22. nap – Naga Java Reserve

Naga Java Reserve © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

A Naga Java Reserve nem hagyományos rum. A batavia arrack a rum ázsiai rokona, amelyet rizzsel erjesztenek. A Java Reserve oszlopos lepárlású és pot still rumok blendje, ami kettős érlelést kap indonéz teakfa, majd ex-bourbon hordókban.

Kitöltve mély, rézbe hajló arany a színe. Viszonylag híg, vizesen pereg le a pohár faláról.

Illatait édes, barackos gyümölcsösség nyitja. Mellé csatlakoznak a hordós érlelés klasszikus aromái: tölgy, vanília, karamell. Melasz, majd csonthéjas fanyarság törik meg az édes illatokat. Friss, növényes a Java Reserve, de semmi kiugró izgalmat nem hozott a teakfa hordó vagy a rizses erjesztés.

Ízében sokkal kevesebb a finesse és az elegancia. Pillecukros édesség keveredik karamellel és vaníliával. A lakritz és a csonthéjasok furcsa egyveleget alkotnak a hordó fűszereivel. Az egész italnak keménycukros jelleget ad. Vagy a teak hordó dobja fel az ízeket és akkor igencsak egzotikus a végeredmény vagy meg van a rum piszkálva valamivel. Nem tudom eldönteni, de az utóbbi felé hajlok.

A lecsengése közepesen hosszú. Száraz és gyümölcsösen édes jegyek keverednek, majd elhalnak.

Érdekes ital ez az arrack, de nem vagyok meggyőződve, hogy ez egy vegytiszta mintája. Az elegáns, komoly illat után komolytalanul édes és cukorkás ízek következnek, ami nekem nem különösebben tetszik. A szacharinos édesség nélkül izgalmas tétel lehetne a Naga Java Reserve, de úgy érzem, hogy inkább crowd pleaser szeretne lenni.

Értékelés: 100/65

Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.

Vélemény, hozzászólás?