Mount Gay Andean Oak Cask

Mount Gay Andean Oak Cask © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Mount Gay kétségkívül a tökéletesen kiegyensúlyozott blendjeivel lopta be magát a rumfejek szívébe. A 2010-es évek közepére a műértő közönséget célzó, különleges, korlátozottan elérhető kiadásokkal azonban elmaradt a piactól a lepárló. Amíg a standard kiadásaik továbbra is pot still és oszlopos párlatok blendjei voltak és különleges lepárlású vagy érlelésű kiadásokkal nem nagyon foglalkoztak, addig a rumfejek érdeklődése és a rum piaca is elmozdult az izgalmasabb, ritkább párlatok irányába. A ritkán használt fából készült hordókhoz, hordóerős kiadásokhoz és a különböző single still palackozásokhoz fel kellett zárkózni, amire az Andean Oak Cask pazar példa.

Trudiann Branker, a Mount Gay jelenlegi keverőmestere nagyben segítette a felzárkózást a Master Blender Collection sorozattal. Nyitottsága és innovatív hozzáállása a teljes lepárlót jellemzi ma már. Nem csak a limitált kiadások érkeznek tőlük rendszeresen: fókuszt kapott a fenntarthatóság, a kísérletezés, a lepárló körüli gazdálkodás és a helyi közösség segítése is. Saját cukornádat termesztenek, amiből rum készül, de foglalkoznak méhészettel és zöldségtermesztéssel is, aminek az eredményeit dolgozóikkal és családjaikkal is megosztják.

A Master Blender Collection a Mount Gay több, mint 300 éves rumkészítési tapasztalatának, de az innovációnak is az ünneplése. Változatos hordós érlelések és single still párlatok kapnak helyet benne, amik megmutatják, hogy sokkal többet tud a lepárló, mint amit az évszázados rutin biztosít. 

Az Andean Oak Cask a sorozat negyedik kiadása. Single batch, tehát egy szakaszban lefőzött pot still rumról van szó, ami utána 14 évig pihent ex-bourbon hordókban, majd 11 hónapos finisht kapott új, andoki tölgyfa hordókban. Ez a hordónak ritkán használt fa az Andok hegyoldalaiból, Kolumbiából származik. A Mount Gay kísérletképp szállt be, amikor a Bruichladdich whisky lepárló, akivel jó kapcsolatot ápolnak, rendelt egy adagot ezekből a hordókból. 

A szokatlan faanyag és a friss hordók intenzív íze vezette a keverőmestert a végleges kiadáshoz. Gyümölcsös és fűszeres eredményt várt a pot still párlat és az új hordó házasságától. A palackba 48% alkoholtartalommal került. Ezen az alkoholfokot érezte Branker a legjobban kibontakozni az andoki tölgy és a párlat ízjegyeit. Összesen 2760 palackot töltött meg vele.

Mount Gay Andean Oak Cask © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Mount Gay Andean Oak Cask © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Mount Gay Andean Oak Cask aranybarna a pohárban. Olajos, testes párlat. Vastag filmet képez a pohár falán.

Az illatvilága elsőre nem esik messze a lepárló és Barbados blendjeitől, pedig kizárólag pot still párlat van benne. A kora ellenére friss, gyümölcsös: leginkább körte illatát érzem. A gyümölcs frissességéhez enyhe növényesség társul. Ezt az üde egyveleget nehezíti egy kis gyógyszeres és ragasztós piszkosság, amibe később lágy bőrösség keveredik. A hordó fássága nem erős, a párlat kora ellenére sem. Enyhe vaníliás édesség bújkál a háttérben, de inkább elegáns és száraz az összkép. Az elegancia és letisztultság egyértelműen barbadosi, de az első szaglásra megállapított jelleg az illatolás végére már eltávolodik a sziget blendelt rumjaitól. Nehezebb, testesebb a megszokottnál, még alacsonyabb ABV mellett is.

Első kortyra sűrű, nehéz rum. Fanyar, földes, erősen maszkulin. Messzebb sodródtunk a barbados blendek lágy ízeitől. A körtés és már egy kicsit almás gyümölcsösséget továbbra is érzem, de a piszkos gyógyszeresség, valamint a bőr sokkal jobban előtérbe kerül. A hordó fássága más, mint a megszokott. Frissebb, harapósabb. Tetten érhető a friss fa. Enyhe vaníliás édesség emlékeztet a hagyományosan érlelt rumokra. Az alkohol szépen beépült az ízekbe: alig érezni. A melasz kesernyésségét nyomokban étcsoki és egy kis mentás csípősség erősíti fel. 

A lecsengés közepesen hosszú. Fanyar, száraz, kissé füstös és fás. A melengető érzés maradhatna hosszabban. Talán egy kicsit magasabb ABV segítene rajta. 

Szolid, komoly és elegáns rum az Andean Oak Cask. Jól hozza a barbadosi gyümölcsösséget, de nehezebb a megszokottnál. Az andoki tölgy kellemeset csavart a már lassan elcsépelt, bourbon hordós ízeken. Üde változatosság a Mount Gay szokásos ízvilágához képest. Szembe megy a blendek simaságával és lágyságával. Végre egy kis izgalom a lepárlótól. A szigetről megszokott 43-46% alkoholfokot nem lépi nagyon túl, de így is izgalmas. A Master Blender Collection létjogosultsága egyértelmű.

A sorozat megjelenése óta nagy változások indultak be a Mount Gay-nél, ami rengeteg érdekességgel lát el minket, nem csak rum formájában. A korábbi lemaradást ledolgozták és szerintem újra éllovasai a rum készítésének és az innovációnak körülötte. Standard blendjeik továbbra is meghatározóak maradnak, de érdemes lesz a ritkaságokat is keresni tőlük, mert a lepáró különböző arcait nagyon szépen megmutatják. Az Andean Oak Cask tökéletes darabja a sorozatnak, valamint remek példája Branker és a Mount Gay innovatív hozzáállásnak, ha rumról van szó.

Értékelés: 100/79

Vélemény, hozzászólás?