Swell de Spirits Mexican Rum

Swell de Spirits Mexican Rum © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Mexikó rumipara feltörekvőben van és ezt az újonnan megjelenő márkák és palackozások is alátámasztják. A Swell de Spirits Mexican Rum tökéletes példája az országra jellemző kisüzemi rum lepárlásnak és a palackozókkal történő kísérleti együttműködésnek. A mexikói rumipar egészen egyedi utat jár be, meglepetést okozva annak, aki a hagyományos spanyol stílust keresi itt.

Cukornádat az országban már az 1500-as évek óta termesztenek, egyelőre mégsem a rum Mexikó top párlata. Jellemzőbbek az agavé párlatok: a tequila és a mezcal. Ezek készítési hagyományai mélyen gyökereznek és hatással vannak a helyi rum készítésre is. Többségében kicsi, kézműves lepárlókban történik a varázslat, elterjedt a pot still lepárlás. A funky, füstös és aromás rumok jól összecsengenek az agavé párlatok ízvilágával. Rum lepárlás már a 20. század első felében is volt Mexikóban, azonban a jelenleg jegyzett lepárlók és márkák többsége az elmúlt 5-10 év terméke. Ismerősen csenghetnek a Paranubes és az Uruapan márkák.

A Satvrnal mikrolepárló is illik a fenti mexikói profilba. Jaliscóban találhatók, Mexikó második legnagyobb cukortermelő vidékén, és ők adják a mai kóstoló alapját. Jelenleg melaszból dolgoznak, de a jövőben a cukornádlé használata is tervben van. Saját gin és rum márkákkal vannak a piacon, ez a két párlat a szenvedélyük.

A Swell de Spirits egy kis családi palackozó, ami 2021-ben indult Franciaországban. Sokrétű a francia párlatkultúra, így a Swell termékpalettája is változatos tud lenni. Rum mellett gint, whiskyt és armagnacot is palackoznak. Fókuszuk a ritka hordókon és autentikus párlatokon van. Mexikóban a Satvrnallal továbbra is terveznek. 4 hordójuk van ott rumnak szentelve. A klíma elég jó az érleléshez, érdekes eredménye lesz, ha a maihoz hasonló rumokat tesznek ezekbe a hordókba.

A Swell de Spirits Mexican Rum készítési módja sokban hasonlít a jamaikai észter-szörnyetegekéhez. 3 hétig erjedt a melasz fából készült kádakban. Az igazi extrát a két évig érlelt muck pit és a visszaforgatott dunder adják. Erről Jamaikán kívül még Dánia esetében hallottam, amikor Josh-sal beszélgettünk a dán rumokról. Szokatlan összecsengés mindenesetre… A rumot kétszer párolták le 500 literes réz pot stillben. 70% alkoholtartalommal csorgott ki a lepárlóból, amit végül 64%-ra higítottak, majd 6 hónapig üveg demizsonokban pihentettek. 

A palack fél literes, ami nekem szimpatikus. Az árat is lent tartja, valamint nem kell hét decit meginnom, ha nem különösebben ízlik. Szerintem jó megközelítés lehet hosszú távon kóstoló méretben is értékesíteni párlatokat: több emberhez juthat el azonos mennyiség és nem kell feltétlenül 200 eurót kifizetni egy jó palackért, ha csak megkóstolnád, de ez majd egy másik bejegyzés tartalma legyen.. 

A címkét mexikói designer tervezte. A palack az eredeti terv szerint agyagból készült volna. A végső formája mindenesetre tetszetős lett. A címke terve adja a mexikói mágikus realizmust, a spiritualitástól távolabb élőknek pedig a rum minden apró részlete rajta van a hátoldalon. A méretes fa dugó is nagyon jól mutat a palack széles száján.

Swell de Spirits Mexican Rum © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Swell de Spirits Mexican Rum © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Swell de Spirits Mexican Rum kitöltve kiristálytiszta, közepesen testes. Vékony filmet hagy maga után a pohár falán.

Az illata nehéz, agresszív. Sós, füstös karakter dominál, enyhe gyümölcsösséggel mögötte. Erősen földes és növényes, vajmi kevés cukornádas jelleggel. Magos kesernyésség ad neki bogyós pálinkás jelleget. Valaki egrest írt a Rum-X kóstolójegyzeteibe, az nagyjából találó is. Érzem benne a kémia labor és a szerszámos láda házasságát, szépen megfüstölve. Ez a sós, olivás, kovászos kenyeres irány már a clairinre is jellemző, így könnyebb rumként felismerni a párlatot. Az illatvilága elég bizarr, így még izgatottabban várom az ízeit.

Első kortyra csíp, rúg, harap a 64% ABV. A karcos kezdés után azonban szépen kinyílik és ízeket is érezni. Fanyar, magos, pálinkás ízeket érzek először. Az egres még mindig találó. A pálinkásságból kibontakoznak az illatolásból ismerős sós, füstös és növényes ízek. Oliva és szalonna, amiket rendesen megforgattak az út porában. Az alkohol szépen integrálódott, az első korty után kisimultam én is meg a párlat is. 

A lecsengése hosszú, füstös, sós, meglepő édes felhanggal a háttérben. A legrumosabb része a Swelll mexikói párlatának.

Jó kis kísérleti rum a Swell de Spirits Mexican Rum, de nem innám minden nap. Érdekes a mexikói lepárlási hagyományok és ízek megjelenése benne. Nem egy rumos rum, de mindenképp érdemes egy kóstolóra, hogy kinyissa az új, ismeretlen ízek világát előtted. Erős, de nem karcos, ízes és különleges. Haladó rum, ami színesebbé tud tenni egy kóstolót, de nem evvel fogod rumra téríteni minden ismerősöd. Érdekes látni, ahogy a mexikói párlatok hagyománya keveredik a karibi rum készítés hagyományával. Ez a jó iránya a rum és a mexikói párlatok keveredésének, nem a Rumquila.

Értékelés: 100/72

Vélemény, hozzászólás?