Kanada szokatlan forrása a rumnak, azonban a lepárlás, de maga a rum sem újdonság erre. Albertában a Romero Distilling Co. a helyi rum csempészet emlékeit őrizve párolja le ma már saját rumjait. A Romero Amber Rum rézüstben készül, majd ex-bourbon hordókban érik. A finisht spanyol sherry hordókban kapja.
A pohárban világosan aranyló színű. Közepesen testes, a pohár falára csak röviden ül fel.
Az illata elsőre friss, vidám, élettel teli. Érett alma és méz egyvelege oldódik fel vaníliában, karamellben és fahéjban. Melasz keserédessége társul egy kis bőrhöz. Idővel balanszba kerül az illat. A hordó édes, fűszeres jegyei ellensúlyozzák a gyümölcsöt. Az illatok végén érzem a sherry édességét, amit visszafogott dió kísér.
Lágy, könnyű, gyümölcsösen friss az első korty, amibe ismét csak a hordó fűszerei keverednek. Szárazabb, mint amilyennek az illatából vártam. Finom sherrys aromát érezni rajta, de nem viszi el túl édesbe. Halovány gyógyszeresség és a hordó pont elég fanyarságot ad, hogy fenntartsák az egyensúlyt. A lecsengése rövid, gyümölcsös.
Meglepően komplex a Romero Amber Rum íze már 40%-on is. Erős ízű, mégis kiegyensúlyozott, könnyed, jól iható. Jól sikerült fiatal rum, jótékony sherry finish-sel. Megérte a kanyar Kanada felé. Lance szerint karcsú ez a rum, de szerintem a pot still ad elég ízt neki, hogy élvezhető legyen.
Értékelés: 100/75
Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.