A navy rum jól ismert típusa kedvenc párlatunknak, mégse teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mi teszi valóban azzá, ami. A brit haditengerészet rumadagja sokkal árnyaltabb történet annál, hogy összehordtak végtelen vegyes rumot a matrózoknak. Származás, blendelés és az alkoholtartalom mind fontos tényező, de az ördög most is részletekben rejlik. A Mister Fogg a Planteray kísérlete a régi, szép idők felelevenítésére, valamint letűnt technikák életre keltésére.
A tételt a tavalyi Tales of the Cocktail-on, az egyik legismertebb koktélos kereskedelmi konferencián mutatták be, de az előkészületek jóval korábban elkezdődtek. 2020-ban Alexandre Gabriel megkereste a Rum Wonkot, Matt Pietreket egy navy rumos könyv ötletével. Több hónapos kutatás és kollaboráció eredménye lett a The rum never sets, ami a navy rum elmúlt 300 évét foglalja össze. Pietrek a történeti hátteret, míg Gabriel a technikai tudást adta a kötethez. Nem csak a navy rum történetére, hanem készítésének eljárásbeli sajátosságaira is részletesen kitérnek.
A könyv alakulásával egy Planteray navy blend is körvonalazódott Gabriel fejében. Az általa írt fejezetek technikáit ki is szerette volna próbálni, így elkezdte előkészíteni saját navy rum kiadását is. A rumokat hajón szállíttatja Franciaországba, hogy a korábban megszokott “dinamikus” érlelést imitálja. Röviden ez annyit takar, hogy a vízen ringatózó hajó a hordó tartalmát átrázza, több interakciót biztosítva a fával. A másodlagos érlelés már Cognac-ban történik, hatalmas fa kádakban, ahogyan az korábban a londoni dokkokban is történt.
Az én palackom első körös (Sail #1), összetétele így alakul:
- 43% barbadosi rum a W.I.R.D.-től
- 36% trinidadi rum a TDL-től
- 17% guyanai rum a DDL-től
- 4% jamaikai rum az NRJ lepárlóiból (Long Pond és Clarendon)
Az alkotóelemek a hagyományos brit gyarmatok melasz alapú rumjai. A kiadás nevét Michael Fogg tiszteletére kapta, aki rengeteget segített a könyvhöz tartozó kutatásban, de még a kiadás előtt elhunyt. A Mister Fogg 55,7% ABV-vel került a palackba. Ez az érték a tradicionális 54,5%-os navy rumnak felel meg, aminek a mérését korábban pontatlanná tette a rum szárazanyag (többnyire cukor) tartalma. Valójában tehát alacsonyabb alkoholtartalom volt a navy rumos palackokon feltűntetve. Sajnos ezt a pontatlanságot is készséggel idézi fel Gabriel, majdnem 5 gramm dosage formájában.
Idén érkezett a polcokra a Mister Fogg második kiadása (Sail #2), megújult összetétellel, új ország rumját is használva. Kiderül majd, hogy milyen jövőt szán a palackozó a kiadásnak: megtalálja a végleges blendet vagy egy állandóan változó, mégis navy jellegű rum lesz belőle.

Pohárba töltve a Mister Fogg sötétbarnába hajló mahagóni színű. Testesnek tűnik a pohárban forgatva, mégis meglepően vékony olajfilmet hagy maga után.
Illata édes, nektáros, trópusi gyümölcsös. Dominál a jamaikai rum puncsossága, még ha igen kevés is van belőle a blendben. Érett gyümölcs, főleg mézédes cseresznye nyit, ami mögött megbújnak az érlelt rum jellemző aromái is. Keserédes lakritz, száraz, hordós tannin, fahéj és karamell jelzi az idősebb rumot az egyvelegben, nem tudja azonban magára vonni teljesen a figyelmem. Érezhető a fiatal rum is a blendben: halovány kókusz és alma emlékeztetnek a W.I.R.D. és TDL fiatalabb párlatainak illatvilágára. Vonzó a Mister Fogg illata, de nekem túlságosan édes, puncsos és likőrös.
Szájérzetre nehéz, testes rum. Az első korty elég pontosan adja vissza az illatokat. Főleg az édes, cseresznyés jelleg érezhető nagyon. A gyümölcs mellé szegődő csokisság kicsit a konyakmeggyre emlékeztet. Talán nem is meglepő, láttunk már Planteray rumot, amit állt konyak mellett… A gyümölcsös ízek mögött finoman érezhető a rum melaszossága, a hordó visszafogott aromái és leheletfinom bőrösség. A korty forró, érzem a magas szeszfokot, de nem tolakodó. Ennél többet azonban sajnos nem tud. Nyomokban tapasztalom az elnyomott komplexitást, de túl sok a cserkó.
Lecsengése felejthető, cseresznye és fás fanyarság illannak el gyorsan, amint kihűlt a garatom kicsit.
Nem vagyok Planteray rajongó, de egy-egy tételük fel tud csigázni. Az O.F.T.D. alaptétel a koktélos sufnimban, és a Cut&Dry is izgalmas volt, amíg korlátozottan volt elérhető. Nagyon szerettem volna, hogy jó legyen a Mister Fogg is. Szeretem a navy rum gazdag, eklektikus ízvilágát. A különböző rumok blendjének komplexitása és a nehezebb, ízgazdagabb komponensek izgalmai el tudnak ragadni. Erre indult el a Mister Fogg is, de nem ért oda. Édes, likőrös, egydimenziós lett. Hiányoznak a rétegek, a szárazság, a komplex rumosság. Nekem a Black Tot első, ötvenedik évfordulós kiadása az etalon a megfizethető navy rumok között. Azt az ízvilágot a Planteray nem tudja hozni, még ha történetileg pontosabban is lett megalkotva.
Értékelés: 100/69