekből sorban töltik a palackokat, nem blendelnek. A legöregebb kiadások még Foursquare rumok, de a fiatalabbak már mind saját párlatból készülnek.

Nagyon érdekes, hogy egy ilyen régi és mégis is ilyen kicsi lepárló elismertséget tud szerezni magának kézműves hagyományával a többi, ipari léptékben működő lepárló mellett a szigeten.

Ezt a kóstolót még Lehoczky Péter rumfejtől kaptam, így szép palackos fotóm nincs. A St. Nicholas Abbey palackjai viszonylag elegáns, szögletes darabok. Állítólag, ha visszaviszel egy üreset, azt féláron újratöltik neked a valamelyik, általad választott kiadással. Az én kóstolóm 60% alkoholt tartalmaz, de van 40%-os változata is.

St. Nicholas Abbey 5 éves © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
St. Nicholas Abbey 5 éves © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a rum élénk rézszínű. A korának, szerintem, épp megfelelő. Nem túl testes, se nem túl olajos.

Az illata letisztult, elegáns, száraz. Elsőre klasszikus barbadosi rum. Csonthéjasok fanyarságával nyit, majd egy kis kartonpapír következik. Keresem a vad, gyümölcsös aromákat, amiket a honlap ígér, de nem különösebben gyümölcsös, inkább száraz párlatjegyek keverednek hasonlóan száraz hordós jegyekkel. A fanyar tölgyesség mellett megbújik egy kis vanília és dió. Nincs alkoholos illata, mivel azonban elég erős rum, szép lassan lezsibbasztja az orrom a sok szagolgatás. 

Első kortyra erős, de nem kellemetlenül. Eltölt a forrósága szépen. Korához képest meglepően érett íze van. Mangós édességet érzek a korty legelején, amivel az édesség és gyümölcsösség nagyjából le is van tudva. Előre tolakodik a tölgy, újra a csonthéjasok fanyarsága, majd bőr, dohány és még több, már az illatban is felismert kartonpapír. Az összhatás száraz és fűszeres. Borsos csípősséget húz a többi aroma maga után. 

A lecsengés hosszú, meleg, száraz és hordósan fanyar. Kicsit medvecukros is. A legvége kimondottan csípős.

Korához képest meglepően érett és kerek kiadás. Öt év alatt kellően lecsiszolódott a párlat  és pont elegendő hordós illatot és ízt vett fel. 60% alkohol nem sok neki, sőt jó áll. A sós-száraz ízprofil szokatlan volt a többi barbadosi rumhoz viszonyítva. A letisztultság és elegancia megvan benne, de nem olyan gyümölcsös, mint a Foursquare vagy Mount Gay rumok, amiket kóstoltam. Nem különösebben komplex rum, mégis nagyon jó élmény kortyolgatni. Pont olyan, amilyennek egy középkategóriás rumot szeretnél. Ha bárhol belebotlasz, megéri megkóstolni.

Értékelés: 100/80

2 Replies to “St. Nicholas Abbey 5 éves”

  1. Feel free to use any of my pictures when you need them.

    1. Thank you, that is very generous! I have a handful of these rockets for the short term, so I might check in for images. I’m trying to produce quality imagery, but these pharmaceutical bottles aren’t very attractive..

Vélemény, hozzászólás?