Antigua az egy lepárlós szigetek csoportját erősíti. A helyi rum stílusa meglepő lehet: Trindadhoz hasonlóan, a brit gyarmati múlt ellenére könnyebb, oszlopos lepárlású rumokat készítenek. Az English Harbour az Antigua Distillery Ltd. export márkája, a Sherry Cask Finish pedig a rumfejeket célzó small batch különlegesség.
A szigeten hosszú múltra tekint vissza a cukornád, a helyi rum sikere viszont finoman szólva is ingadozó volt. Antigua a 18. század végén a Karib-térség egyik legnagyobb rum termelője volt. Ez a rabszolgaság 19. századi eltörlésével azonban megváltozott. A lefőzött rum mennyisége a töredékére csökkent. Még a 20. század elején is guyanai és barbadosi rumot importáltak otthoni fogyasztásra.
Ezt a hagyományos blendelő-kereskedő üzletmodellt akarta egy csoport antiguai kereskedő az 1930-as években megváltoztatni. Jobban akarták irányítani, hogy mit és miből készítenek. 1933-ban St. John’s kikötőjében, Rat Islanden nyithatták meg lepárlójukat. Több helyi cukornád ültetvényt is felvásároltak később, hogy saját melaszból készíthessék az antiguai rumot. A lepárló egy Savalle-féle oszlopos lepárló rendszerrel kezdte meg az üzemet. Ezt a kilencvenes években a John Dore újította fel. Sehol egy pot still…
A rum a második világháború után futott fel jobban a szigeten, az itt állomásozó amerikai katonáknak köszönhtően. Az antiguai rum később együtt változott a közízléssel. A lepárló könnyebb rumokat kezdett el készíteni a hatvanas évektől.
A szigeten, hasonlóan más karibi országokhoz, az egyszerűbb, olcsóbb palackozások fogynak. Rum shopokban (mint Jamaikában a rum bárokban), dominózás közben rumozgattak a helyiek. A trópusi éghajlat valószínüleg kevésbé teszi élvezhetővé vagy indokolttá a 60% fölötti alkoholfokú, single cask, cask strength és hasonló kiadásokat, így ezekre kisebb az igény a helyi piacon.
Az English Harbour a lepárló húzó márkája a nemzetközi piacon. Azon kevés oszlopos lepárlású rumok közé tartozik, amik könnyűek, mint a spanyol hagyományú rumok, mégsem túl laposak vagy édesek (vagy cukrosak, jaj!). A márka a 90-es évek óta van jelen. A neve a sziget déli kikötője (English Harbour), a tengerész élet és a napi tot, azaz rum fejadag előtt tiszteleg. Az 5 éves kiadásuk 2002, míg a 10 éves 2007 óta kapható. Ezekkel, valamint néhány izgalmasabb saját és független palackozással került fel Antigua a világ rumtérképére.
Az elmúlt tíz évben a lepárló finomított a kínálatán. A helyi ízléssel ellentétben ugyanis az európai és amerikai rumfejek kajálják a komplexebb, hosszabban érlelt, különleges hordós és akár magasabb alkoholtartalmú tételeket. A párlatok továbbra is lepárló oszlopban készülnek, főleg az érleléssel varázsolnak.
Az English Harbour Sherry Cask Finish alapja a hagyományos 5 éves kiadás. Az alap bourbon hordós pihenőt további két hónap követte Sherry hordókban. Az első batch 2016-ban jelent meg. A rum alapja cukornád melasz és visszafogott 46% ABV-vel került a palackba.

Kitöltve a Sherry Cask Finish okkeres, világosbarna színű. Híg, alig olajos. A pohár falán épp hogy csak hagy nyomot.
Az illata friss, könnyed. Egyértelműen uralják az illatokat a melasz keserédessége és a hordó illatai. A frissességet növényesség és trópusi gyümölcsök visszafogott illata és bogyós gyümölcsök fanyarsága adják. Mélyebben a pohárba dugva az orrom megérzem a hordó fűszeres aromáit: karamell, vanília, fahéj. Egyre jobban érezni az általános édességet, amit a sherry kölcsönöz a párlatnak. Kartonpapír és bőr vegyül a friss, édes egyvelegbe, tovább bonyolítva azt. Nem kiemelkedően összetett, mégis széles palettát járunk be a különböző illatokkal. Ezek szép, kerek összhangban vannak. Könnyen iható,jól megközelíthető rumnak ígérkezik.
Az íze komolyabb, mint az illata. Nincs meg benne ugyanaz a könnyedség, üdeség és játékosság. Kicsit ellaposodott, ha mondhatom így. Nem túl testes és határesetesen karakteres rum. A fűszerek és a hordó dominálnak. Nincsenek akkora kilengések az ízében, mint az illatában, de hasonló aromák érvényesülnek. A hordó fája és fűszere sokkal szárazabb, mint az illatban volt. A sherry íze is sokkal szárazabb, mint vártam. A melasz fanyarsága keveredik egy kis kartonnal és dohánnyal. Elegáns, visszafogott és nagyon könnyen csúszik. Klasszikus, érlelt rumos ízek kényeztetnek, kevéske izgalommal megfűszerezve. Az alkohol is jól integrálódott, nem zavar be csípősséggel, harsánysággal sehol.
A lecsengése rövid, hanyagolható. A szájpadlásom inkább csak száraz marad tőle, kevéske rumos ízzel. A könnyű párlat ízei hamar elillannak a nyelvemről végül.
Jó lenne ismerni az eredeti 5 éves kiadást, hogy össze lehessen hasonlítani. Magában nézegetve az English Harbour Sherry Cask Finish egy mérsékelten izgalmas tétel. Napi kortyolgatásra tökéletes. Visszafogott, nem túl erős és nagyon könnyű. Kimondottan alkalmas a rum ízeivel való ismerkedésre. A csak oszlopos lepárlású rumok közt üde változatosság, hogy nélkülöz mindenféle fölösleges adalékot: legfeljebb színezékként van benne karamell. Kerek, pozitív rum élmény, ami bárkit a helyes útra tud terelni a rummal való ismerkedés során. Lehetne kicsit testesebb, karakteresebb, nehezebb is. A pot still párlat nekem hiányzik belőle, de sajnos nem része a lepárló profiljának.
Értékelés: 100/75