Barbadosi rum

Barbados © Tom Jur @ Unsplash

Barbados top exportcikke Rihanna mellett természetesen a rum. A barbadosi rum lepárlása hosszú, nem minden szemszögből vidám múltra tekint vissza. A szigetet a rumlepárlás bölcsőjeként is emlegetik, bár vélhetőleg Brazíliában és Martinique-en már korábban készült cukornádpárlat. Rumfejek kedvelt belépője a kategóriába a barbadosi rum, könnyed eleganciája és megközelíthetősége miatt. 

Barbadost nem határolja a Karib-tenger, mégis a Karib-térség legkeletibb szigeteként tartjuk számon. Trópusi klímája és a korallos talajban megszűrt, kristálytiszta vize ideális a rumkészítés teljes folyamatához. Cukornád az 1630-as években került a szigetre, amit szorosan követett a barbadosi rum megjelenése. Akkor még kill devil néven, erős és szörnyű ízű löttyként volt ismert. Elsőként Richard Ligon az 1657-es True & Exact History of the Island of Barbadoes című könyvében említi. A rum név először a Three Houses ültetvény egyik bérleti szerződésében jelenik meg.

Barbadosi rumtörténet

A barbadosi rum ipara és kereskedelme a 17. és 18. században bővült. A brit anyaország mellett élénk volt a kereskedelem az észak-amerikai kolóniákkal közelségük és kedvező vámtarifáik miatt. Európa hatalmai féltették saját boraikat és párlataikat, így nehezebben engedték át határaikon a karibi rumokat.

A következő két évszázad a hanyatlásról, majd konszolidációról szólt. A magas vámok, a kemény konkurencia és újonnan megjelent répacukor nehéz helyzetbe hozták a barbadosi cukrot és ezáltal a rumot is. Nem érte meg a kisebb termelőknek a rummal foglalkozni. 1856 és 1888 között 158-ról 23-ra csökkent a lepárlók száma a szigeten. A 20. század elején kis számú központi cukormalmot létesítettek, ahol az ültetvények cukornádját fogadták. Lepárláshoz vissza kellett vásárolni tőlük a melaszt. A lepárlók hagyományos kapcsolata saját cukornádjukkal és az ültetvénnyel így megszakadt.

Az amerikai szesztilalom és a II. világháború kis fellendülést hozott az exportnak, de a barbadosi rum főleg a helyi szükségletet elégítette ki. 1906-ban törvénybe iktatták, hogy kis mennyiségben nem értékesíthetnek rumot a lepárlók, így elszakadtak a fogyasztóktól. Felértékelődött a kereskedők és palackozók szerepe, akik saját márkáik alatt értékesítették a megvásárolt bulk rumot. Neveik a mai napig visszaköszönnek egyes palackokról (pl. Doorly’s, E.S.A. Fields, R.L. Seale).

A szigeten található a világ legrégebb óta folyamatosan működő rumlepárlója, a Mount Gay, valamint a W.I.R.D. is töretlenül üzemel 1893 óta. Mégis, a barbadosi rum a mai napig megújulóban van. A Foursquare az 1990-es években, míg a St. Nicholas Abbey 2006-ban létesült, négyre bővítve a lepárlók számát a szigeten. Mindegyik lepárló lassan visszatér a cukornád termeléshez, visszaállítva a korábban megszakadt kapcsolatot az ültetvény és lepárló között. Van tehát helyi melasz, cukornádlé és szirup is a mai barbadosi rumokban.

Modern barbadosi rum

A modern barbadosi rumok többsége elegáns, jól kiegyensúlyozott blend. Pot still és oszlopos párlatok gyümölcsös egyvelege, aminek a pot still adja a karakterét. A szigeten a pot still lepárlás évszázados hagyományáról egyik lepárló sem mondott le. Elsőként a W.I.R.D. üzemelt be lepárlóoszlopot, lehetőséget teremtve arra, hogy a már említett központi cukormalmok nagy mennyiségű melaszát hatékonyan és folyamatosan felhasználhassa. A lepárló ma is több rumot termel, mint az összes többi a szigeten együttvéve. Érdekes részlet még, hogy Barbados nem volt mindig a tiszta és őszinte rum hazája. Édesítőkkel, fűszerekkel és borokkal ízesítették, ahogy tették ezt máshol is a Karib-térségben. Az adalékmentes és tiszta barbadosi rum viszonylag új trend.

