Helló, Szeptember! Végre enyhül az idő, múlik a hőség és meg lehet inni egy párlatot is anélkül, hogy órákig verjen a víz tőle. Ennek örömére leporolom a billentyűzetet és a kényelmesen elnyújtott szünet után feltöltekezve merülök el újra a jobbnál jobb rumok közt. Az első fejest Barbadoson, a rum tulajdonképpeni hazájában ugrom és kihalászok egy palack Stade’s Jaws-t az óceán sós, part közeli vizéből.
Izgalmas ez a tétel, mert rengeteg minden debütál benne: először jött a Stade’s Európába, először kóstolhatunk magas észtertartalmú rumot Barbadosról és először jár W.I.R.D rum a blogon. Merüljünk is el kicsit a részletekben, mielőtt megkóstolnánk.
A West Indies Rum Distillery (W.I.R.D.) Barbados legnagyobb rumlepárlója, mégis kevésbé ismert, mint a többi. A lepárlót George Stade, német származású mérnök nyitotta 1893-ban abban a reményben, hogy a legjobb rumot állítja majd elő a szigeten. Ez be is vált, a neve gyorsan eggyé vált a minőségi rummal. A lepárló korábban nem rendelkezett saját márkával, hagyományosan kereskedőknek és blendereknek szánta párlatait, valamint a bulk rumot értékesített. A lepárló rumjait korábban a Malibuban, a Bumbuban, valamint a Cockspur és Plantation rumokban kóstolhattad.
A lepárlót 2017-ben vásárolta meg a Maison Ferrand, akié a Planteray (korábbi Plantation) márka. A Ferrand tulajdonosa, Alexandre Gabriel híres kísérletező kedvéről, így rengeteg innovációt és kísérletezést indított el a W.I.R.D-nél. Gabriel elkezdett régi lepárló berendezéseket is helyre állíttatni, bővítve a lepárló gépparkját. Bekerültek abba a szűk klubba, ahol hihetetlen játszótér van, különböző lepárló berendezésekkel felszerelve. St. Lucia és Guyana lepárlói vannak még ilyen jól ellátva. A W.I.R.D.-re jellemző oszlopos lepárlás mellett nagyobb hangsúlyt kaptak a szakaszos lepárló berendezések.
A magas észtertartalmú rum újdonság a lepárló és általában Barbados rum kínálatában is. A Stade’s Jaws melasz alapú, ami egy hét erjesztés után kizárólag pot stillben lett lepárolva. A W.I.R.D-nél több érdekes, szakaszos lepárló berendezés is helyet kapott, konkrétan azonban csak egy pot stillről tudok, amit így is neveznek. A berendezés a korábbi Gregg’s Farm birtokról került ide. Ebben készülhetett a Jaws, bár a címkén a nemrég felújított Rockley Stillre emlékeztető rajz van. Észtertartalma 247 gramm hektoliterenként. Míg ez Jamaikában nem túl magas szint, addig bárhol máshol őrületes íz- és észterbomba. Palackozás előtt a Jaws 6 hónapot pihent barbadoson, ex-bourbon hordókban. Hozzáadott anyagokat nem tartalmaz. Ez a Ferrandnál érdekes szokott lenni, mert a konyaknál jól bevált dosage-t áthozták a rumba is, aminek nem minden rum rajongó örül. A Jaws magyarul állkapcsot jelent és gyakran visszatérő kifejezés cápás filmekben, így nem meglepő, hogy harapós: 56% ABV-vel került a palackba.
A Stade’s márkát 2021-ben indították és a barbadosi, valamint az amerikai piacokat célozta meg. A márkanév természetesen tisztelgés a lepárló alapítója előtt. Európába a francia online rumtestvériség, a La Confrérie du Rhum™ által került be. 10 éves fennállásuk alkalmából elsőként palackozhattak a Jaws marque-ból és elsőként hozhattak Stade’s rumot Európába.

A Jaws megjelenése elegánsabb a hagyományos Stade’s palackoknál. A piros alapon arany ugyan urasabbá teszi, de az egyszerű bárpalackot nem cserélték le.
A színe a korának megfelelően fakó, szalmaszín. Meglepően vékony, alig hagy filmet maga után a pohár falán.
Az illata betölti a szobát. Nem szagoltam vagy kóstoltam még csak hasonló barbadosi rumot sem. A megszokott elegáns, kiegyensúlyozott blendek szöges ellentéte. Határozott, gyümölcsös funk lengi be lassan az egész lakást. Ha nem tudnám jobban, valamilyen jamaikai szörnyetegre tippelnék. Édes, gyümölcsös, fűszeres. Az erős észteresség leginkább ananász formájában jelenik meg. Az édes trópusi gyümölcsösségben oldódnak a hordó fűszeres aromái. Vanília, szegfűbors és enyhe karamell nyomja el a halovány fásságot, amit a rövid hordóban töltött idő alatt vett fel a Jaws. Az illatok végén leheletfinom citrusosság is bújkál, feldobva a nehéz, fűszeres, karibi illatvilágot. A záró fanyarság egyértelműen a tudtomra adja, hogy melaszból készült rummal van dolgom.
Ízében is nehéz, karakteres, fűszeres. Érezni a magasabb alkoholfokot, de nem tolakodó és nem is kellemetlen. Alaposan átmelegít. Az illatban domináns trópusi gyümölcsöt fanyarkásabb fűszeresség váltja. Az erős karácsonyi jelleghez meglepően bonyolult fanyarság társul: kicsit fás, kicsit melaszos, nagyon magos és nyomokban köményt is érzek a korty végén. A karácsonyi hangulatot mézes-citrusos ízek is erősítik: valóban ünnepi kiadás. Könnyű agrikolos növényesség is ólálkodik a kortyban.
A lecsengése hosszú, forró. Váratlanul hordós és fanyar, melaszos. Finom sósságot is érzek rajta, amit a lepárló marketingje szeret az óceán parti érleléssel magyarázni.
Barbadostól szokatlanul funky, ízgazdag és komplex ez a fiatal rum a W.I.R.D-től. A sziget rumjainak általános karakterétől nagyon elüt. Sokkal harsányabb, tolakodóbb, ami leginkább a jamaikai, magasabb észtertartalmú rumokkal hozza versenybe. Merész, de szerintem jól sikerült marque a Jaws. Barbados balanszos blendjei kíválóak, de eléggé hasonlítanak egymásra. A hosszan vagy különleges hordókban érlelt kiadások közt már nagyobb az izgalom, de a középmezőnyt nagyon jól felrázza ez a palackozás. A 75 eurós ára nekem határeset. Kicsit talán sok egy ilyen fiatal rumért, de az újdonság élménye kárpótol. Bízom benne, hogy ez csak a kezdet, és a W.I.R.D. ki tud bújni a Ferrand árnyékából saját palackozásaival.
Értékelés: 100/80