Foursquare ECS csokor és egy ráadás

Foursquare ECS rumok © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Valószínűleg ott lehet meghúzni a vonalat rumfej és átlag fogyasztó között, ahol a Foursquare lepárló palackozásainak megértése is rejlik. Egyfajta vallás a Foursquare a rumrajongók között: kíváló rumok, rendszeres megjelenések, ütős független palackozások. Nem ez Barbados legnagyobb lepárlója, mégis Foursquare-től hangos minden online fórum. Fogyasztók mellett a gyűjtők is fenik a fogukat a lepárló új kiadásaira. Ahogy felszaladt a hype Richard Seale rumjai körül az elmúlt évek során, úgy lehet egyre nehezebben is hozzájuk jutni.

A limitált kiadások mellett természetesen ott a Doorly’s és az R.L. Seale’s, amikkel kezdheted a lepárlóval való ismerkedést. A lepárló kínálatának csúcsa az Exceptional Cask Selection (ECS), ami már a Foursquare saját neve alatt fut. Emellett rendszeresen együttműködnek más lepárlókkal és palackozókkal, valamint tulajdonképpen a Foursquare az egyetlen barbadosi lepárló, amelynek a rumjai még megjelennek új független palackozásokban. Előkerülhet még egy-egy Mount Gay vagy W.I.R.D. palackozás valamelyik pince rejtekéből, de ez nem gyakori.

Számomra egy utazás volt eljutni az ECS rumokig a fent említett márkák után. Meg kellett értenem, hogy hol a sorozat helye a rengeteg Foursquare termék között. A lepárló hivatalos weboldalának hiányát az online közösség pótolja. Van ebben azért jó is, mert ugyan nincs központi helye az információnak, de rákényszerülsz, hogy kérdezz és beszélgess más rum és Foursquare rajongókkal.

Ma fantázianeves ECS rumokat hoztam. Ezek abban különböznek az évjáratos kiadásoktól, hogy érlelésükhöz változatosabb hordókat használnak (kettős érlelést kaphatnak), valamint a nevük színe a címkén árulkodik a rum erősségéről a palackban. Ma a lila és kék fordulnak elő. A lila magas alkoholtartalmú, 12 évnél idősebb, ex-bourbon hordós kiadást jelöl. A Touchstone kékje érdekes, mert zöld kéne legyen a korábbi jelölés szerint: magas alkholtartalmú, kettős érlelést kapott rumról van szó.

Csokorba szedve hoztam az ECS rumokat, mert a lepárló profilja elég jól felismerhető rajtuk. Nem hoz mindig minden kiadás valami új csodát. Unalmasnak nem mondanám, illetve ismerős ízprofil mellett nem zavaró, ha konstans magas minőséget kell megszokni. 

A ráadás rum a Foursquare és Velier kollaborációjából származik. Ezek általában még ritkábbak és nehezebben beszerezhetőek, mint az ECS palackozások, de pont olyan jók, mint minden, ami Lucától érkezik. Neveiket a rum karaktere vagy a pillanat szüli, akárcsak az ECS fantázianeveit.

Érdemes keresni a felső kategóriás Foursquare rumokat, legalább egy kóstoló vagy minta erejéig. Itthon nem kaphatóak, azonban olyan kiváló rumélményt adnak, amit mások nem tudnak. Elegáns, komplex blendek, a tiszta és őszinte kézműves rum mintapéldái.

Foursquare ECS rumok © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Foursquare ECS rumok © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Nobiliary

Viszonylag régi, a XII. mark az ECS sorban. Pot still és oszlopos lepárlású rum blendje, amelyet 2005-ben pároltak le és 14 évet pihent ex-bourbon hordókban. 62% ABV-vel, hordóerősen került palackba.

Kitöltve mahagóniba hajló, aranyló színű a párlat. Testes, olajos, mégis alig hagy filmet maga után a pohár falán.