A sziget rumjainak egyediségét és karakterét a barbadosi eredetvédelmi törvény hivatott védeni otthon és külföldön egyaránt. Ennek tervezetét már 2016-ban benyújtották, azonban a mai napig nem sikerült elfogadtatni. A Mount Gay, a Foursquare és a St. Nicholas Abbey egyetért abban, hogy barbados rum csak az lehet, amit a szigeten érleltek és palackoztak is. Evvel megy szembe a W.I.R.D., amely 2017 óta a Maison Ferrand tulajdona. A Ferrand és márkájuk, a Planteray érdeke, hogy továbbra is Franciaországban érlelhessék a barbadoson készült rumot, majd barbadosiként értékesíthessék. Ez elég nagy felzúdulást keltett a rumrajongók között, a Rum Revelations-ön olvashatsz bővebben a témáról. Eldöntheted, hogy a Ferrandot elítéled-e ezért vagy sem, mindenesetre eléggé koloniális modell elvinni az alapanyagot a gyarmatról, majd a máshol hozzáadott értéken busásan keresni. Amíg nem egyezik meg az összes lepárló a témában, addig nem is lesz sajnos előre haladás.

2024-ben két új lepárló is nyílt a szigeten. Az English Spirit lepárló 2011 óta működik az Egyesült Királyságban. Már létező rumjainak készítését szeretné barbadosra költöztetni. A Hopewell lepárló nekem teljesen újnak tűnik. Palackjait és a elérhető kiadásait elnézve, valószínűleg a Foursquare-ből táplálkozik, amíg beindul a szekér. Egyikük sem igazi befolyásoló tényezője még a barbadosi rumnak, így most csak a négy nagyobb lepárlót járom körül.

Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Mount Gay XO Triple Cask Blend © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Mount Gay

A Mount Gay rum története egészen 1703-ig nyúlik vissza, amivel kivívta magának a Karib-térség legrégebbi rumlepárlója címet. A cukornád ültetvény és a hozzá tartozó lepárló Mount Gilboa néven működött a 19. századig. John Sober 1747-ben vásárolta meg, de a napi teendőket és az ültetvény vezetését Sir John Gay Alleyne, barbadosi üzletemberre bízta. Sir John olyan nagyszerű szolgálatot tett újító hozzáállásával, hogy 1801-es halála után Sober elnevezte róla a birtokot, így lett a neve Mount Gay.

A Mount Gay rumok egyet jelentenek az elegánsan blendelt, kiegyensúlyozott barbadosi rummal. A lepárló és a márka külön vállalkozásként futnak az 1906-ban elfogadott törvény miatt, amely szerint lepárlók nem kínálhattak rumot kis tételben közvetlenül a vásárlónak. Így a Mount Gay létre hozta a Mount Gay Distilleries Ltd.-et, ami a lepárlóból érkező rumokat blendelte és értékesítette.

A márka, majd a lepárló eladásakor is megtartották ezt a bontást. 1989 óta a Rémy Cointreau (akkor Rémy Martin) a márka tulajdonosa, ami azonban nem jelentett kizárólagos tulajdont a lepárló rumkészleteire. Így tudott a lepárló Mount Gilboa márkája is 2014-ig működni. Ekkor azonban a Rémy megvásárolta a lepárlót és a meglévő rumkészleteket, elzárva a rumcsapot a független palackozók előtt.

Az új tulajdonos szerencsére fejlődést hozott a lepárlónak. Felújították az 1976 óta működésképtelen réz Coffey-féle lepárló berendezést, valamint cukormalmot is üzembe helyeztek a lepárló jobb melasz ellátása érdekében. A folyamat időigényességét jól mutatja, hogy az Estate Series, az első farm to bottle Mount Gay sorozat csak 2023-ban indult el. A Mount Gay mára modern, zöld és növekvő gazdaság, amely nem csak a rummal, de a fenntarthatósággal és a helyi közösséggel is törődik. Állatot tenyésztenek, zöldséget termelnek, de még méhlegelőket is telepítenek fajfenntartás céljából. Megújuló energiát alkalmaznak és a karbonsemlegességet is célul tűzték ki. 

