La Hechicera

La Hechicera © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Barranquilla Kolumbia buja esőerdőitől és hófedte hegycsúcsaitól csak egy karnyújtásnyira, a Magdalena folyó és a Karib-tenger partján fekvő iparváros, az országban a negyedik legnagyobb. Innen származik Kolumbia talán legfiatalabb rum márkája, a nemzetközi porondon rengeteg díjat bezsebelő La Hechicera. Ezt a rumot a Riascos család birtokában lévő, Kolumbia egyetlen nem állami rumipari cége, a Casa Santana Ron y Licores gyártja.

A Riascos család közel 30 éve foglalkozik rummal, azonban lassú folyamat vezetett a La Hechicera megszületéséig. Idősebb Miguel Riascos az 1990-es évek fordulóján kezdett a rum blendelésbe és forgalmazásba. Fidel Castro kormányával közreműködve hozták létre “pincéjüket” (bodega), ahogy ők hívják. Az eredeti tervek szerint kubai párlatokat érleltek és palackoztak volna az amerikai piacra, de Fidel végül nem akarta aláásni a Havana Club piaci lehetőségeit, így csak tudást adott végül Riascos-nak, hogy beindítsa üzletét.

A Kubától kapott egyik legfontosabb dolog végül Giraldo Mituoka Kagana, japán és kubai vegyes származású rum mester (maestro ronero) lett. Azóta is ő tölti be ezt a pozíciót, noha Riascos már nem dolgozik a kubai rezsimmel. Mivel a kubai párlat forgalmazás nem jött be, a Casa Santana blendek keverésével és forgalmazásával kezdett foglalkozni és teszi a mai napig. A termelésük legfontosabb elemei az érlelés és a blendelés, amiket Giraldo Kubában tökélyre fejleszthetett és Kolumbiában kamatoztathat. A La Hechicera, akár a többi brand, amit a Casa Santana forgalmaz, különböző kolumbiai és karibi lepárlók párlatai. 

Az irány egyértelmű: könnyed, oszlopos lepárlású, cukornád melaszból készült rumokat vásárolnak, és könnyű, lágy, spanyol stílusú rumokat kevernek belőlük. Fő rumforrásaik a spanyol hagyományú rum termelők: Panama, Dominikai Köztársaság, Trinidad és természetesen Kolumbia. Egy ideje már próbálnak csak a hazai rumokból vásárolni, néhány éve pedig már saját lepárlót is üzembe szerettek volna helyezni, hogy végre elérhessék a 30 éve kitűzött célt, a saját készítésű rumot.

A Casa Santana-nál kulcsfontosságú az érlelés. A solera érlelést alkalmazzák, a saját értelmezésükben, amiben a különböző típusú és korú hordók ízképzését is figyelembe veszik, de pontosan nem derül ki sehonnan, miben térnek el a „standard” solerától. Hordóik többnyire ex-bourbon hordók Kentuckyból.

A La Hechicera brand idősebb Miguel Riascos gyermekei, ifjabb Miguel Riascos és Laura Riascos fejéből pattant ki. A márkanév jelentése varázslónő. A brand eszménye az erősen feminizált kolumbiai természet gazdagsága, változatossága, bujasága és termékenysége. Kolumbia nőies termékenységét, titokzatosságát és a latin temperamentumból fakadó enyhe veszélyességét szimbolizálja a márka. Ezt erősíti az üvegen lévő viaszpecséten az imádkozó sáska is: a hipnotikus szerető, aki végül elfogyasztja a hímet párzás után. 

A címkén Sierra Nevada de Santa Marta változatos környezete látható. Ez az a hely, ahol 6000 méter magas, hófedte hegycsúcsról homokdűnéket, mocsarakat, de a Karib-tengert is láthatod. Ők ezt a típusú karibi közeget szeretnék megmutatni, nem pedig a homokos strandos, ernyős koktélos változatot. Az üveg a rum készítést ünnepli: régi gyógyszeres üvegre emlékeztet, így a rum lepárlás mögötti alkímia előtt tiszteleg, valamint utal a varázslónő által kevert főzetekre is.

Az első palackozások 2012-ben jelentek meg az Egyesült királyságban és csak egy évvel később Kolumbiában. 2014-ben jelent meg kontinentális Európában és az amerikai piac meghódításának korábbi tervei ellenére csak 2017-ben került az Egyesült Államokban a polcokra. 2019 óta kísérleteznek újabb termékekkel is, muskotályos hordóban finishelt és banánnal áztatott változatokat is kapni már. Utóbbiakat a Tüskevár kapitánya kóstolta végig, nem is olyan régen. Érdemes az ő szemüvegén keresztül is megtapasztalni a La Hechicera rumokat. A márka sikerét jelzi a számtalan megnyert díjon túl, hogy a Pernod Ricard, italipari óriás 2021-ben többségi tulajdont szerzett a La Hechicerá-ban.

