Újhullámos rumokért nem kell feltétlenül egzotikus helyekre utaznod. Európában sokan kísérleteznek rumokkal, például Skóciában, a single maltok hazájában is. A J. Gow Revenge modern, európai pot still rum, amit 3 évig érleltek és kalózok ihlettek (a címke szerint). Nézzük csak meg, hogy érezni -e Jack Sparrow izzadságát a pohárban.
Kitöltve fakó sárga, viszonylag híg a párlat. Vizesen pereg le a pohár faláról.
Az illata elsőre észteres, már-már funky. Lemosóval keveredő trópusi gyümölcs nyit, ami elillan, mintha itt se lett volna soha. Száraz, fűszeres rum illata marad helyette. Karamell, vanília, és lágy joghurt aromáival nyílik a Revenge aroma világa, majd fanyar melasz és friss virágok dichotómiájával zárul. Színéhez képest meglepően nehéz és komplex az illata.
Ízében is jamaikai jelleget ölt elsőre. Nehéz, észteres, gumis és melaszosan fanyar. Meglepő agresszió ettől a fakó rumtól 43%-on. Kimondottan piszkos, olajos, szerelőműhelyes a jellege. A friss és gyümölcsös aromák, amelyek az illatok közt még jelen voltak, mostanra a háttérbe szorulnak.
Lecsengése hosszú, melengető, száraz és gumis.
Keveset vátam tőle, de meglepően jól sikerült a J. Gow Revenge. 3 évesen komoly jamaikai rumok karakterét hozza, ami nagyon tetszik nekem. Nehéz és piszkosan komplex. Utolsó tételnek a naptár végére igazi csemege. Jó irányt vettek a skót kalózok…
Értékelés: 100/80
Bővebben a 24 days of rum oldalán olvashatsz erről a párlatról.
Rum naptár konklúzió
Izgalmas és vegyes élményekkel teli karácsonyi készülődés volt az idei. A 24 days of rum adventi naptára szépen körbe utaztatott a földgömb körül. Kinyílt a világ rumtérképe előttem. Valószínűleg nem a kanadai, skót vagy kambodzsai rumokat vettem volna le a polcról az ünnepre.
A változatos származás mellett a rumok jellege is sokszínű volt. Sajnos rengeteg ergyaság is helyett kapott, amiket nem nagyon tudok hova tenni. A felismerhetetlenségig cukrozott vagy fűszerezett rumok semmi értéket nem képviselnek, ha a világ valódi rumjaira vagy kíváncsi. Különböző régiókban más és más hagyomány szerint készítik a rumot, és ezt érzed is rajta. Melaszból és nádléből készül a könnyedtől a bizarrig minden. Szerintem ezeket tisztán érdemes kóstolni először.
A naptár alapötlete nagyon tetszik, de jobban örültem volna, ha a pancsokat kifelejtik belőle. Nem az érdekel végső soron, hogy ki hogyan tudja eltüntetni a rum jellegét. Mindenesetre rengeteget tanultam és nem lettem kevésbé kíváncsi. Köszönöm, hogy velem tartottál ezen az izgalmas körúton! Remélem, számodra is tanulságos volt, és jövőre te is csatlakozol az ajtónyitogatáshoz. Rumos ünnepet kívánok Neked!