Bristol rum a világ körül

Bristol Classic Rum palackozások© Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Verne 80 nap alatt a föld körül regénye a mai napig rabul ejtő olvasmány és hihetetlenül kalandos történet. A mai felgyorsult, és minden pontján összekötött világban ennél már gyorsabban is be lehet járni a földgömböt, akár két lábunkkal, akár virtuálisan, valamilyen egyéni megközelítésben. Bátor rumfejekből álló kis társaságunk végül 79 nappal gyorsabban abszolválta az utazást a Bristol Rum támogatásával, a rumos régiókra koncentrálva.

A gesztenyét, illetve a lehetőséget a Premirumos Doktor Csabival kapartuk ki. Neki disztribúciós lehetőség kínálkozott, nekem pedig végtelen rumfürdő blikkre. Az ő nevében nem nyilatkoznék, de én nem panaszkodom a végeredményre. A Bristol Rum 18 mintával örvendeztette meg a Dokit, amit kivétel nélkül megosztott velünk. A Bristol Rumról már olvashattál a blogon, egy elég prominens rum kapcsán. Most a karibi térség különböző szigeteiről több állomásos felvezető is jár a Caronihoz. 

A Bristol specialitásai a különböző single rumok: single barrel, single estate vagy single still. Jöhetnek a rumok tehát egy birtokról, egy hordóból vagy egy lepárló berendezésből. Utóbbi ritkább, de ismerünk elég neves berendezést a Karib-térségben, amelyek kiváló párlatokat adnak. A blendek kimondottan ritkák a Bristolnál, illetve a hordóerős rumok sem az asztaluk. Az alapító, John Barrett meglátása, hogy 40-50% között ihatóak a rumok, erősebbre nincs szükség. Evvel majd vitázok később…

A kóstoló sor a Bristol Rum legfrissebb termékeit tartalmazta: 2021 és 2022 palackozásait a nagyon fiataltól a nagyon öregig. A független palackozóknak mindig van saját ritmusuk, ahogy a kiadásaikat megjelentetik. A Bristol aktuális kínálata kis szünetekkel teljesedett ki, de töbssége két éve elérhető. Kevés palackozótól látni 18, egyszerre elérhető kiadást. Látszik, hogy a Bristol Rum hosszú múltra tekint vissza és jók a kapcsolatai a lepárlókkal és kereskedőkkel. 

A széles paletta előnye, hogy jó eséllyel kiszolgálja a kezdő és haladó fogyasztókat is. Ehhez kell némi változatosság is: 2-3 szigetről két tucat mintát venni nem éppen izgalmas. Ennyi elérhető palackozással egy csodálatos körsétát vártam a Bristoltól. Tudtam, hogy lesz bőven, ami nem üti meg az ingerküszöböm, de olyanra is számítottam, ami után megnyalom mind a tíz ujjam. 

Könnyű belépők

A Bristol rumjainak ABV-je általában alacsonyra van hangolva, így a könnyed és a kategóriával ismerkedésre alkalmas rumok nagyon jól passzolnak a kínálatukba. Ezek mind melasz alapúak, többnyire oszlopos lepárlásból. A klasszikus hordós aromák dominálnak bennük. alapvetően kiegyensúlyozottak, kevesebb rejtett izgalommal. Némelyik elég nehéz, hogy jól működjön egy szivarral.

A Barbados 2022 Foursquare párlat. 11 évet volt hordóban és 47%-kal palackozták. A brit rumos hagyományokkal jó ismerkedni, bár a lepárló eredeti karaktere csak gyengén jön át. Sok jobb Foursquare rumot ittunk már, nem csak közvetlenül a lepárlótól.

Bristol Classic Rum Barbados 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Bristol Classic Rum Barbados 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Fine Cuban Rum is a könnyű bevezetőket erősíti. 13 évet volt hordóban, ebből 6 évet az Egyesült Királyságban. Sherry hordós finisht is kapott. Édeskés, könnyű kubai rum, amiben a hordó ízei dominálnak. A finish édessé, nektárossá teszi, de az izgalom faktor alacsony maradt. Hiányzik nekem a Selección de Maestros eleganciája belőle, pedig hasonló kategóriájúnak tartom őket.