Illatában elegáns és kiegyensúlyozott. Tökéletesen balanszos Foursquare blend. Könnyű, édeskés gyümölcsösség keveredik a hordós aromák szárazságával és fűszerességével. Trópusi gyümölcsök nektárossága vegyül frissen sült péksütik illatával, majd enyhén fanyar fássággal és a hordó fűszerességével. A karamella, vanília és crème brûlée ünnepi egyvelegét melaszos keserédesség és finom bőrösség teszik komollyá. A magas alkoholfok nem billenti ki az egyensúlyt, szépen elbújik az illatok mögött.

A korty nehéz, a párlat testes és meglepően olajos. Teljes erejével lesújt a 62% ABV és tetőtől talpig átmelegít. Az ereje ellenére továbbra sem szeszes szagú vagy ízű a Nobiliary. A gyümölcsök édesebbek, mint az illatban voltak, de a hordó fűszerei is erősebbek. Lágy csokoládés íz vegyül karamell, vanília és szegfűbors közé. Az illat ünnepiességét az ízek új szintre emelik. A tölgy és a melasz jobban a háttérbe szorulnak az édes ízek mellett. 

A lecsengése hosszú és forró. Vanília, karamell, hordósság és melaszos kesernyésség ragadnak meg hosszan a nyelvemen.

Csodálatos blend lett a Nobiliary. Csupán a 12. Mark a sorban, mégsem érzem kiforratlanabbnak, mint a későbbi kiadásokat. Balanszos és nagyon finom, nehéz hibát találni benne. Jár a többi ECS-hez hasonló magas pontszám.

Értékelés: 100/86

Touchstone

Ugrunk a XXII. markra, ami szintúgy 14 éves, azonban kettős érlelést kapott. Sőt, kétszer kettős érlelést. A két komponense egy 12 év ex-bourbon majd 2 év ex-konyak hordós érlelést kapott blend, illetve egy egy 5 év ex-bourbon majd 9 év ex-konyak hordós érlelést kapott blend. Kettős érlelést kapott blendek blendje tehát a Touchstone. 2022-ben palackozták, 61% ABV-vel.

A színe klasszikus Foursquare mahagóni. Olajos, közepesen testes, vékonyka filmet képez a poháron.

Szárazabb, fanyarabb az illata, mint a Nobiliary-nek. A konyakos hordó érezhető különbséget tesz a 14 évesek között. Friss, citrusos gyümölcsösség váltja a nehéz trópusi gyümölcsöt. A bőr és a tölgy illatai jobban kijönnek. Visszafogott lakritz is megbújik mögöttük. A hordós szárazságot vanília, szegfűbors és karamell édessége egyensúlyozza ki. Kevésbé édes és kevésbé komplex a Touchstone illata – a konyakos hordó karaktere erősen tompítja a gyümölcsös, édes játékosságot, ami ott volt a Nobiliaryban.

Ízében elbillen az egyensúly az édes ízek felé. Visszatér a mangós, papayás trópusi gyümölcsösség, aminek az édességét erősíti a vanília és a karamell íze. Lágy csokisság lazítja a bőr, a tölgy, a lakritz és a bors csípős ízeit. Nyomokban érezhető a konyak a hordóból: az ízekbe sokkal jobban beépült, mint az illatokba. Az alkohol ebbe a kiadásba is szépen integrálódott, nem lóg kis sehol.

A Touchstone is komoly, jóízű rum. A Foursquare-től megszokott balanszot és eleganciát jól hozza. Nekem a konyakos hordózás nem jön be. A Nobiliary izgalmasabb, jobban ízlik. Ezek a nüanszok, amik a különbséget teszik Richard Seale rumjai között.Technikailag mind tökéletes, legfeljebb egy neked nem tetsző hordós érlelés zavarhat be az összképbe.

Értékelés: 100/80

Covenant

A XXIII. ECS kiadás a sorban. Eddig a legöregebb Foursquare, amit kiadtak: 18 éves. 10 év érlelés után új hordótt kapott további 8 évre. Ezalatt kicsit vesztett az erejéből is, 58% alkoholtartalommal palackozták 2023 májusában.

