Magyarországon lelassult a rumforradalom: a kereskedők kevesebb erőfeszítést fektetnek a fogyasztók oktatásába és a ritkább, akár kézműves rumok is egyre nehezebbn felhajthatók. Emellé érezhetően csökkent a fizetőképes felvevő közönség is, így sokkal jobb pozícióból indulnak a elérhetőbb árú és nagy mennyiségben értékesíthető rumok. Ezekben azonban jóval kevesebb izgalmat találsz, már kevéske tapasztalattal is. A mintázás itthon egyelőre csak közösségi kezdeményezés, így felértékelődik a spirit- és koktélbárok szerepe a fogyasztói edukációban. Az olyan párlatokra specializált bárok, mint a Seven Cocktail Bar a rumivók zarándokhelyei, mivel a Bacardinál érdekesebb tételeket és a mögöttük lévő tudást ezeken a helyeken találják meg a legkönnyebben. Ideje tehát bővíteni Budapest rumtérképét egy újabb hellyel, hogy legyen hol meginnod egy jó rumot vagy rum alapú koktélt.
Nagy halommal rendeltünk csoportosan Ian Burrell új könyvéből, amiből Rico, a Seven bartendere is kért. Ha már úgyis bevittem egy példányt neki, akkor miért is ne maradhattam volna néhány italra? Régóta szerettem volna már bővíteni Budapest rumtérképét és a Sevennek nagyon is van helye a listán. A bár a Seven Hills lepárló bárja. Rum nincs a termékpalettájukon, de Rico és csapata elég színes-szagos kínálatot rakott össze cukornád párlatból a bárban.

A polcokon csupa olyan palack van, amivel vagy jó elkezdeni a rumozást vagy a már haladó rumozó szívét is megdobogtatják. A Hampdenek, TBRC-k és Diplomático vintage-ek mellett füstös clairin-ek és még egy régi fehér Diplomático is helyet kapott. Utóbbit váltotta a Planas, így kisebb ritkaság. Kapni még belőle néhány helyen, de már maga a márka sem jegyzi a honlapján. A kínálat rendszeresen frissül egyébként és a tintások nagy örömére esetenként Serial Bottle Killers esemény keretében kedvezményesen ki lehet végezni egy-egy palackot, hogy legyen helye az újaknak.
Miután kényelembe helyeztem magam a bárpultnál, elmélyültem a párlat- és koktéllapokban. Kiadós olvasmányok, szánni kellett időt rájuk. Aminek örültem, hogy ha több rumot is kóstolnék, nem kell egyesével összebogarásznom őket, flightokat is kérhetek. Az egyik luxi kategóriást választottam, amiben igazán ízletesnek tűnő rumok voltak. Nem csak rumból van flight, más párlatokat is kipróbálhatsz. A mellettem ülők francia párlatos sorral barátkoztak. A pultban a srácok képben voltak, nem akadtak el azon a kérdésen sem, hogy a TBRC secret distillery vajon melyik lepárlót takarja. Külön öröm rum témában tájékozott bartenderekkel találkozni. Rico magasra teszi a lécet: sorra nyeri a versenyeket és ha az emlékezetem nem csal, hivatalosan is ő a bartenderek első számú okostojása – megnyerte a legtájékozottabb bartender címet az egyik korábbi bar shown. Lássuk, mit rakott össze a csapatával.