A Dominican Rum 2022 9 éves párlat. Madeira hordó finisht kapott. A lepárlót nem publikálta a Bristol. Az illata fás, érett, és komolyabb érzetet ad, mint az előzőek. Ízében nem hoz nagy meglepetéseket. Könnyű, édeskés, enyhén fás. Szivarral jól működne.

Korban kicsit feljebb lépve Venezuela és Panama 12 éves rumjai következnek. Mindkettő 47% alkoholfokkal bír és amerikai tölgyfahordókban pihent. A venezuelai nehéz, karamellás, barna cukros. Kicsit édesebb a kubainál, de sokkal több íz van bele sűrítve. Ez is remeknek ígérkezik egy szivar mellé. Érdekessége, hogy a címkén jegyzett Sofa lepárló álnév. Jó eséllyel a Santa Teresa rumjáról van szó, azonban a Bacardihoz való kötődése miatt ez nem jelenhet meg idegen palackozáson. További részleteket a thelonecaner-en olvashatsz. A panamai kiadás friss, gyümölcsös illatú. Spanyol hagyományú rumhoz képest üde. Az íze nehéz, fás, füstös és enyhén vaníliás. Ez a két palackozás viszi nálam a prímet a belépők között. Teltek, ízgazdagok és komplexek. Van bennük annyi elegancia és karakter, ami akár napi fogyasztásra is alkalmassá teszi őket.

Belize és Nicaragua rumjai majdnem nagykorúak 16 és 18 évükkel. Koruk ellenére kevés izgalom van bennük. Laposak, komplexitásuk elmarad az általam elvárttól. A Travellerstől láttam már érdekesebbet: ez a rum nem nőtt bele a cipőjébe sajnos. Ár-érték arányban gyengék. Sajnos ezt a csoportot erősíti a Fidzsi kiadás is. Oszlopos lepárlású, fakó színű. A hordó nem hagyott igazán nyomot rajta, de sajnos a klasszikus piszkos fidzsi ízek sem jönnek át elég markánsan.

Ha nem keresem a hasonlóságokat ezekben a kiadásokban és más palackozók vagy lepárlók kiadásaiban, akkor jelentősen jobban teljesítenek. Megközelíthetőek, jól fogyaszthatóak. A rummal ismerkedőknek jó élményt adnak és a haladók is találnak egy-egy szerethető tételt. A single cask rumok mezőnyében sok azonban az érdekesebb, ízgazdagabb és hordóerős kiadás. Ezekhez azonban fel kell nőnie a fogyasztónak.

Kisebbségben a nádlé

A Bristol viszonylag kis hangsúlyt fektet a nádlé alapú rumokra ebben a sorozatban. Francia külterületekről származó agricole rumok meg se jelennek: Mauritius és Haiti képviselik a kategóriát. Mauritius rumjai itthon kevésbé ismertek, komolyabb is csak kevés van, így külön csemege ez a palackozás. 11 év alatt harapós, karakteres rummá nőtte ki magát. Ebből csupán egy évet érett a trópusokon. Az illata könnyű, fűszeres, ánizsos. Fűszerességét a konyakos hordós finish erősíti. Az íze agresszív, gyógyszeres, kámforos. Igazi nehéz, érlelt agricole jellegű rum. 

Haiti rumjainak mainstream-je a clairin, ami Velier palackozásokban jelenik meg. Más függetleneknél a Barbancourt képviseli a szigetet. A lepárló már régóta működik, saját hosszan érlelt kiadásai is vannak, így gyakran előfordulnak korosabb párlatai független palackozásokban. A Bristol Reserve Rum of Haiti kiadása nehéz, pot still párlat. 18 évet volt hordóban, nagyrészt az Egyesült Királyságban. Ez a színén is észrevehető. Karaktere azonban hű maradt a szülőföldhöz. Az illata édeskés, agricole-osan növényes és földes, amibe iparias kátrányosság is vegyül. Lecsengése erősen fűszeres. 