Pohárba töltve aranyló Foursquare színű, szinte ugyanolyan, mint a Touchstone. Hígabb kiadás az előzőeknél, alig ragad meg a pohár falán.

Az illata frissebb, mint az előző kettőnek. Bogyós gyümölcsök üdesége dobja fel a kötelező hordós jegyeket. Növényes, fanyar illatú, száraz a Covenant. Menta és bőr keveredik a tölgyes illatba. Kis pihenés után nagyon szép, édes, diós illat üli meg a poharam. Ez is egy kiegyensúlyozott és elegáns rum, bár nem őrületesen komplex. A lepárló karaktere egyértelműen felismerhető.

Az íze tökéletes leképzése az illatának. Erős a hordós befolyás, az édes fűszerek dominálnak. A korty kellemesen melengető, a magas alkoholfok szépen integrálódott. Kiemelkedik a tölgy, a bourbon, majd a vanília és a karamell. Ezekbe vegyül kevéske fanyarság, bőr és csípős feketebors. Az illatban jelen lévő növényesség teljesen eltűnt az ízekből. 

A lecsengés közepesen hosszú, meleg, száraz. Aszalt gyümölcsök, vanília és karamell íze marad meg hosszabban.

A 2005-ös évjárat elég jól sikerült a Foursquare-nél: Nobiliary és a Covenant is kiemelkedőre sikerültek. Lágyak, kiegyensúlyozottak. Nem kezdők rumjai: erősek, karakteresek. A Covenant ízlett a legjobban a mai ECS rumok közül: megvan benne a kellő komplexitás, jól iható, mégis erős. Mind a három rum rászolgál az Exceptional jelzőre, öröm kortyolni őket.

Értékelés: 100/86

Absolutio

Az Absolutio a kilencedik palack, ami a Foursquare és a Velier együttműködéséből származik. 15 éves, ebből 10 évet ex-bourbon, majd 5 évet ex-portóis hordóban töltött. Az izgalmas benne, hogy nem fiatal, borral ízesített hordóban érett, hanem igazi, öreg portóis hordóban. Az érlelés teljesen trópusi, tehát a lepárlónál történt. 62% ABV-vel palackozták.

Mélyebb, teltebb a színe, mint az ECS rumoknak. Nagyon vékony, a pohár falán szinte semmi sem marad.

Az illata maga a kiegyensúlyozott elegancia. Erős a száraz, hordós vonal az illatokban. Fás, vaníliás, kissé melaszos. Van benne viszont gyümölcsös frissesség, ami a többiekben nem volt, amit valószínűleg a portóinak köszönhet. Az illatok vége tartogat egy kis szerecsendiót, visszafogott bútorfényt és érezni kicsit az alkoholt is, noha nem tolakodó.

Az íze bomba Foursquare! Erős a hordós befolyás: tanninos tölgy, vanília, karamell dominálja az ízeket rögtön az elején. A portóit már nem érezni annyira és a gyümölcsösség is tompult. Csokis, diós édesség és ragadós mazsola ellensúlyozzák a száraz jegyeket. Nagyon jó a balansz. Elég nehéznek érzem a rumot, noha a viszkozitásán ez nem látszott. Az alkohol is nagyon szépen integrálódott, nem rúg mellbe a páros lábbal.

A lecsengése közepesen hosszú, meleg, édes, nektáros. Étcsoki keveredik vaníliával a nyelvemen, de a szájpadlásomon inkább a száraz fásságot érzem. 

Kevéskével, de jobban élveztem, mint az ECS mintákat. Kóstoltam a Raconteur-t is korábban: intenzitásban, ízgazdagságban és komplexitásban a Velier palackozások nyernek. Az eredeti Foursquare rumok, szerintem, kevésbé merészek; Luca pedig sose fogta vissza magát. Mindegyik kóstoló csodásan finom volt, ez az utolsó pedig felteszi a pontot az i-re. Tökéletes konklúziója a mai sornak.

Értékelés: 100/87

Vélemény, hozzászólás?