Az elcsépelt kalózos és hajós közhelyeket puffogtató rumiparban igazi felüdülés a Dead Reckoning Rum valós kötődése a hajózáshoz. Nem kellett sosem létezett, kincsüket elrejtő, szakállas kalózok legendáját leporolni és kiszínezni az ausztrál partok legendáival. Justin Boseley, a márka alapítója hajón élte le élete egy részét. Évente 6 hónapot töltött a Karib-térségben, ahol minden szabad percét rumbárokban vagy rumlepárlókban tengette. Életének erre a szakaszára utal a Dead Reckoning név, ami egy a hajózásban használt, helyzetmeghatározó számítást jelent. (Szárazföldi patkányként, sajnos nem ismerem a megfelelő magyar kifejezést.) Ez a szakasz volt az is, ami végül a rum importálására, majd palackozására ihlette Justint. A Karib szigeteken eltöltött idő alatt páratlan betekintést nyerhetett a régió kultúrájába és a rum készítésbe.
Boseley később a kapitány sapkát hordókra cserélte, 2010 óta importál rumokat a világ minden szegletéből Ausztráliába. Független palackozóként saját márkáját, a Dead Reckoningot 2020-ban indította. Először Ausztráliában, majd Európában és az Egyesült Államokban is megjelentek a palackozásai. Elég hamar felkapta a rumközösség, már az első európai megjelenéseket hatalmas érdeklődés övezte. A Dead Reckoningnak nincs általános profilja. Minden kiadás egyedi: különböző lepárlók rumjait mutatják meg blendekben vagy valamilyen single rumként.
A márka különlegessége a speciális ausztrál érlelés. Dél-Ausztrália egy apró részében, ahol Justin érleli a rumjait, különösen száraz az éghajlat. Ennek hatására érlelés során több víz párolog el a hordókból, emelve a párlat alkoholtartalmát. A nagyobb vízpárolgás által testesebb és koncentráltabb ízű lesz a rum. Ezt a helyi borászok már kihasználják egy ideje. 2020-ban, a koronavírus járvány elején Justin bevásárolt rumokból, amik szintén az ausztrál sivatag száraz klímáját élvezik. Ezeket tudja most különleges, Australian Dry Aged rumként eladni.
Ausztrália vegyes rumszcénájába tökéletesen beleillik a Dead Reckoning Rum. A több száz lepárló színes és változatos kínálata mellett a Dead Reckoning rumok sem unalmasak. Justin, a Brixhez hasonlóan, helyi borászok hordóit keresi a rumok ausztráliai érleléséhez. Ha mással nem is, evvel a gyakorlattal elősegíthetik, hogy valamilyen egységes ausztrál rum profilról beszélhessünk. Lehet ez az ausztrál párlatok íze a rumon vagy csak a helyi hordók újrahasznosítása.
A Dead Reckoning South Pacific muskotályos hordós kiadása remek példa a palackozó változatos rumjaira és az ausztrál rum erősödő identitására. A hordók, melyekben ez a kiadás pihent, az ausztrál Charles Sturt borászattól érkeztek. Ez véletlen egybeesés, de passzol az imagehez. A címke szerint 1994-ben párolták le, majd 2022-ben adták ki a rumot. John Dore pot still és oszloposan lepárolt rumok blendje. A blend 10 évre az említett muskotályos hordókba került, de ezután egy rozsdamentes tartályban kötött ki, egy amszterdami raktárban. Itt talált rá a legenda szerint Justin Boseley. Olyan jónak találta, hogy vissza se vitte Ausztráliába finishelni, hanem rögtön lepalackoztatta helyben.
A Dead Reckoning South Pacific teljesen trópusi (fidzsi) érlelésű, egy “kis” kontinentális pihentetéssel. Limitált európai kiadás, az én palackom az 1061-ik az 1240-ből. Az alapja cukornád melasz. 20% pot still és 80% oszlopos párlat blendje és szolid 47% ABV-vel került palackba.

Pohárba töltve aranybarna, narancssárgás tónussal. Viszonylag híg, nem ragad meg a pohár falán.
Az illata nagyon hívogató, nyitott, benne a fidzsi tengerpart tűző napsütésével. Csábítóan trópusi gyümölcsös: mangó, ananász és enyhe citrusosság jelemzi. A domináns gyümölcsösség mellett a száraz aromák is megjelennek: a zamatos gyümölcsök mellett a hordó is jól érezhető. A fás íz minimális, azonban a fűszerek gyönyörű harmóniában érkeznek. Vanília, karamell és egy kevés szegfűbors osztoznak a melasz fanyarságával és öreg bőrkötés illatával. Nincs meg a fidzsi rumok piszkossága az illatban, de nélküle is elegáns, kerek az illata. A bőrös és fanyar illatok azonban egyértelműen megadják a lepárló karakterét. Az illat végén ólálkodik egy kis diósság és a muskotályos hordó borossága, de éppen csak elcsíphető. Nagyon jól összeérett az illatvilága.
Az első korty kissé elkanyarodik az illatok napfény érlelte gyümölcseitől. Beütnek a hordó és a bor tanninjai és érzek lakritzos kesernyésséget is. Ahogy lecsengőben van a korty, elég jól elválnak a pot still párlat nehezebb, teltebb ízei és kiülnek a garatomra. Várnak a többiekre. Gyengébb pillanatomban még egy kis agricole-os funkot is bele mernék gondolni. A gyümölcsösség inkább szárított gyümölcsök formájában jelenik meg. Kellemesen édeskés eredményt adnak a muskotállyal keveredve. A hordós szárazság erősebb, mint az illatban. A fa kesernyéssége sokkal hangsúlyosabb, ahogy a melaszból is inkább csak a fanyar ízek érezhetőek. Rövid pihentetés után a megszokott piszkosság is előbújik, ami inkább növényes és ásványos, mint a megszokott olajosrongyos. Összességében egyensúlyban van az édes a fanyarral, a hordó a gyümölccsel, és az ízek az illatok ígéreteivel.
A lecsengése közepesen hosszú, melengető, enyhén fanyar. A hordó és a bor dominál, leheletnyi füstösséggel kiegészülve.
Kimondottan jól sikerült fidzsi rum a Dead Reckoning South Pacific. Ez a szépsége ennek a lepárlónak. A legtöbb kiadás nem közvetlenül tőlük jön, így a rá jellemző ízvilág mindig más és más körítéssel kóstolható. Az alap rum és a lepárló aromaprofilja nagyon jól azonosítható és kimondottan élvezhető. A lepárló képes változatos párlatok előállítására, akármilyen single still vagy blend formájában, de amennyi palackozó értelmezésében már megjelent a fidzsi rum, annyit már nehezen tudna saját palackozásokkal lefedni. Nekem kimondottan szimpatikus, hogy a saját márkáik mellett egyre több palackozó palettáján jelenik meg a fidzsi rum valamilyen formában. Az alap stílus nagyon egybevág az ízlésemmel, és a legtöbb kiadás erre csak ráerősít a különböző érlelésekkel és finishekkel. Izgalmas a fidzsi rum és már várom is a következő palackozást, ami újabb arcát mutathatja meg ennek a sziget rumjainak.
Értékelés: 100/84