Ezek a nádlé alapú rumok harapósak, karakteresek és nehezebben befogadhatóak. Érthető, hogy kisebbségben vannak a sorozatban. Ami bekerült azonban, az tökéletesen tükrözi a nádlé karakterét és a belőle készült rum aromavilágát. Kíváló rumok ezek ketten.

Funktasztikus Jamaika

Jamaika ikonikus pont a rumtérképen. A különleges erjesztési és lepárlási praktikák kiemelkedően gazdag ízvilágú rumokat eredményeznek. Ezeknél a rumoknál sokan ragadnak le hosszabb-rövidebb időre és van, aki örökre beleszeret a funkba. Ez a kiemelt szerep a Karib-térségben hasonló kiemelt szerepet jelent a Bristol kínálatában. Három jamaikai tétel is helyet kapott az aktuális sorozatban. A Clarendon 11 éves tétele a legfiatalabb. Erősen teás és a barackos az illata. A kóstoló során a barackos ice tea is elhangzott, de ez degradálóan hangzik az ízélményhez képest. Lágy, gyümölcsös, jól iható. Visszaköszön az illatból a fekete tea. A szolid funkot fanyar lecsengés kíséri. 

A 12 éves Trelawney County kiadás a Hampden rumja, DOK marque-ból. A Hampden mindig biztos pontja a funky, jamaikai rumnak és a lepárlónak ez a párlata bír a legmagasabb észtertartalommal. Sokan őrülnek meg a magas észtertartalmú rumokért, amiben itt nincs is hiány. Pot still párlat természetesen, ami 47.5%-on ketyeg. Nehéz, édes, fűszeres illatú, amit áthat a vanília és a brutális, összetéveszthetetlen funk. Az íze váratlanul savanyú, de mozog az édes felé is. A hordó és a gyümölcs egyvelege igazán érdekes jamaikai kiadást eredményez, ami hasonlít is a sztereotípiákra meg nem is. Üde színfolt egy amúgyis csapongó és izgalmas rumkultúrával bíró országban.

Bristol Classic Rum Jamaica 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Bristol Classic Rum Jamaica 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A sorozat egyik csúcsa a Clarendon 25 éves matuzsáleme. Erre már minden rumrajongó felkapja a fejét. Tisztán oszlopos lepárlású, így ritkaság a jamaikai rumok közt. Erősen hordós és fűszeres az illata és az íze is. A funk sokkal visszafogottabb ebben, mint a másik két kiadásban a szigetről. Elegáns, letisztult. Erősen vaníliás, fahéjas és csak enyhén gyümölcsös. Ennél a rumnál is el tudnék képzelni egy kicsit több kraftot. A 47%-nál lehetne bátrabb, hogy az eleganciába egy kis vadulás is kerüljön, valamint az ízek is harsányabbak lehessenek.

Fában lepárolva

A sokat emlegetett single still rumok is előkerülnek végre. Talán a világ leghíresebb rumlepárló berendezése a guyanai DDL greenheart fából készült dupla pot still-je, a Port Mourant. Nevét az azonos elnevezésű, de már bezárt lepárlóról kapta. Erről a berendezésről már biztosan hallottál te is valamilyen kontextusban. Sokat emlegetik az El Dorado blendek kapcsán. A lepárló édes, fűszeres rumjai után igazi meglepetés mindkét Bristol-féle Port Mourant kiadás. A nehéz, csokis ízek helyén sokkal üdébb, frissebb aromák ülnek. A 12 éves változat friss, gyümölcsös, főleg almás illatú. Ceruzahegyezék illata kísér át az illatolásból a kóstolásba. Ez ízben is visszaköszönő szárazság váltakozva keveredik fanyarsággal és bogyós gyümölcsök édességével. 