A rum erősen spanyol befolyású: oszlopos lepárlású, melasz alapú rumok blendje, amely 12 és 21 év között érlelt párlatokból készül, amelyek Casa Santana saját solera érleléséből kerülnek ki. Könnyed 40% az alkoholtartalma. 

La Hechicera © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
La Hechicera © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve a színe telt, sötét barna, mahagóniba hajlik. Kicsit olajos csak, vékony lábai nőnek, miután megforgatom a pohárban.

Első illatolásra alkoholos, oldószeres, de nem kell sok pihenés neki, ezeket gyorsan leveti magáról. Érett, de nagyon lágy az illata. Harmonikusan épülnek egymásra a hordós jegyek. Vanília, karamell, tölgyes fanyarság váltják egymást. Kiegyensúlyozott és nagyon elegáns. Erősen hordó vezette a kiadás, kubai mintára könnyű, oszlopos lepárlású rumokból készült. Az illat vége fűszeres és száraz. Nyoma sincs az édességnek, ami más solera vagy középutas spanyol jellegű rumokat jellemez sokszor.

Megkóstolva visszafogott elegancia jellemzi, de egyáltalán nem jellegtelen. Az alkoholtartalommal nem szaladtak el, így könnyű, kiegyensúlyozott és lágy a párlat. Kezdetben édeskés, amire az illatból nem feltétlenül következtettem volna. Az édeset a hordós jegyek váltják: vanília, fanyar tölgy, majd egy kis fahéj. Kicsit csípős, fűszeres íz marad a nyelvemen, miután az édes és hordós jegyek lecsengtek. A szárazság, ami az illatában jelen volt már nem jelentkezik. Ami az illatban csak bújkált, de az ízében rendesen előjön az a frissen vásárolt, hasított bőr aromája. Szeretem, amikor ilyen idegen aromák is elbújnak a klasszikusak mögött.

Lágysága rövid lecsengésében is megmarad. Édeskés, vaníliás, kicsit fűszeres íz marad a számban. Nincs burn az alkoholtól, nem is igazán érezni.

Ami nekem kimondottan szimpatikussá teszi a La Hechicerát az a transzparencia. Sok dél-amerikai rum gyártóra ez kimondottan nem jellemző. Nincs mindenhol azonosítható lepárló a rum mögött, esetenként nem is az üvegen szereplő országból származik a rum. A rumokat sokszor édesítik és glicerinezik, hogy jobb állaguk legyen. A kormeghatározások kétesek az adalékanyagok és a különböző „solera” érlelések miatt. A La Hechicera ezzel szemben egészen átláthatóan kommunikál a termékeiről.

Nagykövetnének kerestem egy palackozott meglepetést, amikor a La Hechicera-ra akadtam. Kimondottan solera rumot kerestem, ami könnyed, de nem túl édes és én magam is szívesen fogyasztom. Itthon akkor még nem találtam meg egyik webshopon sem, de azóta több helyen is felbukkant. 17 ezer forinttól a tied lehet. 

Igazi könnyű, édes solera rum a La Hechicera, de még az elfogadható mértékig: deklaráltan adalékanyagtól mentes minden Casa Santana rum. Könnyen csúszik és lágy. Nagyon jó belépő a solera rumok, a spanyol jellegű rumok és általában a rum világába.

Értékelés: 100/75 pont

2 Replies to “La Hechicera”

  1. Nekem a 12-21 éves párlatzoknól készuül solera módszerrel kitétel kicsit nehezen értelmezhető. Ahogy én tudom, a solera lényege, hogy a nem teljesen kiürített hordókba teszik a frissebb párlatokat, melyek így keverednek, és egyegyenletesebb ízvilág jellemzi a különböző palackozásokat. Alsó korhatárt még el tudok ehhez képzelni, de a felső leginkább az adott solera rendszer életkora. Kivéve ha van valami súlyozottan átlagolós matek benne.

    1. Valamelyik interjúban kiemeli Miguel Jr., hogy az ő solerájuk speciális, mert a hordók előéletét is figyelembe veszi, de sehol sem magyarázza el pontosan, hogy mitől speciális. Lehet, hogy benne lenne a válasz a 12-21 évre is. És persze lehet, hogy a dél amerikai ködösítés történik itt is 🙂

Vélemény, hozzászólás?