Plantation Fiji 2004
A márka kétes hírű a rumbarátok között, azonban a fidzsi rum csodálatosan változatos. Oszlopos lepárlású, mégis erős és karakteres. 17 évet érett a trópusokon és csupán 2 évet töltött konyakos hordóban, valamint dosage sincs benne, így én mentesnek nyilvánítom a Ferrand-féle betegségektől. Nagyon jól iható rumos rum. Száraz, hordós, de gyümölcsös is egyben. Szépen lekerekedett az íze és a magas alkoholfok ellenére sem vág arcon. A sorban következő jamaikai rumoknak jó partnere: a lepárlási mód ellenére magas észtertartalmú és nagyon ízes is. Jó nyitás, szerintem, aki meg huhogni szeretne, hát tegye..
TBRC Jamaica Secret Distillery # 1
A TBRC rumjai általában elég jók: állandó partnerem a kettes számú koktélblendjük jamaikai és guyanai rumokból. A nem túl titkos lepárló a Worthy Park. A rum a palackban 6 éves és 51.5% ABV-vel került bele. Már az illata elárulja a lepárlót: kedvenc almás-ragasztós kombinációm, sok trópusi gyümölccsel. Ízében is domináns a gyümölcsös, ananászos funk, de van benne egy kis növényes fanyarság. Nehéz, olajos, sűrű párlat. Igazi jamaikai pot still szörnyeteg. A hordó szépen lekerekítette, de a 6 év ellenére alig érezni az ízeit: a párlat a főszereplő. Azt gondolnám, hogy nehéz innen érdemben feljebb lépni…
Hampden Pagos
..de ott a Pagos. Édesebb, trópusibb a funkja, mint a WP-nek volt. Erősen érezni a sherry hordó befolyását a rumon. Észtertartalma alapján jó eséllyel HLCF marque az alapja. Az alkoholtartalma tekintélyt parancsoló 52%, azonban ez nagyon szépen integrálódott, nem tolakszik. Ez talán a legmegközelíthetőbb és legbarátságosabb Hampden rum, amit eddig kóstoltam. Az édes sherry íz gyönyörűen körül öleli a párlat funkját. Luca és a Hampden kitett magáért evvel a kiadással.
A flight eléggé rendben volt, jól építették fel. A rumok egyre nehezebbek, aromásabbak lettek, de a komplexitás végig egy szinten tartotta őket. Egyik sem volt lapos sem magában, sem a többihez viszonyítva. Lehet, hogy három különböző ország rumja egy kicsit szélesebb perspektívát adott volna, de ez már haladó sor, így kevésbé elvárás részemről, hogy mindenféle rum stílusokat bemutasson. Arra ott a belépő kínálat.
Bónuszként még egy Plantation Fiji 2009-et is kaptam, mivel az van a flight-ban hivatalosan, csak éppen “rosszat” adtak elsőre. Ez pot still rum, ami a flight logikájába jobban illik, de szerintem laposabb a 2004-es kiadásnál. Ahogy mondtam, a fidzsi rum csodásan sokoldalú, így meg sem lep, hogy egy oszlopos párlatuk tökéletesen illik egy pot still sorba. Így se panaszkodtam volna, de a kis tévedéssel sokkal jobb volt az összkép.
Nem újdonság, hogy a rum mellett a rum alapú, főleg a tiki koktélok is érdekelnek. A Seven Cocktail Bar díjnyertes csapatán túl különböző vendég bartenderek is garantálják, hogy ez az igényem is ki legyen itt elégítve. Kis emlékeztető: Sergio is volt itt tavaly guest shiften és elég frankó tiki kreációkkal örvendeztetett meg.

Most sem kellett csalódnom. A közönségkedvencként a menün ragadt Liquid Munchiest kóstoltam meg. Ez egy clarified milk punch, ami nagy sláger a rumkoktélokat szeretők közt. A milk punch tejes koktél, ami többféle alapszesszel készülhet. Ilyen a tojáslikőr is. A clarified pedig azt jelenti, hogy meg lett valamilyen megoldással tisztítva. Értsd: az ital átlátszó, nincs tejes megjelenése. Lehet növényi tej is. A Liquid Munchiesban 8 éves Hampden rum, mezcal, tisztított mandulatej, fahéjas amaréna szirup és CBD olaj van. A milk punch és a karibi ízvilág minden jósága benne van ebben a koktélban. Lágy, selymes a tejes alaptól. Édes, fahéjas a sziruptól. Funky a rumtól és füstös a mezcaltól. Pazar élmény belekortyolni. A tiki fűszeres, rumos ízvilágát nagyon jól hozza, de a citrus ugye hiányzik belőle. Legjobb egy ilyen klasszikussal elmerülni a rumos koktélokban.

Szép munkát végeztek a Sevenben a rumos polc feltöltésével és a koktélokkal is. Jól ötvözik a kifinomult párlatfogyasztást a koktélok dekadenciájával. A pultban a srácok segítőkészek és tájékozottak. Vendégként tehát minden adott, hogy ne csak jól szórakozz, de egy kicsit tanulhass is arról, ami a poharadban van.
Kedvenc helyünk! 😊