Saját alapanyagán túl a lepárló fennmaradó melasz szükségletét import melasszal fedi le. Erjedés után a cefre négy pot still valamelyikébe, egy Coffey-féle rézoszlopba vagy más lepárló oszlopokba kerülhet lepárlásra. Az érlelés többnyire ex-bourbon, ex-amerikai whisky és ex-konyakos hordókban törénik.

2019-ben nevezték ki Trudiann Brankert a Mount Gay és Barbados első női keverőmesterévé. Az ő keze alatt teljesen megújult a lepárló kínálata. Újragondolta az alap tételeket és elindította a brand prémium sorozatát, a Master Blender Collection-t. Újító munkájához 2021 és 2024 között a legendás Maggie Campbell is csatlakozott estate managerként.

West Indies Rum Distillery (W.I.R.D.)

A W.I.R.D. Barbados legnagyobb kimenetű rumlepárlója. George Stade, német származású mérnök nyitotta 1893-ban abban a reményben, hogy a legjobb rumot állítja majd elő a szigeten. Ez be is vált, a neve gyorsan eggyé vált a minőségi és tiszta rummal. Kiemelkedő rumját Stade’s rumként emlegették.

A lepárló nem rendelkezett saját márkával, hagyományosan kereskedőknek és blendereknek szánta párlatait, valamint bulk rumot értékesített. Érlelt rumok csak az 1920-as évektől adtak el. A lepárló rumjait korábban a Malibuban, a Bumbuban, valamint a Cockspur és Planteray (korábbi Plantation) rumokban kóstolhattad. Viszonylag új, saját márkájuk a Stade’s Rum, ami a lepárló alapítója előtt tiszteleg. 

A W.I.R.D.-et 2017-ben vásárolta meg a Maison Ferrand, akié a Planteray márka. A Ferrand tulajdonosa, Alexandre Gabriel híres kísérletező kedvéről, így rengeteg innovációt és kísérletezést indított el a W.I.R.D-nél. Helyre állította a legendás Rockley still-t, ami egy szakaszos lepárló. A lepárló profiljától idegen, mégis nagyon jól iható, magas észtertartalmú rum volt az első palackozás, amit adott. A Stade’s Jaws-ról itt a blogon is olvashattál. Néhány független palackozó forgalmaz nagyon öreg rumokat, amik állítólag a Rockley still-ből jönnek, de a berendezést már jóval korábban nyugalmazták, így a sztorijuk inkább csak marketingfogás.

A lepárlónak több lepárlóoszlopa és legalább négy, egymástól teljesen különböző szakaszos lepárló berendezése van. Nagy játszótere van így a lepárlómesternek és tulajdonosnak. A Planteray rengeteg rumot vesz fel a lepárlótól, így számíthatunk akár tőlük is meglepetésekre. A Stade’s márka rumjai ígéretesek, és ha új, a Jaws-hoz hasonló, unortodox barbadosi rumokkal bővítik, akkor érdemes nagyon várni az újabb kiadásokat. Optimistának is kell maradni, mivel a Planteray valószínűleg továbbra is meg fogja tartani az érlelt készleteket, más palackozóktól pedig nem jönnek W.I.R.D. palackozások régóta.

Doorly's XO © Rum nagykövet (Várszegi Sándor)
Doorly’s XO © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Foursquare

Az R.L. Seale and Co. rumblenderként indult 1926-ban. Már érvényben volt az 1906-os Rum Duty Act, ami a barbadosi rumlepárlást engedélyhez kötötte, illetve a lepárlókat kereskedőkön és blendereken keresztüli értékesítésre kötelezte. Az R.L. Seale and Co. kisebb lepárlók, illetve a W.I.R.D. rumjaival kereskedett. Az 1990-es évekre felvásárolta számos vetélytársát (pl. Doorly’s, John D .Taylor). Az akkori igazgató, Sir David Seale, hogy biztosítsa a széles kínálata ellátását, megvásárolta a korábban bezárt Foursquare cukorgyárat. Helyén egy új, modern rumlepárlót helyezett üzembe 1996-ban. 

