S.B.S. Jamaica 1994

S.B.S. Jamaica 1994 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Könnyű a jóra és különlegesre rászokni. Az S.B.S Jamaica 1994 tálcán kínál fel minden jót és különlegeset, amit a jamaikai rum körül kínálni tud. Öreg rum, ami szülőhelyéhez képest szokatlan módon készült. Ha még jó is mellé, akkor újabb hordónyi érv szól a New Yarmouth rumok hall of fame helye mellett.

A New Yarmouth-ról tudjuk, hogy nem igazán tudunk semmit. Saját terméke nincs, párlataiból független palackozók által érhető el mindössze néhány évjárat. Oszlopokban párolnak le rumot évtizedek óta, a magas észtertartalmú rum pedig jamaikai viszonylatban új fogalom náluk. Az Appleton és Wray & Nephew blendek oszlopos lepárlású, könnyebb fele ebből a lepárlóból származik, illetve más, helyi márkáknak is ad alapanyagot. 

A kevés elérhető évjáratból a leggyakoribb az 1994-es. 2020 körül jelentek meg az első kiadások belőle, 25-27 évesen. Az érlelés nagyobbik részét Jamaikában töltötték, így a hordók korlátozott mennyiségben adtak csak rumot, még exkluzívabbá téve ezeket a tételeket. A polcokra single cask rumokként, általában hordóerősen, 60% ABV fölött kerültek. Lefedik így a modern rumrajongók igényét az erősebb és ritkább tételekre, de az is lehet, hogy ennek rumnak szüksége volt több időre a hordóban és magasabb alkoholtartalomra palackozáskor. 

Az 1994-es évjárat nem csak Jamaikában, de általában is ritka a rumok között. A túl hosszú érlelés fássá teheti a rumot, valamint az angyalok elisszák a hasznot. Több, mint 20 év trópusi érlelés után csak kevés rum lötyög már a hordóban. 

Kora mellett a lepárlás módja miatt is különleges az S.B.S Jamaica 1994. A sziget hagyományos, funky pot still rumjaival szemben ez az oszlopos párlat visszafogottabb vonalat képvisel. Apró betekintést ad a jamaikai rum egy alig ismert szegletébe, de a hosszú érleléssel csavar rajta egyet. Az S.B.S tétele enyhén felhígítva, 57% ABV-vel érkezik. Összesen 308 palackot töltöttek meg egy ex-bourbon hordóból.

S.B.S. Jamaica 1994 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
S.B.S. Jamaica 1994 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Pohárba töltve a párlat gyönyörű borostyán színű. Vékony, híg rum. Olaj helyett a hordó apró részecskéi ülnek csak ki a pohárra.

Az illata nem a hagyományos, jamaikai funk. Nehéz, tekintélyt parancsoló a tolakodó trópusi gyümölcsök nélkül is. Az első szellőztetéssel gyümölcsösen édes és oldószeres illatok szöknek ki a pohárból. Érezni, hogy hosszan volt hordóban: dominál a melasz kesernyéssége, de nem túlságosan fás. Kókuszdió és ragasztó illata vegyül kevés étcsokival. Finom karamell és vanília egyensúlyozza ki édességével a száraz, keserűbb aromákat. Vonzó és komplex az illata, ahogy azt egy ilyen idős tételtől el is várom.

Ízeiben erősebben érezni a hordó nyomait. Fásan fanyar, amihez poros könyvek, de csábítóan édes vanília is csatlakoznak. Jólesően forró a korty, az alkohol jól integrálódott. Karamell és csokoládé erősítik az édes ízeket. Erre szükség is van az erős fásság miatt. Az ízvilága az illatokhoz hasonlóan kiegyensúlyozott. Édes és fanyar hordós jegyek billegtetik a mérleget, viszonylag kevés teret engedve a párlat kókuszosságának.

A lecsengése hosszú és száraz. Tölgyfa, vanília és karamell maradnak meg a nyelvemen a párlat forróságával. 

Kitűnő haladó tétel az S.B.S Jamaica 1994. Komplex, mégis jól kiegyensúlyozott. Ha szereted a koros-poros rumot, akkor a New Yarmouth kiadások neked szólnak. Jamaika gyümölcsös, mámorító funkjának ugyan nem reprezentatív képviselői, de karakteres, komplex és kiemelkedő rumok, ami üde színfolt az szigetország pot still szörnyei között.

Értékelés: 100/85

Vélemény, hozzászólás?