Bristol Classic Rum Port Mourant 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Bristol Classic Rum Port Mourant 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A 32 éves Port Mourant tétel megint egy olyan, ami után lehet az állakat összesöprögetni a földről. Az egyik legegészségesebb színű rum a sorból, pedig csak 10 évet volt a trópusokon. Kapott sherry hordós finisht is, ami szépen lekerekítette az éleit palackozás előtt. Az illata friss, almás. Korához képest nagyon üde. Szárazságát a fekete tea és a hordó fája adják. Az íze mézes, gyümölcsös, kis kámforral és ánizzsal keveredve. Teás fanyarság kíséri. Komplex és izgalmas. 

Trinidad kincsei

Tartom magam a bevezetőhöz és a Caroni csodájára futtatom ki ezt végtelenre nyúló kóstolót. Trinidadról jó eséllyel az Angostura rum jut eszedbe, ami jó rum, de nem ér a Caroni lepárló rumjainak nyomába. A régi szép időket a lepárlóban még vissza lehet énekeleni néhány palackkal valamelyik ritka vagy még ritkább Caroni kiadásból. 

A Caribbean Collection fiatal, trinidadi rumok blendje a kategóriával ismerkedők számára. Annyi a relevanciája, hogy épp jó helyről származik. Izgalom, komplexitás sajnos nincs benne. Inkább tűnik koktélrumnak.

A 8 éves trinidadi tétel üde, friss. Ropogósan gyümölcsös: első sorban alma, de barack is előkerül. Nagyon jó illatos, aromás párlat. Jellegében, ízvilágában nagyon emlékeztet a Rum Bar Gold-ra. Ez is könnyen iható, jól megközelíthető és értelmezhető rum. Beletenné a karibi napsütést bármelyik egzotikus koktélba.

Bristol Classic Rum Caroni HTR 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Bristol Classic Rum Caroni HTR 2022 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Az kóstolót a Bristol Rum Caroni kiadása zárta. Igazi bőrfotelben pöffeszkedős, drága, ritka és elegáns rum. A Bristol hatalmas készletet halmozott fel Caroniból, amit maguk is kiadnak, illetve más palackozóknak is eladnak. A 2022-es Caroni HTR: heavy trinidad rum. Ez a testesebb, erősebb marque, szívesebben költik rá a rajongók a pénzüket. 51.3% az alkoholtartalma, ami már kimondottan barátságos. Kíváncsi lennék, hogy miért pont ezt nem vizezte fel a Bristol, de mindenképp jobb így, kicsit harapósabban. Az illata friss, almás, gyümölcsös, nehéz, gumis aromákkal keveredve. Korához képest nagyon üde. Kísértetiesen emlékeztet a Drouin Caroni hordós calvadosára. Az ízében megmarad a gyümölcsösség, amire ásványos és gyógyszeres rétegek rakódnak. A dízeles, olajosrongyos íz a jutalom a Caroni rumoknál. Piszkos ízviláguk legendás, és ez a rum is jól hozza. 

Nagyon érdekes volt egy palackozó teljes kínálatát végig kóstolni. Néhány tétel volt számomra kiemelkedő, de ha mindenki ennyit talál, akkor 18 féle rummal messzire jut a Bristol Rum. A minőségre nem lehet panasz egyik tétel esetében sem. Ha nem tetszett, az nem azért volt, mert rossz vagy hibás volt. A kiemelkedő és ritka tételek mellett a belépő rumok is vállalhatóak, jól ihatóak. A sorozat tehát jó rumokkal tudja lefedni szinte a teljes spektrumot. Úgy láttam, idén már új hordómintákat kóstolgatnak a Bristolnál, így akár hamarosan újabb csokor érkezhet érdekes, izgalmas vagy napi kortyolgatós rumokból.

Vélemény, hozzászólás?