Fia, Richard Seale, 1992-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Mára ő a Foursquare lepárló- és keverőmestere és a rumvilág egyik legismertebb alakja. Szenvedélye a tiszta és őszinte barbadosi rum, aminek gyakran hangot is ad. Richard azonban nem csak hangos, igazi szakember és művész is. Blendjei a legkeresettebb rumok közé tartoznak, melyekkel díjak és kitüntetések sorát nyerte már el. Az Exceptional Cask Selection és a Velier palackozások percek alatt kelnek el. Ennek ellenére könnyű Foursquare rumot találni. A Doorly’s sorozat és a bérpalackozott The Real McCoy keresett, de elérhető termékek. A Foursquare rengeteg bulk rumot is elad, így szinte bármelyik palackozónál találhatsz könnyebb babadosi rumot.

A lepárló helyi és import melasszal dolgozik. 2016 óta friss nádlé alapú rumot is készítenek kis mennyiségben. Ehhez vásárolnak nádat, de kis területen maguk is termesztenek. A lepárláshoz egyedi kialakítású pot stilleket és lepárlóoszlopot használnak. Berendezéseiket úgy módosították, hogy vákuum alatt, alacsonyabb hőmérsékleten is tudnak desztillálni. Így értékes ízek maradnak meg a rumban és energiát is spórolnak.

Az érlelés a lepárlónál többnyire ex-bourbon hordókban történik. Az ECS kiadások kapnak különleges finisht, de némelyik Doorly’s-hoz is használnak sherry hordót. Több tízezer hordóval a Foursquare-é a Karib-térség egyik legnagyobb érlelt rumkészlete.

St. Nicholas Abbey

St. Nicholas Abbey az egyik legújabb, mégis legrégebbi Barbados jelenleg működő lepárlói közül. A cukorbirtok a 17. század óta létezik, amihez szervesen kapcsolódott a rumlepárlás is. Korábbi tulajdonosa volt a birtoknak Sir John Gay Alleyne, aki a Mount Gilboa (mai Mount Gay) birtokot is igazgatta, valamint a Cumberbatch család is. Igen, Doctor Strange. 

A 19. század közepén szerezte meg végleges nevét a birtok. Az akkori tulajdonosok, Sarah Cumberbatch és Charles Cave állítólag kombinálták St. Nicholas Parish megye nevét, ahonnan a Cumberbatch család származik, Bath Abbey nevével, ahol Sarah és Charles házasodtak. Így születhetett meg a St. Nicholas Abbey birtok.

1947-ben a rossz gazdasági körülmények hatására a birtok bezárta kapuit. 2006-ban Larry Warren, barbadosi építész vásárolta meg. Egy felújított és működő cukorbirtok, valamint lepárló elképzelésével érkezett. Szerette volna St. Nicholas Abbey régi fényét visszaállítani. Családjával a teljes birtokot felújították és megnyitották a látogatók előtt is.

Larry Warren a rumlepárlás igényével érkezett a birtokra, de csak 2013-tól tudta ezt megvalósítani. Első kiadásait a Foursquare-től vásárolta, érlelte tovább, majd értékesítette. A lepárlás beindításához Richard Seale segítségét kérte. Többször is kóstolták együtt Larry rumjait, mire piacképesnek ítélték.

A birtokon ma is terem cukornád, hogy ellássa a lepárlót. Levéből mézet készítenek, hogy az aratási időszakon kívül is tudjanak lepárolni. A ledarált nádat, más nevén bagasse-t égetik el a méz főzéséhez. A St. Nicholas Abbey az egyetlen lepárló Barbadoson, amelyik cukornádmézet használ rumjához. 

A cukornád mézet akár 60 óráig is erjesztik, míg rumkészítéshez képest magas, 9-12% alkoholtartalmú cefre lesz belőle. Ebből Annabelle, a hibrid lepárló berendezés készít rumot. Ő egy pot still, amihez lepárlóoszlop van kötve. 92 százalékos párlatot ad, amit 65 százalékosra hígítva töltenek ex-bourbon hordókba.

A palackozás helyben történik. Az üvegeket saját fából készült dugókkal zárják le. Az érlelő raktárakban csupán pár száz hordó pihen. Ezekből sorban töltik a palackokat, nem blendelnek. A legöregebb kiadások még Foursquare rumok, de a fiatalabbak már saját párlatból készülnek.

Vélemény, hozzászólás?