11. nap – Montebello Rhum Vieux Agricole

Montebello Rhum Vieux © Rumnagykövet (Várszegi Sándor)

Mai tételem a Montebello Rhum Vieux Agricole, Guadeloupe szigetéről. Oszloposan párolták le cukornádléből, utána 3 évig érlelték ex-bourbon hordókban. Az első agricole a naptárban, amitől sokat várok. Más rumokkal ellentétben az agricole rum lepárlása erősen szabályozott, nem tud cukor és aromák mögé elbújni.

Pohárba töltve fakón aranylik. Híg, vékony rum, kevés emlék marad a pohár falán róla.

Az illata friss, üde. Ragasztós szúróssággal keveredő növénességel nyit. Éretlen bogyókra emlékeztet leginkább. A citrussal vegyülő bourbon illata az hordóból jól érezhető. Vanília és enyhe tölgyesség árnyalja a képet.

Száraz, fanyar a rum karaktere. Az íze földes, piszkos és erősen növényszáras. Az illatból ismerős édes, karácsonyi fűszerek felerősödnek, csípős borsosság is társul melléjük. Az érlelés érezhetően sokat tompított a rum nyers, vegetális jellegén, szépen kiegyensúlyozva azt.

Lecsengése hosszú, fanyar, tanninos. Enyhe vanília érezhető még a hordóból.

Jól iható, szerethető rum a Montebello Rhum Vieux Agricole. Határozottak, erősek az ízei 42% ABV-n is. Tetszik az üde, friss, citrusos illata, majd a teljes pálfordulás a nehéz, piszkosság felé. Számomra külön öröm, hogy nem érzek benne kukoricát, ami valamiért benne ragadt az orromban és sok nádlé alapú rumot rontott el a közelmúltban.

Értékelés:100/76

Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.

Vélemény, hozzászólás?