Rum Artesanal Trinidad 2001

Rum Artesanal Trinidad 2001 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A trinidadi rum igazi kétarcú figurája az iparnak: a Caroni gyűjtők és rumfejek vágya, a ritkaságok ritkasága, míg az Angostura jól iható, könnyű, középvonalas rumokat ad a nagyközönségnek. Van némi időbeli diszkrepancia is az egyenletben, mivel a Caroni már közel 25 éve nem termel, mégis hozzá tud járulni Trinidad jó hírnevéhez. Fényében azonban ma már a független palackozók sütkéreznek, kevés teret hagyva az anyaországnak. A Rum Artesanal Trinidad 2001 jól sikerült összekötője a két végletnek, erősítve a modern trinidadi rum jó hírnevét.

A szigeten már a 18. században jelen volt a cukornád és a rum is. Nagyjából 2 évszázad spanyol uralom után Trinidad brit kézre került. A birodalom többi gyarmatához hasonlóan alakult a rumlepárlás itt is. Sok apró lepárló adta az alapot a királyi tengerészet navy rumjához is. Ezeket később az ipari forradalom beindulásával konszolidálták. A két világháború alatt ugyan robbanásszerűen bővült a sziget rumipara, azonban később 3 komolyabb lepárlóra (Caroni, Angostura, Fernandes) szűkült. Ezek emlékét és egyes márkáit őrzi ma Trinidad egyetlen rumlepárlója, a Trinidad Distillers Limited (TDL).

A TDL nemzeti kincsnek számít: az állam komoly segítséget nyújtott a tulajdonos CL Financial-nek, hogy életben tudja tartani a 2008-as gazdasági válság után. A lepárlóban spanyol jellegű rumok készülnek melaszból, természetesen lepárlóoszlopokban. Járt egy Vendome hibrid berendezés is náluk kísérleti céllal, de az ma már a Saint Lucia Distillers gépparkját gazdagítja. Hagyományosan könnyű és nehéz marque-okat készítenek a TDL blendjeihez. A nehéz rum 80% ABV körül, magas kongenertartalommal csorog ki az oszlopokból, míg a könnyű rum a tiszta szesz alkoholtartalmát és jellegét mutatja.

Az Angostura rumok jellegükből adódóan többnyire kevés izgalmat nyújtanak. Könnyűek, gyümölcsösek, visszafogott alkoholtartalommal. Izgalmasabb trinidadi rumokért független palackozókhoz kell fordulnod. A Caroni a költséges, és nehezebb útja ennek. A könnyebb, megfizethetőbb út, amit a Rum Artesanal Trinidad 2001 is kínál. 

Ízekben és erőben nincs hiány. A 2001-es jól sikerült évjárata a TDL-nek, többen többször is palackozták már: például a Rum Artesanal is 2020-ban, akkor még 19 évesen. Ízében és illatában annyira jelen van a Caroni rumok piszkos jellege, hogy mindenki valamilyen eldugott tartaléknak hitte vagy akarta hinni a lepárló bezárása előtti időkből. Ez nem is lett volna feltétlenül meglepetés, mivel a TDL tartotta meg a Caroni tartalékainak egy részét, és használták is valamelyik blendjükben. Ebben a kiadásban azonban nincs a legendás tartalékokból.

Ár-érték arányban elég jó Caroni pótlékká nőtte ki magát a TDL 2001-es évjárata. A Rum Artesanaltól ez szinte már elvárt. A patinás német italforgalmazó, a Heinz Eggert kézműves rum vonala a legkíválóbb rumokat próbálja elérhető áron forgalmazni. A csomagolás egyszerű, a palack fél literes: mindent megtesznek, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a legjobbért fizetned.

A Rum Artesanal Trinidad 2001 single cask, ahogy a márka többi kézműves kiadása is. Összesen 242 palackkal készült belőle. Lepárlás után 17 évig pihent amerikai tölgyfahordókban Trinidadon, majd további 5 évre Európába utazott. Itt palackozták végül bődületes, 67,1%-os alkoholfokkal.

Rum Artesanal Trinidad 2001 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)
Rum Artesanal Trinidad 2001 © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Kitöltve sötét réz színű, okkeres árnyalattal. Híg, oszlopos párlat, ami alig ragad meg a pohár falán.

Komoly, intenzív illatú, száraz, fanyar karakter bontakozik ki azonnal. Az erős hordós befolyás mellett a párlat jellegzetességei is jól érezhetőek. Fás illat, illékony karamell és leheletfinom édesség indítja a sort. Minél tovább szagolom, annál nehezebb az illata. A hordó édeskés fűszereit bőr, pikáns menta és a fekete tea fanyarsága követi. Csak kevéske gyümölcsösséget érzek, ami a fiatalabb trinidadi rumokra jellemző. A Caroni piszkossága is érezhetően benne van. A növényesség és földesség mellett érzem az acél és olajos rongy egyvelegét a szerelőműhelyből. Az illat összképe csalókásan Caronis: nehéz, ipari és fás. A magas alkoholtartalom egyáltalán nem érezhető az illatokon.

Az íze különleges és szokatlan egy spanyol jellegű rumtól. Az illatokkal jól harmonizálnak az ízek és hasonlóan intenzívek is. A száraz, fanyar jelleg kóstoláskor is jól érezhető. A korty végig forró és fűszeres. Érezni a magas alkoholfokot, de nem zavaró. Jól integrálódott, de jelzi, hogy jelen van. A hordó tanninjai magos fanyarsággal, nehéz növényességgel és gyógyszerességgel, valamint mentás csipősséggel egészülnek ki. A piszkos jelleg jobban elnyomja a gyümölcsöket, mint az illatoláskor tette. Ízében sokkal kevésbé rumos, mint illatában.

A lecsengése hosszú és forró. A fa fanyarsága keveredik az autószerelő műhellyel és egy kis hordóssággal. Csak a legvégén jelenik meg haloványan a klasszikus, melaszos rumos íz.

Nem hiába méltatják többen is ezt az évjáratot. Nagyon közel jár a Caroni rumok íz- és illatvilágához. 22 év alatt elegáns, kirívóan száraz párlattá nőtte ki magát. Bőrfotelben süppedős, lassan kortyolgatós rum. Olyan különlegesség, amit alkalmakra is tartogatsz, de tépődsz is közben, mert olyan jó, hogy meg kéne inni. Kellően izgalmas a haladó rumfogyasztóknak és a megrögzött Caroni szürcsölőknek is. Ár-érték arányban elég jó, és az izgalom faktor is magas. Különleges és komplex, majdnem mint egy valódi Caroni, de az ára jóval kedvezőbb annál. Oktánszámra lehet, hogy elmarad példaképtől, de az élmény számomra közelített.

Értékelés: 100/88

Vélemény, hozzászólás?