Compagnie des Indes Clarendon 2013

Compagnie des Indes Clarendon 2013 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kevés újdonsággal szolgálok ma, ha szigorúan csak a naptárat nézegeted. A Compagnie des Indes Clarendon már 2021-ben le lett palackozva, a palackozó idén ünnepli a 10. születésnapját és a lepárló története visszavezethető a 18. század végéig. Újdonság viszont maga palackozó és a lepárló is blogon: önállóan még nem fordultak elő kóstolóban. 

A Compagnie des Indes (CDI) francia palackozó, amit 2014-ben indított el Florent Beuchet. Tanulmányai során a borra fókuszált, de viszonylag hamar átnyergelt a rumra. Borász édesapja kapcsolataival megtámogatva kezdett a párlatkereskedelembe Európa és Amerika között. Eleinte brókereken keresztül vásárolt, majd tanulva a nagyoktól, ő is a lepárlóknál kezdett közvetlenül kopogtatni, hogy a legjobb hordókat szerezhesse meg. Hozzáállása a rumhoz és annak készítéséhez szigorú, de transzparens. A tiszta, őszinte rum az ő vesszőparipája is. Címkéin részletes információ van a rumról az üvegben, valamint a kormeghatározáshoz is a legfiatalabb komponenst tünteti fel. Rumjai mára mind adalékmentesek.

Az első CDI rumok közt még akadt cukrozott blend, de ettől elkanyarodott a palackozó. A szakértő közönség ízlésével haladva a single cask, hordóerős kiadások kerültek előtérbe. Először a dán piacon próbálkozott ezekkel 2016-ban, majd a sikeren felbuzdulva kezdett el “komolyabb” rumokat palackozni és értékesíteni az öreg kontinensen. Engem is ez a vonal fogott meg. Mindenképpen meg akartam kóstolni valamelyik Compagnie des Indes tételt.

A palackozó neve Kelet Indiai Társaságot jelent. A szemlélete is hasonló: a világ legjobb termékeit, esetünkben rumjait, elhozni a hazai közönségnek. A cég logója és címkéi is a Társaság fénykorát, a régi szép időket idézik. A CDI honlapján visszanézheted eddig megjelent kiadásait és Lance blogján is olvashatsz róla, ha több részletre is kíváncsi vagy. Érdekes megnézni, hogy milyen ütemben adott ki például Caroni rumokat az első években, amíg még nem volt ekkora hype körülöttük.

Külön öröm volt számomra, hogy egy szimpatikus Clarendon rumot találtam tőlük. A Long Pondhoz hasonlóan ezt a lepárlót is inkább a műértő közönség tartja számon. Elsődleges márkájuk a Monymusk, de a Diageo-féle Captain Morganbe is kerül rum a lepárlóból. Kereskednek természetesen bulk rummal is. A Monymusk Estate, ahol a lepárló található, volt már az Appletonnal is közös tulajnál. Ma azonban állami kézben van, a National Rums of Jamaica (NRJ) tulajdonában.

A lepárlóban könnyű, oszlopos lepárlású, és nehéz, pot still rumok is készülnek. Saját érlelőkapacitása nincs. A megtöltött hordók a mára bezárt Innswood lepárló területén várják a palackozást. A Clarendon üzem elég modern, a jamaikai fekete mágia a hosszú erjesztési időben és cukornád alapú ecet használatában merül ki. A melasz szükségletet Jamaika cukornád ültetvényeitől és importból fedezik. A Monymusk márka mellett a független palackozások, ahonnan jobban megismerheted a lepárló rumjait.

A Compagnie des Indes Clarendont 2013-ban párolták le pot stillben, majd 8 év érlelés után, 2021-ben került mindössze 281 palackba. Melasz alapú, single cask kiadás, ami hordóerős. Ez harapós, 59,4% alkoholtartalmat jelent. A címke kissé archaikus, de elég informatív. A Kelet Indiai Társaság korának romantikája vegyül a modern palackozók transzparenciával. 

Compagnie des Indes Clarendon 2013 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Compagnie des Indes Clarendon 2013 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve aranyló, közepesen testes és olajos a párlat. Határozott filmet ragaszt a pohár falára.

Az illata csodálatosan funky. Enyhe oldószer alapoz a trópusi gyümölcsös kavalkádnak. Édes, telt és gyümölcsös a funkja: érett ananász, mangó és barack. A párlat domináns maradt, de a hordóból is a legjobbakat oldotta ki. Karamella, vanília, fahéj és enyhe bőrösség érződik. 8 év alatt nem lett fás, kesernyés. Enyhe menta és fanyarkás lakritz zárja a sort. Friss és üde az összkép, nincs benne a fáradtság, ami a trópusi érlelésű rumokon néha érezhető. Az illatok mögött elbújik az alkohol, nyoma sincs a hordóerősségnek. 

Rögtön az első kortytól jól iható, pedig valóban magas az alkoholtartalma. Testes, olajos, lassan terjed csak a nyelvemen. A melasz keserédessége dominálja az ízeket. Az illat gyümölcsös funkja szűrazabb lett. Medvecukor és bors adnak pikáns, csípős ízeket. A gyümölcs sütis fűszerekkel, vaníliával és fahéjjal egészül ki. Nyomokban bőrösség is érezhető. Kortyonként bontakozik ki az édes, a kesernyés és a csípős réteg. Egyre bonyolódik az ízvilág. Az alkohol továbbra sem tolakodó, nagyon jól integrálódott. A korty végére növényes, kukoricás íz bújik elő, ami inkább az agricole rumok sajátja szokott lenni.

A lecsengés közepesen hosszú és melengető. Végre érezni valamit a hordóerősségből. Enyhén édes és fanyar íze marad a számnak, teret hagyva a megmaradt agricole-os növényességnek.

A Compagnie des Indes Clarendon mintapéldája a jamaikai rumnak. A domináns funkból lassan kibontakozó illatok és ízek meglepően komplexek egy 8 éves rumhoz képest. Legegyszerűbb a Hampden 8 éves tételéhez hasonlítanom. Korban megegyeznek és a Hampden eléggé elterjedt ahhoz, hogy ismerhesd korábbról (esetleg akadjon is egy palack a kezed ügyében). Mindkét kiadás hordozza a sziget rumjainak jellegzetességeit, azonban a tisztán trópusi érlelés nekem kicsit fássá tette a Hampdent. A kontinentális érlelés sokkal több teret hagyott a párlatnak a CDI kiadásában. Gyümölcsösebb, fiatalosabb, kevésbé fáradt a hordótól. Érlelt, jamaikai rummal ismerkedni mindig ezt ajánlanám, ha könnyebben elérhető lenne, mert többet mutat a rumból, mint a hordóból.

Értékelés: 100/81

Vélemény, hozzászólás?