Velier Cambridge 2010

Velier Cambridge 2010 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Velier Cambridge palackozása újabb időutazás Luca Gargano jóvoltából a rum rajongóinak. Ez is egy olyan kiadás, ami megmutatja, hogy Luca mennyire más, mint a többi palackozó. A rum jelene mellett foglalkoztatja annak a múltja és hagyománya. Történeteket keres és néha fabrikál is a rum körül. Az autentikusság iránti elhivatottsága teszi őt igazán a függő palackozóvá, aminek mondani szereti magát.

A Cambridge a Velier NRJ sorozatának tagja. A sorozat 2018-ban indult, hogy megmutassa Jamaika bezárt lepárlóinak történeti marque-jait. Az elgondolás hasonló, mint a klasszikus Velier-féle DDL palackozásoknál: már nem működő lepárlók stílusát imitálja egy kis visszaemlékezésre invitálva a fogyasztót. Az NRJ sorozat a Long Pond és a Monymusk lepárlókra fókuszál, ahol az említett történeti marque-okat készítik. 

Az NRJ a National Rums of Jamaica rövidítése. Ez egy ernyőszervezet, amelynek a fenti két lepárló mellett a már bezárt Innswood birtok is része. Az NRJ nem rum termelő, az egyes taglepárlók azok. Tulajdonosai egyharmados arányban a jamaikai állam, a barbadosi W.I.R.D. lepárló (ezáltal a Maison Ferrand), illetve a guyanai DDL.

A Cambridge birtok története nagyjából 150 évet ölel fel. A 18. század végén már voltak feljegyzések róla, kapuit pedig 1947-ben zárta be végleg. Ezalatt részben a Thompson család kezében volt, ahonnan a ma kóstolt marque neve is ered. Luca elmodása szerint az STC♥E a Simon Thompson Cambridge Estate rövidítése, és a Long Pond lepárlóban ma is használatban van. Nem teljesen egyértelmű, hogy csak a recept és a stílus került a Long Pondhoz, vagy berendezések is Cambridge-ből. A Cambridge birtok is Trelawny megyében volt, ahogy ma a Long Pond és a Hampden Estate is. Az STC♥E magas észtertartalmú európai mércével, jamaikaival azonban csak a középmezőnyben van. Észtertartalma 550-700 gramm/hektoliter, ami standard jamaikai besorolás szerint a continental flavoured kategória (700-1600 gramm/hektoliter) alját súrolgatja. Részletesebben a jamaikai marque-okról a Cocktailwonk oldalán olvashatsz.

Ez a korty a jamaikai rum történetéből masszív lórúgás az óvatlan fogyasztónak. Ilyen magas észtertartalmú rumokkal korábban blendeltek vagy az élelmiszer- és a parfümipar termékeibe kerültek. Az elmúlt néhány év őrülete az ilyen aromás rumok palackozása és fogyasztása. Ezek az aromák azonban sehol máshol nem köszönnek vissza, a jamaikai rum és funk sajátjai.

A marque-ok adják a jamaikai rum változatosságát. Ezek az egyes receptek, amelyek eltérnek egymástól a rum készítés valamelyik lépésében vagy lépéseiben. Hagyományosan kereskedőkhöz vagy blenderekhez kerültek, akik saját márkanév alatt, blendekben értékesítették. Ezért is különlegesek az NRJ kiadások, mert alapjuk a mai napig bulk rumként kerül értékesítésre. Luca megteremtette a lehetőséget, hogy mind az STC♥E, mind a Cambridge végre önállóan felkerülhessen egy rumos palack cimkéjére. 

A mai Velier Cambridge második körös a sorozatban. 2010-ben párolták le John Dore pot stillben és 12 évet töltött hordóban a trópusokon. Még a Long Pong időszakos bezárása előtt készült. Luca összesen 15 hordóból 4900 palackot töltött meg 57% ABV-vel, és brutális 853 grammos észtertartalommal. Az angyalok jussa 55% fölött volt, ami trópusi közeghez mérten is magas. Megjelenésre klasszikus Velier palack, egyszerű, de nagyon informatív cimkével.

Velier Cambridge 2010 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Velier Cambridge 2010 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Pohárba töltve a Velier Cambridge színe mahagóniból okkerbe hajló. Közepesen testes, laza olajfilmet hagy a pohár falán.

Az illata édes gyümölcsök, fanyar fa és oldószerek funky egyvelege. Szárított ananász nyitja az illatok sorát, ami mögül aztán szép lassan kibontakozik a többi aroma is. Édes mangó vezet át a hordós illatokba. Karamell, vanília és a tölgyfa fanyarsága töltik el az orrom. Melaszos keserédesség hajlik még kesernyésebb lakkba és bútorfénybe. A gyümölcs dominál, végig jól kivehető, mégis elég teret hagy, hogy a többi illat is hozzátehessen a Cambridge komplex egészéhez. Csábító, buja és édes funkkal jellemezném, de hosszabb szellőzés után nehéz, sós, húsos illatok is keverednek bele.

Ízében jobban érvényesülnek a hordós jegyek. Tölgyes fanyarság és süteményes 

fűszerek nyitják az ízek sorát. Nehéz, puncsos jellegű rum, a korty végéig rejtőző, enyhe füstösséggel. Az ananászos gyümölcsösség még mindig érezhető, erős melaszos beütéssel. A korty hosszan forró a torkomban, mégsem karcos. Remekül integrálódott az alkohol az ízekbe. Az illatokban jól érezhető oldószerek jobban megbújnak a többi íz mögött, de érezhető piszkosságot és enyhe földességet kölcsönöznek a rumnak. A párlat vezeti az ízeket, harmóniában a hordó aromáival.

Lecsengése hosszú, melengető. Lassan halványuló édes, gyümölcsös ízzel búcsúzik, amibe leheletnyi fásság is vegyül.

Szórakoztató rum a Cambridge. Pazar példa a jamaikai funkra és Luca elhivatottságára a rum iránt. Elsőre agresszív aromái ellenére komplex, kiegyensúlyozott rumról van szó, amit nagyon könnyű inni és ugyanilyen könnyű azonnal meg is szeretni. Folyamatosan alakul a személyisége a pohárban, hihetetlen komplexitást mutatva. Jó okkal emlegeti fel a régi szép időket a Velier NRJ sorozata: ezt a rumot élmény kortyolgatni és élmény lehetett már korábban is. Mohó módon egy Mai Tai-ba is belepróbáltam, amit fantasztikusan rumossá és dekadenssé varázsolt. A Cambridge olyan ízrétegeket szabadított fel a koktélban, amiket eddig el sem tudtam képzelni. 

A rum karaktere magáért beszél. Szépen megmutatja, hogy birtokok és lepárlók jönnek, majd mennek Jamaikában, a funk és a rum karaktere azonban örök és mindig akad egy kíváló palackozás, ami erre emlékeztet.

Értékelés: 100/85

Vélemény, hozzászólás?